Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Горіхи принесуть незаможним добробут, заможним – багатство, усім нам – здоров’я


08.04.2015

Цінні властивості грецьких горіхів відомі здавна. Стиглі горіхи містять стеарин, вітаміни A, В1, В2, B3, B12, C, К, Е, PP, дубильні речовини, хінони, глютаміни, ефірне масло і глютанциди. Вчені знайшли навіть у зелених горіхах каротин і вітаміни С, B1, B2. Нині горіхи вирощують у багатьох країнах світу, і Україна не винaяток, оскільки займатися горіхівництвом економічно вигідно.

У Петропавлівському районі Дніпропетровщині фермерське господарство Володимира Рудника з 2003 року вирощує горіхові дерева. За ці роки серед 12 найменувань апробованих сортів горіха спільно з науковцями Тетяною Сатаровою і Володимиром Сметаніним зупинили свій вибір на сорті Ідеал. Ідеал - горіх гроновий, подібно до грона винограду у китиці зібрано до 6-7 плодів. Дерево росте не вище 6 метрів. Вже на другий, третій, а інколи і в перший рік посадки починає плодоносити. Дерево морозостійке. У 2003 році 6-річні дерева витримали зимові морози до мінус 30 градусів і дали врожай.
Взагалі горіхівництво – справа надзвичайно вигідна. Недарма говорять: горіхи принесуть незаможним добробут, заможним – багатство, усім нам – здоров’я.
Якщо зайнятись промисловим вирощуванням горіхів, то на площі землі в 1 га можна висадити 400 дерев. Розрахунок висадки: чотири міжряддя, 5 м – відстань між рядами. Через 4 ряди має бути технологічна колія для зручності догляду та збирання врожаю.
Економічні вигоди обраховують таким чином: 400 дерев х 5 кг плодів = 2 тонни горіхів.
Одне дерево дає від 8 до 15 кг плодів, з них – 1 кг ядра. Нині кілограм ядра коштує від 10 умовних одиниць, і реалізують його лише за валюту. Вже на другий рік можна отримати прибуток 60-70%, через 4-6 років компенсуються усі витрати на придбання саджанців, посадку і догляд та збирання врожаю. Сьомий рік працюємо на прибуток, умовно – 500 у.о. з гектара горіхового саду. Рентабельність сорту Ідеал – близько 2 тис. у.о. До речі, лише у Дніпропетровську працює два підприємства з переробки горіхів.
В Україні при належному ставленні до землі, правильному догляді за горіховими деревами, прибуток може скласти 30-70%, навіть усі 300%. Фермерське господарство, яке знаходиться у Петропавлівському районі Дніпропетровщини, вирощує саджанці горіха сорту Ідеал і реалізує у будь-якій кількості усім бажаючим. Вчені нададуть рекомендації.
Можна об’єднуватись 2-3 сім’ям і успішно займатись цим видом садівництва.

Інна УТІЦЬКА. Дніпропетровська область.