Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Готуємо грунт під майбутній урожай


10.10.2013

Величезне значення має осіння підготовка грунту під майбутній урожай, тому що надто важливо дотримуватися сівозміни, а також вимог різних культур до кислотності та добрив.

ПРАВИЛА ПЕРЕКОПКИ
Готуючи грядки з осені, варто пам’ятати, що перевертати шар землі, розбивати грудки, що утворилися при перекопці, не можна. Це не буде сприяти не тільки промерзанню насіння бур’янів і зимуючих у ґрунті шкідників, але й диханню ґрунту.
Провапнуйте землю там, де потрібно, під час осінньої перекопки. Навесні це зробити складніше, тому що не всі рослини добре переносять вапно, а кислий ґрунт гнітить їхній ріст.
До середини жовтня закінчують посадку озимого часнику. Наприкінці місяця виконують підзимовий посів моркви, петрушки, цибулі-чорнушки, щавлю та інших холодостійких культур. У листопаді всі роботи на городі практично закінчуються.

ПРАВИЛА УДОБРЕННЯ
При перекопці ґрунту вносять необхідні живильні речовини під ті культури, які потрібно вдобрювати з осені.
Гній вносять восени або ранньою весною. Все залежить від того, яку культуру ви збираєтеся вирощувати.
Під ранні овочі (капусту, картоплю) гній краще вносити з осені, під пізні - під час ранньої весняної перекопки.
Якщо навесні доводиться використовувати свіжий гній, що розклався, то на цих грядках можна вирощувати гарбузи, огірки. А ось цибулю, моркву, зелені культури висаджують лише на другий рік після внесення гною.
З осені під час перекопки ґрунту краще внести фосфорні добрива, тому що потрібен тривалий час, щоб вони надійшли до коренів. Особливо цього потребує буряк.

ПРАВИЛА ЗБИРАННЯ
Після збирання овочів і картоплі обов’язково потрібно навести на ділянці порядок, згребти опале листя й рослинні залишки, інакше вони стануть джерелом поширення захворювань і шкідників.
Здорове листя використовують для укриття на зиму багаторічних рослин і квітів. Опале листя і трава можуть послужити цінним добривом. Для цього їх складають у великі купи. Восени й навесні купи перелопачують. Як тільки вони перепріють, їх можна використовувати під овочеві культури.
За допомогою листя і трав’яних відходів улаштовують теплі грядки. Спочатку знімають орний шар і укладають листя. Потім укладають назад зняту землю. За зиму листя встигає перепріти і стає гарним добривом.

ПРАВИЛА ПІДГОТОВКИ ТЕПЛИЦЬ
У листопаді важливо підготувати теплиці до нового сезону. З цією метою рослинні залишки після збору врожаю овочів потрібно винести й спалити. Ретельно огляньте приміщення, закрийте всі щілини й зазори. Протягом 2-3 діб проведіть газацію теплиць (спалюються сірчані шашки з розрахунку 50 г на 1 кв. м теплиці), покрівлю усередині теплиці, стелажі, інвентар обробіть розчином формаліну з хлорофосом (500 г формаліну і 50 г хлорофосу на 10 л води). На 1 кв. м площі витрачають 400 г такої суміші. Замість формаліну можна використовувати 400 г пасти хлорного вапна на 10 л води. Після дезінфекції покрівлю усередині теплиці, стелажі та інвентар промийте гарячою водою.
Пам’ятайте: частий і рясний полив у парниках і теплицях сприяє вимиванню живильних речовин, а багаторазове підживлення - накопиченню в ґрунті баластових утворень.
Щоб забезпечити сприятливі умови для росту рослин, потрібно підготувати свіжий ґрунт, що складається з торфу низинного (75%), дернової середньосуглинної землі (25%) або 60% низинного торфу, 20% дернової землі, 20% гною або 70% низинного торфу, 20% гнойового перегною, 10% піску.
У якості матеріалу для розрихлення до ґрунтів до 30% можна додати компости з відходів стружок, тирси, кори і дрібних друзок. При їхньому компостуванні на відро свіжих відходів додати 44 г сечовини і 15 г суперфосфату, все ретельно перемішати й укласти в штабель на 2-3 місяці.
Узимку, за можливістю, не забувайте збирати деревний попіл, курячий послід, які потрібно зберігати в ящиках або бочках у сухому місці.
Пічний попіл нейтралізує кислотний ґрунт і помітно пожвавлює діяльність корисних мікроорганізмів, зокрема, бактерій, що збагачують ґрунт азотом. Вносять попіл навесні в борозни та лунки з розрахунку 100-200 г на 1 кв. м.