Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Грип уже на порозі. Як захиститися?


11.12.2014

Грип таки буде. Можливо, не такий масовий, як завжди. Адже цього року погода не сприяє інтенсивному розмноженню вірусу і його масованим атакам. Утім, до чого буде статистика, якщо хвороба уразить? Тому проблема щодо щеплення від грипу - знову актуальна. Поговоримо про неї. До розмови ми запросили доцента, кандидата медичних наук Григорія ГРАДІЛЯ.

- Отже, чи треба робити щеплення від грипу?
- Думки фахівців стосовно щеплення від грипу розділилися приблизно порівну. Ті, що «за» щеплення від грипу, наводять наступні аргументи. Щеплення від цієї хвороби знижує ризик підхопити вірус на 70-90 відсотків. А ще на користь щеплення свідчить те, що воно багатофункціональне, тобто працює не тільки проти вірусу грипу, але й проти інших вірусів, що викликають ГРВІ. Перенесений грип - це сильний удар по імунітету. Після цього організм надто слабкий, щоб чинити гідний опір навіть слабкому вірусу або атаці бактерій. Тому багато хто невдовзі після перенесеного грипу підхоплюють ангіну або застуду.
І якщо врахувати, що більшість існуючих медичних препаратів, рекламованих як панацея при лікуванні грипу, просто знімають симптоми захворювання, геть не впливаючи на причину хвороби - вірус, то краще вже зробити щеплення і не хворіти, ніж витрачати гроші на малоефективне лікування.

- А в чому полягають заперечення противників щеплення від грипу?


- Жоден ясновидець не візьметься з великою часткою ймовірності визначити, який штам вірусу грипу вразить людство цього року. Щеплення від грипу - завжди стрес для імунітету. Який же сенс так жорстко «тренувати» імунітет, якщо може прийти не той штам грипу, від якого захищаємося?
Ще одне: для вироблення імунітету після щеплення від грипу організмові потрібно півтора-два місяці. Протягом цього часу організм трохи ослаблений боротьбою із тією дозою вірусу, яку принесла із собою вакцина. Де гарантія, що у цей же час на організм не нападе інший штам грипу та не спричинить ускладнений перебіг хвороби на тлі ослабленого щепленням імунітету?
Питання про щеплення від грипу дуже ускладнене й комерційною стороною: реклама вакцин наполегливо пропонує більш дорогі вакцини, звичайно, підкреслюючи їх особливу ефективність. А ось переважна більшість фахівців стверджують, що ефективність усіх вакцин приблизно однакова. Різниця лише у ціні.
Ще один важливий нюанс: деякі вакцини продовжують містити ртуть. Якщо у людини ослаблені печінка і нирки (а у кого вони абсолютно здорові?), щеплення від грипу може погано позначитися на їх роботі.

- Абсолютно здорових людей, як відомо, немає, тож практично в кожному організмі йде прихована війна імунітету проти якогось запального захворювання. Чи не завадить його перемозі додаткове навантаження?
- Звісно, цілком імовірно, що імунітет виявиться сильнішим за запальний процес, але тільки у тому разі, якщо його не змусять у розпал «бойових дій» частину сил віддати боротьбі із міні-грипом, принесеним вакциною. Це може викликати загострення прихованих запальних захворювань. Більш того, у цьому випадку імунітет до грипу може й не сформуватися. Проте замість нього запросто може вискочити алергійна реакція на вакцину.

- А чи робити щеплення від грипу дітям?


- Переважна більшість педіатрів закликають бути дуже обережними у цьому питанні. Адже імунітет дитини тільки формується, і хто знає, як він відреагує на таке безцеремонне вторгнення у свою вкрай делікатну роботу?

- Коли ж потрібно робити щеплення, якщо таке рішення прийнято?
- Для максимальної ефективності щеплення потрібно робити за 2-4 тижні до початку епідемії - саме стільки часу потрібно для вироблення антитіл. Через місяць після щеплення концентрація антитіл в організмі стає максимальною і тримається ще кілька місяців, дозволяючи організму боротися з інфекцією.

- А чи існують люди, яким щеплення від грипу категорично протипоказане?
- Звичайно, є. Щеплення від грипу категорично не можна робити людям, здоров’я яких обтяжене наступними проблемами. Це - будь-яка хвороба у стадії загострення, бронхіальна астма, хвороби нирок і надниркових залоз, захворювання нервової системи, хронічні захворювання легень і верхніх дихальних шляхів.
У жодному разі не слід робити щеплення тим, у кого діагностовані - серцево-судинна недостатність, гіпертонічна хвороба, хвороби крові та ендокринної системи. Не можна щепити від грипу й вагітних.

- А які заходи можуть посилити імунітет і певною мірою замінити щеплення?
- І все ж таки альтернатива щепленню проти грипу існує. І не одна. Ті ж самі західні вчені не так давно з’ясували, що прийом вітаміну D цілком успішно може замінити цю вакцинацію. Головне - його прийом безпечний. Інша справа, що мало хто з лікарів знає про цю властивість вітаміну D. Але практика показує, що чотирьох крапель на день буває цілком достатньо. Курс - один місяць.
Випробуваний і ефективний засіб на період епідемії грипу - прийом дибазолу по 1 таблетці на день для дорослих і від 1/4 таблетки для дітей залежно від віку. Приймати протягом 20 днів. Зробити 10-денну перерву і знову повторити курс. І так - весь період епідемії. Справа в тому, що в малих кількостях дибазол стимулює імунітет проти вірусів. Але з дозуванням краще не експериментувати. Зі збільшенням дози дибазол працює як сечогінний засіб. І дибазол, і вітамін D треба приймати тоді, коли небезпека епідемії вже очевидна!

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК.