Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хоробрі серця Дніпропетровського району


29.10.2014

Пишаємось ними

Колись доводилась часто чути, що молодь у нас не така, що була раніше. І, мовляв, не доведи, Боже, статись війні, захищати рідну землю буде нікому. Але непередбачена ситуація на Донбасі підтвердила, що і в наш час і молодь, і люди вже старшого віку можуть мужньо боронити свою землю від російських агресорів та бойовиків так званих самопроголошених республік «ДНР» та «ЛНР».

На всю Україну прославились своїми подвигами наші земляки. Саме про їхню звитягу при обороні Донецького аеропорту нещодавно йшлося в передачі «Хоробрі серця» на каналі 1+1. Заступник військового комісара підполковник Олександр Ситенко пригадує, як він першого квітня цього року вручав повістку викладачу Національного гірничого університету Івану Начовному. «Він сприйняв це за першоквітневий жарт, - пригадує О. Ситенко. - А вже другого квітня лейтенант Начовний був у складі 93 мехбригади. Зараз вже у званні старшого лейтенанта на посаді командира танкової роти разом зі своїми побратимами успішно виконує бойове завдання з утримання Донецього аеропорту. Його позивний Гном з ростом… 190 см. Коли був у відпустці, і офіцер зайшов і до райвійськкомату і зізнався, якби їм дали російські танки Т-92 – вони б гори звернули». Його побратими стверджують, що Іван буквально тримає «ключі від аеропорту».

Наш земляк Денис Мерзлікін – заступник командира танкового батальйону. Призваний 4 квітня в ту ж 93-тю бригаду. Зараз вже отримав звання майора.

54-річний доброволець Василь Міщук призваний 31 липня. Він займає посаду начальника медичної служби розвідбату. Молодший лейтенант Максим Кущ мобілізований до українського війська 11 травня, був призначений начальником фінансової служби. Після отримання важкого поранення ось вже два місяці лікується у військовому шпиталі.

Захисників Донецького аеропорту називають «кіборгами» - за мужність, відвагу, незламний дух. А нещодавно Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов нагородив старшого лейтенанта Івана Начовного іменною зброєю.

Транспорт для потреб фронту

Досить активно відгукнулись на відправку важкої цивільної техніки керівники підприємств району. Наприклад, власник МПК «Катеринославський» Анатолій Клименко впродовж тижня разом зі своїми спеціалістами повністю підготував тягач для відправки в АТО: відремонтував, замінив гуму. А в цілому Дніпропетровський сільський район відправив у зону АТО 23 одиниці важкої техніки стільки ж, як вся Одеська область. Переважно це автомобілі МАЗ, КамАЗ, ГАЗ-66.

Як важливо у такий складний для нашої держави час гуртуватись навколо головної ідеї: збереження цілісності та єдності України.

Військовий облік

У час, коли на сході України проводиться АТО, Дніпропетровський РВК приділяє важливу увагу не лише мобілізаційним питанням, а й належному веденню військового обліку в місцевих радах. Від цього теж залежить обороноздатність держави. Так ось, після планових перевірок було з’ясовано, що зразково ця робота поставлена у Чумаківській, Любимівській, Олександрівській та Балівській сільських радах, за що висловлюю їм подяку.

У той же час у Новомиколаївській та Партизанській сільських радах було виявлено певні недоліки. Відтак посадовим особам цих сільських рад раджу більш відповідально ставитись до ведення військового обліку. Адже це завдання державної ваги.

Чекаємо добровольців

Дніпропетровський РВК проводить відбір військовозобов’язаних-добровольців, які бажають проходити військову службу в повітрянодесантних військах ЗС України, з укладанням короткострокового контракту.

На цих же умовах проводиться відбір фахівців артилерійських спеціальностей офіцерського, сержантського та рядового складу.

Зверніть увагу, що військовослужбовцям гарантується належне грошове забезпечення, пільги та соціальні гарантії, передбачені законодавством України.

Консультації за телефоном (0562) 27-10-07.

Олександр ВОЛЬНІКОВ, Дніпропетровський районний військовий комісар.