Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хочеш працювати? Сиди вдома!


26.06.2014

Мешканці Дніпропетровщини отримали першу несподіванку від місцевої влади - з 14 червня проїзд обласним і приміським громадським транспортом суттєво подорожчав згідно з розпорядженням голови Дніпропетровської ОДА від 13 травня 2014 року «Про встановлення на міжміських та приміських внутрішньообласних автобусних маршрутах тарифу 0,33 гривні за погонний кілометр перевезення одного пасажира. Тарифи не включають податок на додану вартість (20%), витрати на автостанційне обслуговування (15%) і страховий платіж з пасажира за страхування від нещасних випадків (1,49%)» (скорочено). З цим повним «сервісом», абсолютно недоречним в такому обсязі і величинах, про що мова далі, кілометр шляху тягне на додаткових 36,49% (!) більше, або на «повнокровних» 45 копійок…

ТАКЕ наше життя. Чиновники з управління інфраструктури Дніпропетровської ОДА, колишнього управління транспорту, зв’язку та дорожнього будівництва, яке очолює Володимир Юшко, обрахували цифру «0,33 гривні за кілометр» замість приблизно 0,24-0,26 гривні, встановлених ними ж з 19 грудня 2011 року. І всі звичайні люди, щоб дістатися роботи, навчання, лікарні і т. п. мусять викидати тепер з власної кишені приблизно на 30% більше. А в них що, питається, доходи збільшилися хоч на скількись відсотків? Та зовсім ні! Всі бачать лише подорожчання продуктів та інших товарів. Тоді з яких «доходів» мають платити більше на громадському транспорті?
Згоден, подорожчало пальне. Але ж в Асоціації перевізників Дніпропетровщини раніше, коли так само карколомно «напомпували» на 50% (!) у 2008-му тарифи, а коли вартість пального в той момент знижувалася, стверджували: «пальне не є основною статтею витрат перевізників!». А тепер що – раптом стало «основною»? Коли 10 літрів пального, який в середньому використовують сучасні «Спринтери» на 100 кілометрів шляху, подорожчали на 40 гривень, то що, з усіх пасажирів треба брати за проїзд на третину дорожче?
Нагадаю, перші «сюрпризи» від нової української влади громадяни отримали трохи раніше. Це відомі підвищення вартості природного газу і електроенергії. Для останнього подорожчання, за твердженням експертів, немає жодної підстави, бо собівартість електроенергії набагато нижча отих «потрійних» в залежності від обсягів споживання українських тарифів. Це ж підтверджують і результати діяльності ПАТ «ДТЕК «Дніпрообленерго». За 2011 рік, наприклад, ця компанія Рината Ахметова отримала біля 43 мільйонів чистого прибутку, за 2012 рік – вже біля 170-ти мільйонів. Можна запитати – а на які цілі використовуватимуться підвищені тарифи? Вочевидь, лише для збільшення чистого прибутку приватної компанії… Якщо ні, то для чого? Хто це знає?

