Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хлібороби - люди особливі


16.11.2015

Цьогорік Дніпропетровщина отримала чотири мільйони тонн зернових. Це рекордний врожай за всі роки незалежності. Про те, чи живе агропромисловий комплекс області, плани та завдання аграрного сектору на найближчий час – наша розмова з начальником управління агропромислового комплексу Дніпропетровської ОДА Вадимом Удовицьким.

- Вадиме Олексійовичу, нинішній сприятливий рік завершується не досить оптимістично – близько трьох місяців на ланах області не випало краплини дощу. Що ви порадите нашим хліборобам?

- Дійсно, стан озимих культур не дуже оптимістичний не лише у нашій області, а й багатьох інших регіонах України, зокрема, на півдні, Полтавщині, Кіровоградщині. У господарствах посіяно близько 70 відсотків площ озимого клину від запланованого. На жаль, дійсно, вологи немає ні в орному шарі, ні в посівному. Але ми оптимісти і сподіваємось на теплу зиму і рясні дощі. Ми отримали сходи лише на 23 відсотках площ за рахунок парових попередників. Скажу так, що пари – це азбука, яку потрібно дотримуватись. Це вже давно зрозуміли на Покровщині і з року і рік там мають стабільні врожаї.

Водночас хочу заспокоїти людей, аби не було зайвих хвилювань. Ми постійно проводимо роботу, аби був страховий фонд насіннєвого матеріалу, створюємо запас зерна. Треба бути оптимістом і постійно працювати на випередження, тоді проблеми рослинницької галузі вирішуватимуться більш оперативно.

- Агросектор на сьогодні – чи не єдина галузь, яка працює прибутково. Що, на ваш погляд, цьому допомагає?

- Дійсно, аграрний сектор економіки є важливою стратегічною галуззю, яка забезпечує продовольчу безпеку та продовольчу незалежність нашої області і держави в цілому, дає значній частині сільського населення робочі місця.

Основу агропромислового комплексу області складають 943 сільськогосподарських підприємства різних форм власності та підпорядкування, 3,3 тисячі селянських фермерських господарств, близько 1400 підприємства харчової та переробної промисловості, 4 науково-дослідні станції, Інститут сільського господарства степової зони України УААН, аграрний університет, 6 коледжів, навчально-виробничі бази і філіали кафедр створені на десятках високотехнологічних підприємств Дніпропетровщини.

Основні напрямки виробничої діяльності сільгосппідприємств області – вирощування зернових, в тому числі високоякісного продовольчого зерна, технічних і овочевих культур, виробництво м’ясо-молочної продукції.

Дніпропетровська область одна з провідних областей, що майже повністю задовольняє потреби споживачів в основних продуктах харчування за рахунок власного виробництва та насамперед завдяки тісній співпраці підприємств потужного агропромислового комплексу і багатогалузевої харчової та переробної промисловості.

Дніпропетровщина відноситься до регіонів, де виробляється значна частина сільськогосподарської продукції України. Площа сільськогосподарських угідь складає 2,5 млн. га (біля 7% сільгоспугідь України), з них площа ріллі – 2,1 млн. га.

Зерновий сектор Дніпропетровської області є стратегічною галуззю економіки, який визначає обсяги, пропозиції та вартість основних видів продовольства для населення області, зокрема продуктів переробки зерна і продукції тваринництва, формує істотну частку доходів сільськогосподарських товаровиробників, визначає стан і тенденції розвитку сільських територій.

- Ваші побажання працівникам сільського господарства.

- Ті, хто причетний до вирощування хліба – люди особливі. Щиро вклоняюсь за їхню працю і зичу усім наших селянам, які працюють у всіх галузях сільського господарства, спеціалістам, вченим-селекціонерам миру, доброго здоров’я, високих врожаїв та дощів на нашу родючу українську землю. А керівникам господарств бажаю витримки і аби вони дбали і про виробництво, і про людей, які працюють на полях і фермах і творять достаток нашої держави.

Записав Іван БОЙЧЕНКО.