Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хрумкі огірочки вам на зиму


15.07.2020

Пропонуємо вашій увазі різноманітні рецепти заготівель із огірків. Обирайте на свій смак, щоб і взимку було чим почастувати і родину, і гостей. 
 
ХРУМКІ
Огірки - 2 кілограми, ріпчаста цибуля – 1-2 головки, часник – 2-3 зубчики, зонтики кропу – 2-3 штуки, листя смородини – 5-6 штук, сіль – 2 столові ложки, цукор – столова ложка, оцет столовий - 20 мілілітрів, горілка – 50 мілілітрів.
Стерилізація банок - обов’язкова процедура. Кришки теж необхідно проварити в окропі, з тією ж метою. Огірки перед засолкою потрібно вимочувати. Справа в тому, що їхня шкірка містить багато речовин, які при консервації виділяють гіркоту. Кілька годин у холодній воді позбавлять огірки від неприємного смаку. Вони дійсно вийдуть малосольними, а не гіркими.
Спеції та зелень укладаються на дно банки. Слідом вирушають огірки. Хтось не надає цьому процесу особливої важливості, але саме тут і криється одна хрустка хитрість. Якщо щільно виставити огірки вертикально, їх, звичайно, важче буде підчепити виделкою. Зате вони дійсно хрустітимуть, оскільки збережуть свою тугість.
Залийте огірки окропом, почекайте 10-15 хвилин, потім злийте його і знову поставте кип’ятитися. Цього разу в окріп додайте цукор і сіль. Як тільки розсіл закипить, влийте його в банки, після чого додайте туди оцет і одну невелику чарку горілки. Горілка є другою хитрістю, яка не дає огіркам ставати в’ялими і надмірно водянистими.
Щоб банки не вибухнули і не поцвіли, відразу після закатування поставте їх догори дном, укутавши теплим рушником або ковдрою. Тоді тиск, що знижується у банці, не втягне всередину повітря з мікроорганізмами, а лише притисне кришку ще щільніше до горловини. Зберігати банки необхідно там, де немає прямих сонячних променів. Бажано, щоб це місце було прохолодним. До зими огірки гарно просоляться і будуть дійсно чудовим доповненням до будь-якого святкового столу.
 
ХРУМКІ БЕЗ ОЦТУ
Огірки (з розрахунку на 3 л банку) – по 1,7-2 кг, 30-40 г кропу, кілька зубчиків часнику, 4-5 горошин чорного перцю, листя хрону, вишні, чорної смородини й дуба. Розсіл: 3 ст. л солі на 1,5 л.
Огірки вимити й замочити  на 3-4 години. Обрізати хвостики й кінчики, викласти в 3 л банки. Залити теплим розсолом. Накрити поліетиленовими кришками, тримати за кімнатної температури 2-3 дні. Час від часу перевіряти ступінь готовності. Розсіл злити й закип’ятити, огірки промити гарячою кип’яченою водою. Викласти в стерилізовані банки будь-якої місткості. Додати свіжі спеції: кріп, часник, гіркий перець, перець горошком. Залити гарячим розсолом й законсервувати.
 
ОГІРКИ «ХРУМ»
4 кг огірків, листя хрону, вишні та чорної смородини, лавровий лист, чорний перець горошком, часник; для розсолу: 3 л води, по 0,5 склянки 9%-го оцту і солі, 0,25 склянки цукру. 
Огірки вимийте і замочіть в холодній воді на 5 годин. Після цього на дно гарненько вимитих трьохлітрових банок укладіть по листку хрону, 1-2 лаврових листки, 3-4 листки смородини та вишні, 3-4 горошини перцю, 2-3 зубчики часнику. Щільно укладіть огірки (для цього штовхайте їх із зусиллям і періодично струшуйте банку, щоб огірочки лягали  щільніше). Залийте окропом, дайте постояти 10 хвилин. 
Приготуйте розсіл:закип’ятіть воду з цукром і сіллю, зніміть з вогню, додайте оцет. Тут же залийте огірки до самого верху банки, закатайте кришками. Переверніть і витримайте укутаними добу.
 