У МІСТАХ ЛЮДИ ПРОТИ ПІДВИЩЕНЬ ЦІНИ ПРОЇЗДУ
Як відомо, у Дніпропетровську, Кривому Розі та деяких інших містах області ледь не синхронно збільшена вартість проїзду в міських маршрутках з трьох аж до чотирьох гривень! Перші пікети проти безпідставного, на думку більшості городян, «надування» ціни відбулися в Дніпропетровську ще в квітні, останній мітинг під стінами міськради – 11 червня, протестували люди і в Орджонікідзе…
А рівно тиждень тому після масових протестів у обласному центрі відбулися майже одночасно дві прес-конференції. На першій «Про стан пасажирських перевезень у Дніпропетровську» автомобілісти захищали збільшені тарифи. Зокрема директор ТОВ ПКФ «Ігрек» Михайло Клокун зазначив:
- Активісти не врахували витрати перевізників. Транспорт зношується за сім років, зросла вартість запчастин, оренди й іншого, все це не перекривається прибутками від рейсів. Єдине, що можу зробити – в години пік запустити декілька додаткових автобусів з вартістю проїзду три гривні.
На «вузькому» місці перевезень наголосив голова правління ТОВ АТП 11255 Юрій Фалько:
- За законом державою надається перевізникам компенсація за проїзд пільговиків. За минулий рік виплатили все, а за цей ми не отримали ще жодної копійки. Було б набагато простіше, коли б транспортну надбавку напряму виплачували кожному пільговикові, і той платив за поїздку «живими» грішми.
Абсолютно слушна думка, яка не раз звучала й на шпальтах «Сільських новин». І вельми злободенна, бо ветерани війни і праці в селах, на відміну від міських колег, позбавлені можливості скористатися правом на безкоштовний проїзд в громадському транспорті. Вочевидь, цей спадок попередників уряду Арсенія Яценюка таки треба «прийняти». І вирішити «бородату» проблему – визначити і надати пільговикам транспортну доплату.
Перевізники погодилися з тим, що існуюча методика дослідження пасажиропотоку в містах не ідеальна. Але висловили претензії до городян – чому вони не обурюються, коли зростає вартість природного газу, електроенергії тощо, а коли збільшуються тарифи в автобусах, то одразу готові вийти на мітинги? Мабуть, суть питання в тому, що на газові й електриці люди якось можуть економити, а проїзд у громадському транспорті гарантовано «витягує» щодня визначені міськими чиновниками велетенські суми…
На другій прес-конференції «Громадські активісти Дніпропетровська вимагають зменшення тарифів на проїзд в маршрутках» лунали думки протилежного змісту. Зокрема Антін Лікоть, представник громадської організації «Самооборона Дніпропетровська» вважає:
- Як підставу подорожчання проїзду автопідприємства вказують на те, що маршрутки ходять напівпорожніми. Насправді це не відповідає істині. 13 червня ми провели спільний рейд з працівниками Державтоінспекції і встановили, що подекуди замість автобусів з 35 сидячими місцями їздять звичайні маршрутки, в яких і яблуку ніде впасти через стоячих пасажирів. Це пряме порушення Правил дорожнього руху.
Подібні «відкриття» прозвучали і з уст Івана Васючкова та Дениса Селіна з ГО «Сила людей»:
- Департамент транспорту міськради Дніпропетровська не реагує на наші зауваження, міський голова Іван Куліченко уникає транспортних проблем. Тому ми зробили паралельний підрахунок пасажирів на декількох маршрутах. Активісти організації працювали з шостої ранку до дванадцятої ночі. Різниця наших даних з даними перевізників, які вони подали в Департамент транспорту міськради, дорівнює 30%. Усі АТП занизили свій прибуток і збільшили витрати для «виходу» на тариф 4 гривні, їхні розрахунки не відповідають дійсності. Останні офіційні дослідження пасажиропотоку проводилися ще в 2004-му році. Добре видно, що існуюча транспортна система не відповідає сьогоднішнім запитам Дніпропетровська. Місту вкрай потрібна транспортна реформа.
Певно ж, Департаменту транспорту міськради Дніпропетровська давно пора провести офіційні дослідження пасажиропотоків мільйонника і користуватися ними. Тоді дані перевізників не «кульгатимуть» на цілих 30%, як встановили громадські організації, в «потрібну» сторону. З цих зафіксованих «танців» автоперевізників «на два боки» - щодо витрат-прибутків - «вирулює» необхідність не лише транспортної реформи, а і нагальна потреба реформи усієї системи місцевого самоврядування України.
На ще одному аспекті діяльності транспортників, який, поза сумнівом, цікавий не лише громадським організаціям, а і правоохоронним органам, наголосив Артур Гільмутдінов, член правління ГО «Майдан-Січеслав»:
- Є корупційна складова затвердження пасажирських маршрутів. Тендери, які проводяться за існуючою схемою під визначені АТП, не дають можливості чесним перевізникам брати участь в конкурсі. Почасти «переможці» не мають матеріальних ресурсів для перевезень. Вони заключають договори з якимись приватними структурами, а їхні витрати приписують собі.

