Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гроші на вітер, або Як отримати достойний врожай


09.09.2020

Доброго дня, шановні аграрії. До цієї розмови мене спонукала одна цікава ситуація. Закінчилися жнива, зерно в засіках, фермери рахують свої прибутки. Одні радіють, і плачуть. Цікаво послухати тих, хто плаче. То погода їм заважала, то обід їм жінка невчасно приготувала, то ще щось. Тисячі причин, але головна причина – в них самих. Ну причому тут погода, коли у двох фермерів поля поруч, сіють разом, добрива вносять на гектар десь однаково, погоду проклинають разом, що дощу не дає. 

У наших степах дощів малувато, але для пшениці завжди вистачає. Тільки в одного пшениця в цьому році дала на круг 70 ц/га, а в іншого – лише 30 ц/га. Це при тому, що затрат на гектар при 70 центнерах було менше, ніж при 30. У результаті – один багатий, інший – бідний.
Що ж виходить? Багатий не все бідному розказує. Всі готуються до ринку землі, всім потрібні гроші, адже через рік землю можна буде купити. Отже, залишився один рік. Хто не встигне, той запізниться назавжди. Його просто зітруть, для цього вже заготовлено багато схем. Удача не посміхнеться нікому, проти вас буде грати держава. Це ніби ви зустрінетесь один на один у відкритому океані з дуже голодною білою акулою. Але попереду ще цілий рік, дуже важливий для вас рік. 
Незабаром посівна і провести її треба дуже відповідально. Готуватись треба вже зараз, без помилок. Подумайте, який сорт і яку репродукцію пшениці будете сіяти. Кожен сорт має свою густоту стояння і індекс кущіння. Це треба врахувати. Сіяти більше другої репродукції не рекомендую. Схожість і енергію проростання перевіряйте самі, а не десь в лабораторіях, так надійніше. Сорт вибирайте тільки той, який підходить для вашої зони. Сортів пшениці в Україні зареєстровано більше сотні, але надійних, які не підведуть при лютій погоді, є п’ять. А серед них є три супернадійні сорти. Повірте, за роки роботи агрономом я бачив їх майже всі, а вирощував десь половину. Вже зараз багато оголошень: до реалізації пропонують супер еліту, еліту. Продають усі. А де ж вони їх взяли? Будьте обережні. Вибрали насіння  -  готуйтесь до посівної. Щоб отримати урожай 70 ц/га, треба витратити на один гектар восени 3,5 тисячі гривень (включена ціна елітного насіння) і стільки ж весною. Коли в Інтернеті прочитати технологію вирощування озимої пшениці і підрахувати затрати, то вийде набагато дорожче. Ці сайти рекламують весь непотріб, який вони хочуть втюхати фермеру. І купляють, ще й як купляють. Зараз я трішки розкажу, де втрачаються гроші.
Неправильно оброблена земля – гроші на вітер.
Неправильна густота – гроші на вітер.
Неправильна глибина посіву – гроші на вітер.
Обробили насіння інсектицидом – гроші на вітер.
Обробили насіння фунгіцидом – гроші на вітер.
Обробили насіння мікроелементами – гроші на вітер.
Обробили посіви мікроелементами – гроші на вітер.
Внесли не ті добрива, або не в той час, коли треба рослині – гроші на вітер. Звичайно вносять комплексом азот, фосфор і калій. Це теж неправильно. Коли вносите амофоску, нітрофоску і їм подібні, то фосфор і калій будуть доступні для рослини тільки через три місяці, тобто на Новий рік. І для чого їм цей подарунок, коли о цій порі вони вже сплять. А наступні три місяці тільки половина добрив перейде в рухливу форму. Так кому ж ви їх насипали? Якщо внесли 200 кг/га амофоски, то рослини візьмуть всього десь по 12 кг фосфору і калію на гектар, а треба – по 60 кілограмів. Так що ж робити, сипати по 800 кг? Не треба. Це добриво просто не підходить під озиму пшеницю. Порахували, скільки грошей на вітер? От так-то! А результат 30, ну 40 ц/га. І ніякого прибутку, а тільки робота. Це не та робота, яка колись із мавпи людину зробила, а зовсім навпаки – із людини мавпу робить. Весь час тримаєтесь за голову і думаєте, що ж далі буде? Та все буде нормально, якщо у вас з’явиться бажання вирощувати хороший урожай і працювати з радістю в серці. А коли ж буде та радість? Це залежить від вас, можливо, вже й наступного літа. Коли наближаєтесь до поля, де урожай пшениці обіцяє бути 70 ц/га, серце дійсно починає радіти. А коли це поле побачать сусідні фермери, то вони заберуть весь урожай собі на насіння прямо з поля. Бо з хорошим насінням от яка зараз проблема, а тут все сам побачив  і це зовсім не кіт в мішку. Нічого вам вантажити, возити і віяти не треба. От тут рентабельність, прибуток і радість. А коли господарство велике, то одне поле можна виділити для вирощування насіння для своїх потреб. 
Вирощувати 60 ц/га – нормально, 70 ц/га – добре, 80 ц/га – більше й не треба, бо з’явиться манія величності. Ну попробувати пару раз можна. 
Я ніколи не дам гарантії хорошого урожаю, якщо насіння перед посівом не обробити антибіотиком. З ним молоді рослини краще розвиваються, засвоюють поживні речовини, легше переносять осінні перепади температур, краще підготовлені до зими. За багаторічними спостереженнями, насіння, оброблене цим препаратом, завжди дає більший урожай. Це при тому, що обробляти більше нічим не треба. Коли закінчиться осіння вегетація, рослини треба оглянути, в якій вони фазі розвитку, і тоді ви точно будете знати, скільки добрив вам треба весною і коли їх вносити. Це я вам трішки розповів про посівну. Звичайно, хотілося б більше, але для цього й газети не вистачить, бо в кожному господарстві свої особливості і можливості. 
Якщо комусь треба щось детальніше, або хоче піділитись зі мною своїми думками і напрацюваннями, телефонуйте, мій телефон є в редакції. Завжди буду радий такому спілкуванню. У мене, до речі, ще є багато цікавої інформації про соняшник. Затрати на його вирощування суттєво зменшуються, а врожай дуже хороший. От коротко і все. Хай щастить вам у нелегкій хліборобській праці.
З повагою Василь ІВАНЧЕНКО, 
 агроном-пенсіонер.
с. Булахівка, Павлоградський район,
Дніпропетровська область.