Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хліб від Малгожати Вобсал


08.12.2022

– Пекти хліб вдома змусив коронавірус, – пригадує Малгожата Вобсал, вчителька німецької мови із Польщі. Тоді я і мої сестри  Ева-Дорота та Ельвіра у Німеччині теж почали пекти хліб на житній заквасці. І він так прийшовся нам до смаку, що житня закваска з дому у нас уже не вибуває і зараз,  бо домашній хліб завжди смачніший. 
Часу на його приготування йде чимало, але можна прискорити процес, додавши трішечки дріжджів. Але спершу треба виготовити саму житню закваску. Тут теж знадобиться час і терпіння. Але не хвилюйтеся, її щоразу робити не доведеться. Вона добре зберігається у холодильнику, єдине – треба хоча б раз на тиждень її «підгодовувати», додаючи ще 1-2 столові ложки борошна і теплої води.
Тож з чого почати приготування житньої закваски? Вам потрібне буде житнє борошно. На перший день 5 столових ложок з гіркою борошна залийте 50 мл теплої води, ретельно перемішайте і залиште у теплому місці на добу. На другий день  треба додати ще 50 г житнього борошна і 50 мл води, знову ретельно перемішати і залишити на добу. Третього, четвертого і п’ятого дня ви продовжуєте підгодовувати житню закваску, додаючи по 2 столові ложки борошна і по 50 мл тепленької води. На шостий день ви помітите, як ваша закваска починає виділяти бульбочки. Це як раз те, що нам і потрібно. Закваска визріла і готова до випічки хліба.
Для  хліба на заквасці можна брати різне борошно: як пшеничне грубого помелу, так і житнє. Можна їх змішати порівну, і теж вийде смачно. До цього хліба додаємо насіння соняшнику, льону, підсмажені горішки. Моя сестра  Дорота випікає на такій житній заквасці фітнес-хліб, додаючи до тіста терту моркву. Добре смакує і додане до тіста картопляне пюре. Тут для ваших фантазій і експериментів  є безліч  можливостей. 
Готування хліба краще починати звечора. На ніч всипаємо склянку борошна до ємності, додаємо 2 столові ложки нашої житньої закваски, поступово вливаємо 200 мл теплої води. Розмішуємо ретельно до консистенції сметани. Накриваємо рушником і залишаємо на ніч у теплому місці без протягів.
Зранку ви побачите, що тісто підросло, а бульбочки свідчать, що процес бродіння пішов. Тепер всипаємо до миски кілограм просіяного борошна, виливаємо нічну закваску, додаємо столову ложку солі, дві столові ложки олії, насіння соняшнику, льону  і потроху доливаємо теплу воду (на 1 кг борошна знадобиться 1 літр теплої води), поступово вимішуючи дерев’яною ложкою тісто. Чим більше вимішуватимете, тим краще. Потім тісто треба накрити рушником і залишити у теплому місці на 6 годин. Все залежитиме від температури. Влітку тісто підходить швидше, взимку – повільніше. Але навіть якщо воно і не дуже підросло, але на поверхні з’явилися бульбочки, це свідчить про те, що потрібні нам процеси бродіння йдуть повним ходом і час переливати тісто до форм, змащених олією. Форми заповнюємо на дві треті, не більше. Зверху хліб можна посипати вівсяними пластівцями чи насінням соняшника.  Знову  треба накрити і залишити на 1- 2 години. 
Тепер форми можна ставити до духовки. Випікати треба за температури 180 градусів протягом години. Потім дістаньте хліб із форм і загорніть в рушник. Хай він відпочине. І  смакуйте собі на здоров’я. 
А до закваски не забудьте додати 2 ст. ложки борошна і 50 мл теплої води і відправити її до холодильника. 
Лана СЛОБІДСЬКА.