СЕЛЯНИ СТРАЙКУВАТИ НЕ БУДУТЬ?
Ситуація з автоперевезенням пасажирів і на внутрішньообласних маршрутах Дніпропетровщини схожа. Тут «комедія» (так назвав водій автобуса підвищення-2011), від якої в селян з душі верне, почалася з суботи 14 червня. У порівнянні з міськими перевезеннями все огорнуто запиналом таємниці. За ідеєю громадські організації теж можуть визначити пасажиропотоки області, долю витрат і прибутків перевізників. Та немає з чим їх порівнювати… Адже начальник управління інфраструктури Дніпропетровської ОДА Володимир Юшко, на відміну від колег з міськради, на інформаційний запит «Сільських новин» ще про підстави несподіваного 30-відсоткового підвищення вартості проїзду у 2011-му повідомив, що «перевізники надали управлінню необхідні розрахунки». Та надіслати газеті він їх не може, позаяк у них є «конфіденційна інформація», яку, згідно із законом, «без згоди приватних компаній не можна розголошувати». А такої згоди буцімто і немає…
Якесь зачароване коло виходить – все правильно обраховано, мовляв, платіть, сердеги, і радійте, що вас везуть! А розірвати його вперше у Дніпропетровщині, як відомо, вдалося жителям Курилівки та Миколаївки Петриківського району після кількаденного пасажирського страйку навесні 2012 року. Саме тоді створена при Петриківській РДА робоча група для припинення конфлікту встановила – перевізник безпідставно «накрутив» діючі тарифи аж на дві третини! Саме на стільки вони і були зменшені. А почалося все з обрахованого 30-відсоткового підвищення того ж таки управління Володимира Юшка…
Отже, на прикладі курилівського страйку можна припустити, що управління інфраструктури Дніпропетровської ОДА щоразу «перекручує» вартість проїзду автошляхами області десь на дві третини від необхідного. Шокує і величина підвищень: 2008 рік – 50%, 2011-й – 30%, 2014-й – 30%! Чому такі «круглі» цифри, невже вони точно обраховані? Велетенський, у підсумку 110-відсотковий «бар’єр» цін, поставлений перед пасажирами області за сім років, набагато випереджає середню зарплату в Україні, яка за цей період зросла лише на 96% - з 1735 гривень у 2008-му до 3418 гривень у квітні 2014-го. Дивує і «праця» управлінців інфраструктури з цінами – у 2011-му році віце-президент Асоціації перевізників Дніпропетровщини Людмила Татаєва заявляла, що автомобілісти просять збільшити тарифи на 12-15 %. Звідкіля ж тоді в грудні взялися 30 %?
Тож марна праця думати, що до 14 червня ц. р. перевізники працювали собі на збиток. Гадаєте, відтепер збільшиться офіційна водійська зарплата? Та навряд. Здебільшого вона дорівнює стандарту «мінімалки». З огляду на те, що кажуть люди обізнані, можна зробити висновок - зросте лише сума готівки, яку кожен водій автобуса має привезти власнику маршруту з рейсу… Бо майже на третину збільшена вартість перевезень має таки кудись «піти». У 40 гривень на 100 кілометрах шляху її, певно ж, ніяк не вмістиш.
Жителі сіл, працівники міських підприємств, пенсіонери і студенти з 14 червня мусять вишукувати додаткові кошти на проїзд… Ось рядки зі справедливим обуренням з листа транспортувальниці ПАТ «Кондитерська фабрика АВК», що в Дніпропетровську, жительки Китайгорода Царичанського району Ніни Трень:
- Після підвищення тарифу половину зарплати я стала проїжджати! Бо вартість квитка з Дніпропетровська до Китайгорода трохи більше тридцяти гривень. Плюс до цього по Дніпропетровська треба їхати ще двома номерами маршруток, у кожній мушу віддати аж по чотири гривні! За одну зміну «залишаю на дорозі» мінімум 72 гривні… За місяць доведеться витратити більше тисячі! А в мене зарплата – дві з хвостиком… Тобто половину місячної платні мушу віддати за проїзд, працюючи через це фактично за «мінімалку». Із Царичанського району в нас чимало людей на «кондитерці» трудиться, і перед кожним 14 червня постала дилема – їздити на роботу чи краще й не рушати…
А позаминулої п’ятниці ми з моїм земляком Григорієм Давиденком, придбавши квитки на автостанції в Дніпропетровську, вирішили з’ясувати причину їхнього подорожчання у відділі перевезень Дніпропетровського об’єднання пасажирських станцій (ПАТ «ДОПАС»). Начальник відділу Валентина Побігай запропонувала присісти і показала розпорядження про підвищення тарифів. Раптом до відділу забіг заступник директора Служби перевезень Юрій Ївженко і «з півоберту» почав волати:
- А це що таке? Ви хто такі? Як вам не соромно! Ану пішли звідси! Думаєте, це ми з цінами «нахімічили?» Та це ж їх обласна адміністрація підвищила! Туди і йдіть, у них і питайте! Не заважайте працювати! Хочеш робити в місті, а дорого їздити? – відгукнувся він на моє пряме запитання. – То сиди вдома!
Було незвично спостерігати у чиновника доволі високого рангу такий низький рівень культури. Тим паче, що він родом із Могилева нашого району…
В селах у такому випадку, коли ще молода людина, як оце Юрій Володимирович, щось утне не те, запитують: «А чий же він син? Яких батьків?» Як не дивно, Юрій Ївженко має славний родовід - його діда, голову китайгородського колгоспу Олексія Шаповала, і досі добрим словом згадують в приорільських селах. Чи то міська культура справила на онука таку дію, чи щось інше, але він чомусь геть нечемно повів себе стосовно земляків-пасажирів, з чиїх кишень, власне, і має хліб на життя…