ОГІРКИ У ВИНОГРАДНОМУ ЛИСТІ
Рівні огірки середнього розміру, крупне виноградне листя без пошкоджень стільки ж штук, скільки огірків, головка часнику; для заливки: на 1,5 л води - по 50 г солі і цукру, половина кислого яблука.
 Виноградне листя й огірки ретельно вимийте і висушіть. Часник почистіть, розберіть на зубочки. Банки (об’ємом 1-1,5 л) гарненько вимийте, кришки простерилізуйте. Кожен огірок загорніть у виноградний лист, краю листа підверніть всередину. 
На дно банки викладіть 3-4 зубочки часнику і потім дуже щільно - огірки. Буде потрібна обережність, щоб не пошкодити листя. Приготуйте заливку: яблуко очистіть від насіння, наріжте дольками. Залийте яблуко водою, проваріть 5 хвилин, процідіть, додайте у воду цукор і сіль, закип’ятіть і тут же залийте огірки. Залиште на 5 хвилин, потім злийте рідину, знову закип’ятіть і знову залийте. Процедура заливки повторюється 4 рази. На останньому етапі залийте огірки киплячим розсолом, тут же закатайте банки, переверніть, укутайте і дайте повністю охолонути. У цієї заготовки є три переваги. Огірки в листках зберігають свій яскравий зелений колір. Використовувати можна і огірки, і виноградне листя для голубців. Заготівля відрізняється ніжним тонким смаком.
 
ОГІРКИ З ЯБЛУКАМИ «НА ЗАКУСКУ» 
На 2-літрову банку - 700 г невеликих огірків, 500 г яблук сорту білий налив, гілочка вишні з 3-4 листочками, лист хрону, 2 бутони гвоздики, 3 столові ложки оцту, 2 ст. ложки цукру, ст. ложка солі. 
Яблука і огірки ретельно вимийте, обсушіть. Яблука чистити не потрібно - хвостики також залиште. На дно чистої банки покладіть вишню, хрін, гвоздику, а зверху - упереміш огірки та яблука, так щоб плоди вляглися максимально щільно. Залийте окропом, прикрийте кришкою, залиште на 5 хвилин. Злийте воду, знову її закип’ятіть і повторіть заливку. Знову злийте воду і закип’ятіть її. У банку додайте сіль, цукор і оцет, залийте окропом і тут же закатайте. Переверніть, закутайте і дайте охолонути. За смаком такі огірки та яблука виходять, як мочені.
 
ОГІРКИ, ЯК МАГАЗИННІ
На 3-літрову банку - огірки, велика гілка кропу з насінням, столова ложка насіння гірчиці, 3 зубчики часнику, 5 горошин чорного перцю, маленький гострий червоний перець без насіння (або шматочок розміром з пів мізинця); для маринаду - 1,5 л води, (6 ст. ложки цукру. 3 ст. ложки солі, 2/3 склянки 9%-го оцту).
 Огірки вимийте, банки простерилізуйте. На дно кожної покладіть кріп, перець і прянощі, потім огірки до самого верху. Залийте окропом і залиште на півгодини. Потім воду злийте.  Приготуйте розсіл: закип’ятіть воду із сіллю і цукром, вимкніть вогонь, залийте огірки розсолом, влийте оцет. Тут же закатайте, переверніть (закутувати огірки не потрібно).
 
ОГІРКИ З КРОПОМ
4 кг рівних огірків середнього розміру, 2 великих пучки зелені кропу, 3 великих парасольки кропу без стебел, велика головка часнику, 20 горошин чорного перцю, 2,5 ст. ложки солі,  склянка олії, цукру і 9%-го оцту. 
Зріжте кінчики огірків, наріжте уздовж на четвертинки. Зелень кропу дрібно нарубайте. Складіть огірки у миску, додайте кріп, оцет, цукор, сіль і олію, витримайте в холодному місці 3 години. Вимийте 1,5 літрові банки, на дно кожної викладіть кропові парасольки, 2-3 зубочки часнику, горошини перцю. Щільно укладіть огірки,  заливши маринадом, в якому вони стояли. Прикрийте кришками і стерилізуйте 20 хвилин. Закатайте і остудіть догори дном «під шубою».                                      
 
