Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ґрунт – це живий організм


14.03.2013

Органічне землеробство як стратегія зміцнення незалежності України

У чому ж суть цього аграрного новаторства? Витоки появи природного землеробства сягають ще XVIII сторіччя, коли французький королівський лікар Франсуа Кане вперше виклав економічну перспективу такого господарювання на землі. Українець Сергій Подолинський, який в своїх працях захоплювався сільським господарством, науково довів, що єдиною продуктивною силою на планеті Земля є сільське господарство, зокрема, рослинництво, і нічого іншого на світі не існує, що може виробляти доданий продукт. Все інше – це перетворення одного виду на інший за участі людини.

В офісі Асоціації фермерів та приватних землекористувачів Криничанського району розпочав свою роботу інформаційно-консультативний центр органічного землеробства Криничанського району. З цієї нагоди відбувся семінар, в якому взяли участь сподвижники органічного землеробства в Дніпропетровській області: керівник фермерського господарства «Ірій» Іван Лазаренко та голова правління Дніпропетровського общинного фонду Ігор Шпірка, аграрії Криничанського, Солонянського та Дніпропетровського районів, ветерани сільськогосподарського виробництва, а також аграрії, яким не байдужа доля України та її цінних, родючих земель, доля здоров’я української нації.
– Все живе на планеті існує завдяки двом факторам: впливу космічної енергії у вигляді сонячного світла та наявності властивостей тонкого прошарку землі, який називається гумусом, що утворювався протягом мільйонів років, – задав тон розмові голова правління Дніпропетровського общинного фонду Ігор Шпірка. – Саме ці два елементи, поєднуючись між собою, і дають отой додатковий продукт у вигляді зерен. Якщо, наприклад, ми вкидаємо в землю одне зернятко пшениці, то отримуємо сорок, які взялися нібито нізвідкіля. Оце і є абсолютний додатковий продукт. На перший фактор людство вплинути не може. А ось із другим фактором – родючим прошарком землі (гумусом) люди поводяться не належно. По-варварськи. Всі дії людства з родючим гумусом ґрунтовно вивчені наукою. Ми маємо сумний результат: людство знищує чорноземи без повернення їх, тобто своїми діями не залишає шансів майбутнім поколінням. Це і є головним питанням у землеробстві...
За останні роки в нашій державі активно поширюється співпраця з вивчення та набуття досвіду Бєлгородської області Російської Федерації по управлінню земельними ресурсами. Учень українського академіка Федора Моргуна, відомий російський аграрій, губернатор Бєлгородщини Євген Савченко досить успішно впроваджує у практику органічне землеробство. І все більше прихильників такого розвитку агровиробництва з’являється й на теренах України.
На Дніпропетровщині все починалося з проведення наукових та організаційних робіт на базі Дніпропетровського державного аграрного університету, де було відкрито перший в наукових закладах України центр природного землеробства. Згодом за ініціативи Героя Соціалістичної Праці, Героя України, засновника ПП «Агроекологія» Семена Антонця з Полтавщини і сприяння Дніпропетровського общинного фонду було відкрито центр природного землеробства при Полтавській державній аграрній академії. Схвально поставилися до цієї актуальної ідеї й у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки», в Житомирському аграрно-екологічному університеті. Вже готуються до відкриття таких центрів в Миколаївському національному аграрному університеті, в Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України (м. Одеса), у Львівській та Луганській областях.
Депутат районної ради Микола Мариниченко окреслив роботу створеного ним інформаційно-консультативного центру органічного землеробства (форум прихильників природовідповідного землеробства) Криничанського району. Ознайомив присутніх із наявними в центрі відео, фотоматеріалами, дослідною літературою, працями видатних учених в галузі природного землеробства, а також із цікавими матеріалами і практикою здорового способу життя. Микола Мариниченко із делегацією криничанських аграріїв побував на Полтавщині на підприємстві «Агроекологія», де вміло господарює Семен Антонець, і переконався в ефективності активно впроваджуваного методу органічного землеробства.
У виступах ентузіастів цього методу агровиробництва звучали й гіркі реалії, коли деякі фермери основну ставку роблять на хімізацію землі та відвальні технології, а не на оздоровлення та відновлення родючості природним чином. Адже це очевидно хибний шлях, який призводить до знищення унікальних чорноземів, вирощування отруйної, шкідливої для людини їжі. Наслідки для людства можуть бути катастрофічними. Тут знову ж таки постає й проблема українського насінництва.
Є історичні згадки, коли чумаки везли насіння з наших земель, то його оберігали так, як полкове майно з канцелярією! Сьогодні Україна закуповує гібридне насіння й не завжди якісне. Тут і залежність від постачальників із-за кордону, і насіння з енергетикою та інформацією не наших земель.
Ґрунт – це живий організм і єдиний на планеті, що має здатність відновлюватися. І для його відновлення існує єдиний спосіб – природовідповідне землеробство.

Михайло СКОРИК, кореспондент газети «Голос України» у Дніпропетровській області (спеціально для «Сільських новин»).
На світлині: семінар у Криничанському інформаційно-консультативному центр
і.