Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Грудневі турботи


18.12.2015

ЯКЩО СНІГУ НЕМАЄ

У малосніжну теплу зиму в грудні усе ще можна продовжувати ті роботи, які з якихось причин не були зроблені в листопаді. Прокопати на схилах поперечні борозни для втримання снігу й поталих вод, спорудити снігозатримувальні перешкоди з обрізаних гілок або стебел високорослих однолітників, покрити мульчею (шаром до 10 см) навколостовбурні кола молодих і колоновидних дерев, зібрати з гілок дерев гнізда шкідників (клубочки сухого листя, обплутані павутиною, - це гнізда білану і златогузки), зняти й знищити муміфіковані плоди (розсадники плодової гнилі), провести підзимові посіви, упорядкувати й сховати на зберігання садовий інвентар, відремонтувати парники, заготовити ємкості для розсади, викопати посадкові ями для весняної посадки плодових саджанців, провести санітарну обрізку смородини й аґрусу.

БОРЕМОСЯ З ГРИЗУНАМИ

Обов’язково на початку зими необхідно перевірити захист саду від зайців. Перше, що вони знищують, це молоду поросль чагарників, потім річні саджанці і кору більш дорослих дерев, висотою до 1 м. Тому не варто ризикувати і, якщо це не було зроблено раніше, поставити навколо стовбурів дрібну сітку або підв’язати погустіше (голками вниз) ялинові гілки, надягнути на стовбури спеціальні пластикові трубки, або виставити сенсорні відлякувачі. Якщо ж сад надійно обгороджений, достатньо періодично придивлятися - чи не з’явилися в ньому сліди шкідників.

Але є в сплячого саду й інший шкідник - миші. Якщо вони завелися в саду, то це швидше за все полівки. Миші-полівки риють системи ходів і залишають на поверхні невеликі горбки, у яких можна знайти залишки корінців. У першу чергу вони з’їдають цибулини тюльпанів, а потім приймаються й за все інше, не виключаючи й корені молодих саджанців. Тому в пристовбурних колах дерев необхідно регулярно притоптувати сніг, руйнуючи їхні ходи, і розкидати зубки часнику, листя волоського горіха, гілочки туї або бузини, які так не любить полівка.

Через підвищення активності гризунів не зайвим буде ще раз заглянути й у сховища. Перевірити, чи всі вентиляційні отвори прикриті сіткою, установити пастки для мишей, розкласти отруту для пацюків або поставити спеціальні ультразвукові відлякувачі.

ПЕРЕВІРЯЄМО І КОНТРОЛЮЄМО

Обов’язково в грудні необхідно знайти час на те, щоб оглянути й перебрати закладені на зберігання яблука, картоплю, капусту, буряк та інші овочі. Гнилі екземпляри необхідно винести з підвалу, а місце, де вони лежали, засипати піском, змішаним з вапном.

Якщо в ящику з яблуками близько 10% ушкоджених плодів - краще весь його відразу зняти зі зберігання. Якщо зіпсованих яблук незначна кількість - ушкоджені необхідно видалити, а ті, що лежали поруч, протерти дрантям і упакувати в папір. Недовго зберігаються й груші. Тому їх краще переробити, а так само й інші фрукти й овочі, у яких ви не впевнені, що вони можуть ще полежати.

Контролюйте показники температури й вологості в сховищі. Для цього гарними помічниками стануть психрометр і термометр. Температура має триматися в межах від +1 до + 5°C, вологість від 85 до 95%. Якщо повітря сухе, у приміщенні потрібно поставити ящик зі зволоженим піском, якщо зайве вологе - провести провітрювання і встановити ящик з негашеним вапном.

ПЕРЕВІРЯЄМО НАСІННЯ

Не зайвим буде переглянути й зібране з осені насіння. По-перше, - непогано було б його відкалібрувати і підписати. По-друге, - правильно укласти на зберігання.

Не варто залишати насіння на кухні або нести в сарай, а скласти в суху коробку й залишити в прохолодній кімнаті, де немає перепадів температур і високої вологості. Оптимальний температурний режим для гарного збереження насіння +14...16°C, вологості - від 50 до 60%.

 

ЗАЙМАЄМОСЯ ВИГОНКОЮ ОВОЧІВ

Незважаючи на те, що зима - не час для вирощування овочів, деяким із зелених погода не перешкода. У цей час можна зайнятися вигонкою на вікні цибулі-ріпки на перо, занести з вулиці заздалегідь посаджену у горщик цибулю-різанець, висадити в ящички корінці кореневої петрушки.

ЗАГОТОВЛЮЄМО ЖИВЦІ

Якщо ви самі займаєтеся щепленням плодових, то в цьому місяці ще можна заготовити живці. Їх необхідно взяти з однолітніх доспілих гілочок і покласти в ящик з вологим піском, тирсою, торфом або іншим субстратом, у прохолодному сухому місці, з низькими плюсовими температурами. Субстрат необхідно періодично зволожувати. А можна, обгорнувши у вологу мішковину й харчову плівку, сховати на нижню полицю холодильника. Або, якщо на вулиці стійкий сніжний покрив, прикопати в саду, попередньо захистивши місце зберігання від гризунів.

Якщо немає стійких морозів, то ще можна нарізати живці смородини й аґрусу для весняних посадок. Їх так само добре зберігати у вологому піску в підвалі.

ПРОВОДИМО ОБРОБКИ

Для захисту абрикосів і персиків від ушкодження морозами, до настання стійких мінусових температур, можна обробити ці культури 3% бордоською рідиною.

Аґрус в грудні, у зонах з високим ризиком грибкових захворювань, у якості профілактики, обприскують Дноком (з розрахунку 100 г на 10 л води).