Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хлібна традиція Західного Донбасу


24.06.2016

Скільки вкладеш – стільки й отримаєш

Західний Донбас – особливий регіон. Тут злагоджено працюють не лише шахтарі, хіміки, машинобудівники, а й працівники агропромислового комплексу та переробної промисловості. Серед них на почесному місці – ПрАТ «Павлоградхліб», де сьогодні - понад 300 трудівників.

Голова правління Микола Бесєда, уродженець Вінничини, після закінчення у 1987 році навчання у Київському інституті харчової промисловості отримав направлення на роботу на Дніпропетровський хлібокомбінат №3. Здібного спеціаліста пізніше запросили в обласну державну адміністрацію. Тривалий час очолював обласне управління харчової та переробної промисловості. 22 роки віддав роботі на державній службі.

- Чи можна порівнювати роботу чиновника і керівника підприємства? – з таким запитанням ми звернулися до Миколи Володимировича.

- І там, і тут треба сповна віддаватися роботі, - пояснює М. Бесєда. - Інша справа – там лише через певний час можна побачити результати від впровадження державних програм у тій чи іншій галузі. На виробництві ж все значно швидше. Приміром, з метою скорочення енергозатрат ми придбали нову сучасну компресорну станцію, що дозволили зменшити енергоспоживання у 12 разів, а в цілому на підприємстві – на 10-12 відсотків. Але навіть для того, щоб отримати економію, спочатку треба вкласти чималі кошти. Ми проводимо відповідні розрахунки, розробляємо бізнес-плани. І власники ПраТ «Павлоградхліб», зваживши все, йдуть нам назустріч і розуміють, що кожна вкладена гривня повернеться зменшенням собівартості продукції. А це, в свою чергу, дасть нам можливість утримувати конкурентоспроможні ціни. Наприклад, у газовій котельні замінили горілку. Економія газу – 15 відсотків! А в грошовому еквіваленти за нинішніх цін на енергоносії – це величезна сума. Впродовж останніх двох років капітально відремонтували лінії №1, печі ФТЛ, ввели в експлуатацію модернізовану лінію №5. Придбали тістоподілювач «Восход», вісім нових спеціалізованих хлібних автофургонів «Газель». Для поліпшення умов праці провели капітальний ремонт санітарно-побутових приміщень.

- Для випікання хліба треба створити ідеальні умови: щоб тісто підійшло, не повинен гуляти вітер, має бути певна температура, певна вологість і тиша, - продовжує розмову Микола Володимирович. – Раніше, як було: робітник чекав 30-40 хвилин допоки зійде тісто і потім його «пересаджував» з розстоєчної шафи у піч. - Після того, як цей процес було автоматизовано, у цеху з восьми працівників залишили четверо. Інших працевлаштували на інших ділянках виробництва.

Ми побували у цеху, де випікались духмяні батони та улюблений хліб Західного Донбасу «Троїцький». Тут же спілкувались з начальником лабораторії Наталією Зайченко, яка розповіла, що технологічна лабораторія атестована на право проведення досліджень якості продукції, яка відповідає ДСТУ.

- Ми також проводимо вхідний контроль сировини, яка надходить на підприємство, а також контролюємо всі стадії технологічного процесу – від підготовки сировини до випікання хлібобулочних виробів. Працюємо над впровадженням сучасних систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів.

Конкуренція не лякає

Виявляється, що конкуренція між виробниками хліба є жорсткою не лише в Дніпропетровську, а й у Західному Донбасі, де на полицях магазинів – розмаїття постачальників з Харківщини, Запоріжжя, сусідньої Покровщини та Васильківщини. Навіть у самому Павлограді вже діє шість пекарень у супермаркетах та на ринку.

- Переважна кількість споживачів залишається з нами, - пояснює заступник голови правління Олександр Кривенков. – Зокрема, люди шукають наш хліб «Троїцький», який за якістю, як й інші 52 найменування хлібобулочних виробів, нагадують нам смак дитинства. Цим, на жаль, користуються недобросовісні конкуренти, які під нашою маркою виготовляють аналогічну продукцію. Ми не використовуємо розпушувачів і поліпшувачів смаку. Наш хліб, як і домашній, не лежить тиждень, а черствіє вже на другий день. Це природний процес, а в нас, як і вдома, традиційна рецептура випікання.

За словами голови правління Миколи Бесєди, підприємство у змозі виробляти 65 тонн хлібобулочних виробів, але сьогодні потужності завантажені наполовину. А тому павлоградські пекарі зацікавлені у розширенні географії своїх споживачів і відповідно – у збільшення обсягів продукції.

Обсяг виробництва хлібобулочних виробів за перший квартал 2016 року склав 121,8% до відповідного періоду 2015 року. Щоденно виробляється від 22 тонн до 25 тонн хлібної продукції, а це 18-21 видів хліба, 7-9 сортів батонів, великий вибір здобних виробів. Значним попитом у населення Західного Донбасу користуються такі наші вироби, як хліб «Троїцький», «Нива», «Арнаутський», «Столичний», «Дніпровський», «Український», «Гірчичний», плетінка «Павлоградська», булка «Дніпропетровська» та інші вироби.

Соціальна складова

Хоча тут не добувають вугілля і люди не спускаються у забій, власники ПрАТ «Павлоградхліб» дбають, аби їхні працівники теж почувались захищеними: своєчасна середня зарплата становить понад 4 тисячі гривень, у їдальні – символічна ціна за обіди. Як розповіла голова профкому Ірина Саган, усі працівники забезпечуються так званим продуктовим набором за оптовими цінами. А це – хліб, борошно, олія, цукор. Всі бажаючі під час літньої відпустки разом з дітьми можуть відпочити на власній базі відпочинку на узбережжі Азовського моря у Кирилівці. 80 відсотків вартості путівки компенсується профспілкою працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей. Відтак вартість тижневого відпочинку становить лише 120 гривень.

Два роки до ювілею

Павлоградським хлібом сьогодні смакують у Павлограді і Юр’ївці, Покровському і Васильківці, Синельниковому і населених пунктах Харківщини. А ще смачна продукція пекарів надходить у Донецьку область, у зону проведення АТО. Аби бійці частіше згадували рідну домівку і запашну домашню паляницю.

Свій 50-річний ювілей ПрАТ «Павлоградхліб» відзначатиме у 2018 році. До цього часу тут, як нас запевнили, пройде ще багато позитивних змін. І про це ми теж обов’язково розповімо.

Іван БОЙЧЕНКО. м. Павлоград, Дніпропетровська область.