Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Грибнику, зарубай собі на носі!


20.07.2011

Харчове отруєння в літній період можуть викликати немиті овочі і фрукти, кисломолочні продукти, що зіпсувалися. Але найважчі отруєння викликають отруйні гриби, які помилково можна прийняти за їстівні. На початку грибного сезону непогано б згадати про це.
ПЕРШЕ правило грибника: не впевнений, що гриб їстівний, не бери його. Проте деколи відрізнити придатні в їжу гриби від поганок дуже складно.
Якщо набрати в рядку інтернет-шукача фразу “як відрізнити”, то запит “як відрізнити їстівний гриб від неїстівного” він видасть дев`ятим у списку. І дійсно, як? Багато грибників пробують свою здобич, що називається, на зуб. Кажуть, що отруйний гриб має неприємний, гіркий смак. Але навряд чи можна говорити про високу ефективність такого способу, коли найотруйніший у світі гриб - бліда поганка - смак має нейтральний або навіть солодкуватий. Дорослій людині досить з`їсти половину капелюшка цього гриба - і попрощатися з життям.
І якщо той же мухомор з їстівним грибом ніяк не переплутаєш, то з блідою поганкою все не так просто. Вона дуже схожа на сироїжку – має капелюшок зеленуватого або майже білого кольору, діаметром близько 10 см. Іноді недосвідчені грибники плутають її з шампіньйоном. Проте від шампіньйона поганку відрізняють білі пластинки під капелюшком (у шампіньйона вони, залежно від віку гриба, рожеві або чорні), а від сироїжки – не така біла і гладка ніжка.
Білий гриб теж має вельми небезпечних “двійників”. Серед них - жовчний гриб. Відрізнити його, втім, легко: це один із тих грибів, неїстівність якого визначається “на зуб”. Його м`якоть на зрізі гірчить. Крім того, гриб відрізняє рожевий пористий шар під капелюшком і темний сітчастий малюнок на ніжці. До роду боровиків належить так званий сатанинський гриб, він теж дуже отруйний. І його теж можна легко відрізнити від їстівного: біла або жовтувата м`якоть гриба на зрізі помірно синіє або забарвлюється в червоний колір. М`якоть у ніжці в нього червонувата, у старих грибів – з неприємним запахом. Пори під капелюшком гриба оранжеві, карміново-червоні, червоно-оливкові або червоно-бурі, при натисканні також синіють.
Багато грибників вважають безпечними всі гриби, що ростуть на деревах або пнях. Це не так: на пнях цілком можуть рости і несправжні опеньки – точно так, як і їстівні, групами. Від придатних в їжу їх відрізняє відсутність кільця на ніжці. До того ж, несправжні опеньки мають яскраві капелюшки цегляно-червоного або сірчано-жовтого кольору, без лусок. У їстівних осінніх опеньок вони неяскравих тонів - світло-коричневі з дрібними коричневими лусками.
Є гриби неїстівні, але і не отруйні – це, наприклад, несправжня лисичка і перцевий гриб, який легко сплутати з маслюком або моховиком.
Фахівці закликають не поспішати із заготівлею грибів. Перші дари лісу не отруйні, але, як природні санітари, увібрали всі важкі метали, які накопичилися в землі за рік. Отруєнням це не загрожує, але на нирки і печінку вплине неблаготворно. Збирати гриби експерти радять все ж таки в період із серпня по жовтень. І, звичайно, не варто забувати про обережність, купуючи гриби у торговців із рук.