Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Громада рекордів


09.10.2019

Так можна назвати Миколаївську об’єднану територіальну громаду Петропавлівського району, де встановлено найбільший герб і найбільшу металеву підкову, що вже увійшли до Національного реєстру рекордів України
Але на цьому в громаді зупинятися не збираються. Минулого четверга під час престуру, організованого Дніпропетровським центром розвитку місцевого самоврядування, журналісти побували в Миколаївському екопарку, де висаджено дерева, квіти, встановлено лавочки, фонтан і сонячне дерево із зоною Wi-Fi.  Всі прибори і всі об’єкти будуть споживати виключно сонячну енергію. Як розповіла журналістам голова ГО «Ми просто танцюємо» Вікторія Биковська, ініціатором створення парку стала група «Молодіжний парламент», яка провела опитування через соцмережі. Голова громади Віктор Одоєвцев підтримав молодіжну ініціативу, яка була  реалізована завдяки фінансуванню ДТЕК в рамках проєкту «Громада своїми руками» та Миколаївської сільради.
Родзинкою парку став пам’ятник велосипеду – провідному транспорту миколаївців. Цьогорік понад 200 велосипедистів з Дніпропетровської, Донецької, Запорізької областей, а також гості з Польщі та Шотландії взяли участь  у велофорумі «Велорух єднає громаду», який другий рік поспіль проходить  у Миколаївській громаді. 
І хоча  Миколаївська ОТГ досить молода (створена 28 березня 2017 року), але за цей час дуже багато  добрих справ вже зроблено, ще більше започатковано, а мрій взагалі не перелічити!  
За два роки встановлено ще один культурний рекорд – тут відбулося 193 культурно-мистецьких  заходи, серед  яких  ІІ  Міжрегіональний фестиваль мистецтв «Квітка Присамар'я»,  на якому побували майже 1000 учасників. Тож можна впевнено сказати, що культурне життя Миколаївської ОТГ вирує в усіх 6 клубах, де відточують  свої таланти 459  майбутніх артистів. А на розвиток культури за 9 місяців  2019 року  було виділено два з половиною мільйони гривень.
Здоров’ю мешканців теж тут першочергова увага. Нова амбулаторія   Миколаївки оснащена сучасним медичним обладнанням та функціональними меблями. Тут зможуть отримувати медичні послуги жителі громади.  А новий автомобіль «RENO DOKKER» зробить медичне обслуговування  ще більш наближеним до сучасного рівня. Центр первинної медико-санітарної  допомоги, 6 медичних пунктів і пункт здоров’я, комунальне підприємство «Васильківський ККП» - всі ці установи  створено задля забезпечення доступності медичної допомоги.
Пропагують у громаді і заняття спортом. Саме для цього створено Центр здоров’я «Спорт для всіх», який вже зібрав 150 спортсменів в 5 спортивних секціях. За рік проведено 115 спортивних змагань та 4 турніри. І коштів громада на це не шкодує, бо витрачені  168 тисяч гривень – це гроші, вкладені у формування здорового покоління.
 Спільно з експертами міжнародної  програми «DOBRE» розробляється схема поводження з  твердими побутовими відходами. Агентами змін у впровадженні роздільного збору сміття стали миколаївські школярі. 
Серед 1000 шкіл України євроклуб Миколаївської ЗОШ був відібраний для участі у конкурсі Zero Waste School. Ініціатором участі дітей у конкурсі Фонду Віталія Кличка стала Вікторія Безверха – вчитель англійської мови Миколаївської ЗОШ. Як розповіла нам учасниця проєкту Дар’я Маркова, гуртківці відгукнулися  на пропозицію вчительки і зустрілися з Миколаївським сільським головою, який погодився встановити баки для роздільного збору сміття у школі. А потім було запрошення до Києва на тренінг. Отримавши необхідні знання, юні екологи провели близько 30 тренінгів серед учнів різних шкіл громади. Для дорослих на святах  розповідали, яку загрозу несе спалення листя, як правильно сортувати і як зменшити кількість сміття.  
– Ми не просто розповідали, але й діяли, ми облаштували зону сімейного відпочинку на березі річки Самари. Зібрали  там сміття, поставили баки, – розповідає Вікторія Безверха. – Нашу роботу побачили, і у серпні виконком Миколаївської сільради направив клопотання до екослужби облдержадміністрації про потребу проведення чистки Самари.
Не залишились у громаді осторонь проблем пасічників.На території Миколаївської ОТГ налічується 50 пасік, як маленьких, так і більш потужних, - розповідає голова кооперативу «Пасічники Присамар’я» Сергій Прохода. Об’єднавшись півроку тому, вони планують виготовляти утеплені вулики, які допоможуть врятувати бджіл від зимових холодів. Надалі реалізуватимуть  їх пасічникам. 
– Нашу ідею підтримав голова Миколаївської ОТГ Віктор Одоєвцев, - наголошує Сергій Прохода, - сільська рада уже закупила деревообробні верстати, виділила приміщення. Один не зробить те, що можна зробити гуртом. У планах зробити свою торгову марку, – ділиться ідеями Сергій Прохода.
З ким не доводилося спілкуватися в цій громаді, відразу відчувався піднесений настрій від позитивних змін, які прийшли на миколаївські землі разом з децентралізацією. А ще слід відзначити суттєву підтримку європейських партнерів, зокрема реалізацію спільного проєкту U-LEAD з Європою для відкриття такого потрібного Центру надання адміністративних послуг, де буде надаватися 162 послуги, найголовніші – це видача паспортів громадянина України у формі IDкартки та  паспортів для виїзду за кордон. Протягом трьох місяців було видано 406 біометричних документів. 
Миколаївка розвивається, розбудовується і пишається своїми талановитим людьми і цікавими ініціативами. Побажаймо ж їй успіхів та процвітання!
Яна ОЛЕКСЮК, 
с. Миколаївка, Петропавлівський район, Дніпропетровська обл.
На знімку: найбільша підкова, що ввійшли до Національного реєстру рекордів України.