Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гістероскопія перед вагітністю: кому вона потрібна і як відбувається


25.04.2019

Гістероскопія – один із найсучасніших методів діагностики і лікування багатьох «жіночих» захворювань. Кому вона показана, як відбувається і через скільки часу після гістероскопії можна планувати вагітність, розповідає і розвінчує міфи фахівець МЦ «Боголюби» Ореста Марищук. 
- Що таке гістероскопія і коли її призначають? 
- Гістероскопія – це водночас метод і діагностики, і лікування. Це огляд порожнини матки під збільшенням з метою візуалізації поліпів, гіперплазії, субмукозних (підслизових) вузлів, синехій (злук), аномалій розвитку матки (наприклад, наявність внутрішньоматкової перетинки, яка створює дві порожнини матки і унеможливлює розвиток вагітності) тощо. Під час гістероскопії можна не тільки виявити проблему, а й здійснити хірургічне втручання, якщо це потрібно. 
- Чи можна поєднати діагностичну і лікувальну гістероскопію? 
- Так, це можливо; спершу робиться діагностична гістероскопія із взяттям прицільної біопсії, а тоді лікувальна. При видаленні великих субмукозних вузлів, розтині товстої внутрішньоматкової перетинки, неплідді гістероскопію можуть поєднувати із лапароскопією. 
- Кажуть, що перед вагітністю не бажано робити гістероскопію. Це правда?
- Гістероскопія призначається лише за  необхідності  цього втручання. Якщо жінка упродовж року відкритого статевого життя не вагітніє у зв’язку з тим, що існує проблема в матці, тоді діагностична та лікувальна гістероскопія здійснюється обов’язково! 
- Чи може гістероскопія призвести до безпліддя? 
- Ні, це міф. Навпаки, після гістероскопії жінки, зазвичай, досягають бажаної вагітності.
- Які переваги гістероскопії перед іншими методами?
- Гістероскопія – це більш точний метод як діагностики, так і лікування. Наприклад, діагностичне вишкрібання порожнини матки кюреткою здійснюється, по суті, всліпу. Кюреткою неможливо забрати субмукозні вузли. Щодо поліпів, то під час вишкрібання є високий ризик неповного видалення поліпу і рецидиву захворювання. Натомість при гістероскопії ми бачимо на екрані всю порожнину, можемо прицільно взяти біопсію і видалити патологічну ділянку. 
- Як потрібно готуватися до гістероскопії? 
- Перед гістероскопією проводиться огляд на гінекологічному кріслі, беруть мазки на атипові клітини, на ступінь чистоти, проводиться УЗД, розгорнутий аналіз крові, коагулограма, визначається група крові, перевіряється кров на гепатити В і С, СНІД, сифіліс. У переддень і зранку перед процедурою здійснюється очищення кишківника. 
- Як почувається жінка після гістероскопії?
- Гістероскопія не є тривалою і проводиться під загальним знеболенням. Після гістероскопії жінки зазвичай почуваються добре. У день проведення гістероскопії пацієнток уже відпускають додому. 
У перший день можлива незначна слабкість, сонливість. Упродовж 10–12 днів після гістероскопії можливі незначні мажучі виділення. Це є нормою, адже ендометрій епітелізується. 
- Через скільки часу після проведення гістероскопії можна планувати вагітність?
- Усе залежить від причини гістероскопії. Зазвичай жінці можна вагітніти через два-три місяці. Але якщо проблема серйозніша і потребує тривалішого лікування, то з вагітністю варто зачекати до півроку, а іноді і довше.
- Чи є протипоказання до проведення гістероскопії?
- Так, протипоказання існують. До них належать:
профузна маткова кровотеча, 
рак шийки матки, 
вагітність, 
гострі запальні захворювання жіночих статевих органів, 
інфекційні захворювання (грип, ангіна, пневмонія, пієлонефрит тощо).
Інна СЕМЕНЮК, Волинська область.