«НЕПОВОРОТКІ» СТАНЦІЙНИКИ
А можливо, причина нелюбові чиновника зовсім у іншому. Торік весною, як повідомляли «Сільські новини», Дніпропетровське відділення Антимонопольного комітету України встановило, що «ДОПАС» (директор Віктор Разводов) при обслуговуванні пасажирів таки передав «куті меду» - встановив необґрунтовано високий станційний збір у розмірі аж 15%! І таким чином тишком-нишком незаконно стяг із подорожніх Дніпропетровщини за 2012 рік аж 17 мільйонів гривень! Рішенням Антимонопольного комітету «ДОПАС» зобов’язали тоді повернути державі три мільйони гривень і встановити обґрунтований відсоток витрат на обслуговування пасажирів. Та де там! «Неповороткі» станційники, у яких у нижньому залі Дніпропетровської автостанції всього… з десяток місць для сидіння і біля двох десятків різних кіосків, і досі не виконали цей припис…
Як повідомила заступник начальника Дніпропетровського відділення Антимонопольного комітету України Наталія Ігнатенко, «ДОПАС» оскаржив їхнє рішення в суді, і той досі не поставив крапку в цій справі. А «ДОПАС» тим часом продовжує стягувати з працюючого і подорожуючого люду області ті ж самісінькі незаконні 15% від вартості проїзду. Так і живемо вже «по-новому».
Досі, нагадаю, не вирішене і питання про скасування 20-ти відсотків ПДВ на проїзд в автобусах. Профспілка автомобілістів Дніпропетровщини, за словами згаданого Андрія Берчука, давно просить український уряд це зробити. Тож і цей «спадок» новий уряд повинен дієво «прийняти».
І останнє. В Україні йде війна, ще не бачена світом за підступністю сусіда-рашиста. Усі громадяни в такі лихі часи сподіваються на міць держави і мають усіляко її кріпити. Бо дружній отарі, як кажуть, і вовк не страшний. Добре подумаймо, кому буде вигідно, коли Ніна Трень і десятки тисяч подібних їй селян Дніпропетровщини, працівників міських підприємств, через дорожнечу проїзду кинуть роботу і перестануть платити податки державі? Коли студенти не зможуть відвідати рідну домівку на вихідних і сидітимуть в містах голодні? Коли пенсіонери не матимуть за що поїхати до лікарні чи навідати хворого? Схаменімося і зупинімося, доки не пізно! У селах і містах Дніпропетровщини надвисокі тарифи на автоперевезення мають бути негайно зменшені! У Дніпропетровську рух в цьому напрямку вже почався…

Григорій МИКОЛАЙЧУК. Дніпропетровська область.