Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хмельниччина аграрна


08.02.2012

Презентуємо вашій увазі новий проект «Сільських новин», якому передувала копітка робота наших журналістів безпосередньо в регіоні, що входить по праву до п‘ятірки кращих аграрних регіонів України.
Які люди працюють на цих землях, чим живуть і про що мріють, і має на меті розповісти спеціальний проект, започаткований з легкої руки Лариси Несіної, редактора відділу аграрного бізнесу.
На наше щире здивування, Хмельниччина виявилася настільки щедрою на заможних господарів і пристойні господарства у той час, коли більшість волає про кризу, що наша перша розповідь - лише дещиця з того, на що багатий цей унікальний край. Ми обов‘язково повернемося сюди ще, щоб познайомити вас з іншими, не менш цікавими особистостями. Водночас не виключаємо, що з таким же успіхом героями наших публікацій можуть стати аграрії Вінниччини, Чернігівщини, Одещини… Скрізь, де живуть і працюють невтомні люди, віддані своїй землі.

Хмельниччина, без сумніву, - агропромисловий регіон. Виробництво валової продукції сільського господарства тут складає 4-5 відсотків від загальнодержавного обсягу при питомій вазі населення області в Україні 2,9 відсотка.
Сільськогосподарські угіддя займають площу понад 1,5 млн. га (майже чотири відсотки всіх сільгоспугідь України). Майже 50 відсотків працюючого населення зайняті в сільському господарстві. Аграрна реформа в області дозволила створити умови для багатоукладної економіки сільського господарства, здійснити ряд структурних змін у складі товаровиробників і землекористувачів, галузевій і номенклатурній структурі виробництва сільгосппродукції та ринках збуту.
Основу агропромислового комплексу області складають 1844 агроформування, з них 1261 фермерських господарств, 130 приватних підприємств, 298 господарських товариств, 155 інших суб’єктів господарювання. Наукове ведення та підготовку спеціалістів сільського господарства здійснюють Хмельницький інститут агропромислового виробництва (с. Самчики), Подільський державний аграрно-технічний університет (м. Кам'янець - Подільський), коледж Подільського державного аграрно-технічного університету, Новоушицький технікум механізації сільського господарства, Шепетівський сільськогосподарський технікум бухгалтерського обліку та 13 аграрних професійних ліцеїв.
У сільському господарстві обласні зайнято близько 60 тисяч чоловік.

Рослинництво
Грунтово-кліматичні умови Хмельниччини сприяють інтенсивному веденню рослинництва. Середня річна температура - 7-8 градусів, кількість опадів – 510-580 міліметрів. Найбільші посівні площі в області займають зернові культури (55%), серед них основна продовольча культура – озима пшениця (225 тис.га.). З технічних культур перевага за цукровими буряками (6%) та соєю. Велика увага надається вирощуванню картоплі та овочів.
Поділля – край садівництва. Основні плодові культури – яблуня, груша, вишня, черешня, абрикос, грецький горіх. Поряд з традиційними культурами сільгоспвиробництва проводиться робота по культивуванню цикорію, озимого та ярого ріпаку, гірчиці. В області з року в рік збільшуються посівні площі кукурудзи на зерно, яка знаходить широке застосування, як продовольча та фуражна культура.

Тваринництво
Саме тваринницька галузь має неабияке значення для розвитку і успішного функціонування агропромислового сектору економіки області та забезпечення населення продуктами харчування, а переробні підприємства - сировиною.
Потенційні можливості для збільшення виробництва тваринницької продукції в області є. У господарствах усіх форм власності утримується 271,1 тис. голів великої рогатої худоби, з них – 153,2 тис. голів корів, 263,6 тис. свиней, 6,6 млн. голів птиці.
Кращими господарствами з виробництва молока є СТОВ «Подільський господар – 2004» Шепетівського району, СК «Промінь» Красилівського району, СГК «Летава» Чемеровецького району; з розведення великої рогатої худоби м’ясних порід - СТОВ ім. Шевченка Деражнянського району, СВК «Лабунський» Полонського району, СТОВ СГП «Дніпро» Славутського району; з розведення свиней - Теофіпольська філія ПАТ «Зернопродукт МХП», ФГ «Бастіон» Летичівського району; з виробництва яєць - ПАТ «Авіс» Кам’янець – Подільського району, СТОВ «Хорост-Плюс» Ярмолинецького району, СТОВ «Хорост -Поділля» Хмельницького району; з виробництва м’яса бройлерів - СТОВ «Подільський бройлер» та ФГ «Подільська марка» Дунаєвецького району; з розведення овець - ФГ «Меринос Україна» та ВКФ «Пілігрим» Кам'янець -Подільського району, СВК «Лабунський» Полонського району.