ОГІРКИ В ГІРЧИЧНОМУ МАРИНАДІ 
4 кг огірків,  склянка олії, цукру і 9%-го оцту, 3 столові ложки солі, 2 ст. ложки гірчичного порошку, 2 ст. ложки пропущеного через прес часнику (приблизно 2 головки середнього розміру), 2 ч. л. чорного меленого перцю. 
Огірки ретельно вимийте, дайте воді стекти і розріжте вздовж на четвертинки. Перемішайте з усіма іншими інгредієнтами і залиште на 3 години, періодично перемішуючи. Простерилізуйте літрові банки і кришки. Розкладіть у банки огірки, підлийте розсолу, що виділився (на третину - половину банки, але не більше, оскільки огірки ще виділять сік), прикрийте кришками і стерилізуйте 20 хвилин. Якщо ви збираєтеся консервувати огірки не в день збору чи покупки, а наступного дня, тримайте їх у холодильнику, в контейнері з водою - так вони залишаться хрусткими і пружними. 
 
ОГІРКИ ЯК БОЧКОВІ
На 3-літрову банку - стебло у кропу з парасольками, гілочка естрагону, 2-3 зубочки часнику, 1-2 листки чорної смородини, 1-2 листки вишні, лист хрону, 2-3 горошини запашного перцю, 2 бутони гвоздики; для розсолу - літр води, ст. ложка з гіркою солі. 
Огірки вимийте, залийте холодною водою і залиште на 4 години. У стерилізовану трилітрову банку покладіть зелень, листя і прянощі, зверху - огірки. Зваріть розсіл: закип’ятіть воду із сіллю і охолодіть до кімнатної температури. Залийте розсіл в банку (по шийку) і залиште на 3 дні на кухні. У цей час розсіл буде бродити і трохи рідини може витекти, тому краще поставити банку в миску або на глибокий піднос. На четвертий день злийте розсіл з огірків в каструлю, процідіть. Огірки залийте окропом, залиште на 10 хвилин, злийте, повторіть. Розсіл доведіть до кипіння і варіть 15 хвилин - в цей момент піна повинна перестати виділятися, стежте, бути може, вам знадобиться трохи більше часу. Прибирайте  піну. Залийте огірки киплячим розсолом, закатайте.
 
ОГІРКИ В ТОМАТНОМУ СОУСІ
2 головки часнику, по літру води і томатної пасти, ст. цукру, 2 столові ложки солі, по склянці  9%-го оцту і олії. 
Огірки наріжте кружальцями завтовшки в декілька міліметрів (як на салат). Воду, томатну пасту, сіль, цукор і масло перемішайте і закип’ятіть. Киньте огірки, варіть 20 хвилин з моменту закипання. За 5 хвилин до кінця додайте очищений  часник і оцет. Розкладіть у стерильні банки, закатайте і остудіть «під шубою». У такій заготівлі - подвійна користь: огірки можна використовувати як закуску і складову частину бутербродів, а томатний сік, в якому вони законсервовані, - як соус до спагеті або смаженої картоплі - він виходить пікантним і смачним.
 
ОГІРКИ ПО-ДАТСЬКИ
 600 г невеликих рівних огірків, 200 г цибулі, по 3 ст. ложки оцту і олії, по  ст. ложці солі, цукру, зерен гірчиці.
Огірки наріжте кружальцями, цибулю - кільцями, перемішайте, додайте інші інгредієнти і дайте овочам промаринуватися 2 години. Розкладіть у півлітрові банки і стерилізуйте 20 хвилин. Закатайте, закутайте і залиште до охолодження. З цієї кількості продуктів виходить 2 півлітрових баночки огірків. Якщо хочете законсервувати більше, просто збільшіть пропорцію.
 
ОГІРКИ ПО-ФРАНЦУЗЬКИ 
Огірки, прянощі на 1 л банку - чайна ложка зерен гірчиці, лавровий лист,  горошина запашного перцю, по пучку кропу і петрушки, 6 листків чорної смородини; на 1,5 л маринаду - 50 г солі, 100 мл 9%-го оцту, 80 г цукру. 
На дно чистих літрових банок викладіть прянощі, щільно укладіть огірки доверху. Залийте огірки окропом, залиште на 10 хвилин, злийте воду, знову її закип’ятіть і повторіть процедуру. Знову злийте воду, закип’ятіть, додайте сіль і цукор, почекайте, поки вони розчиняться, розчин зніміть з вогню, влийте оцет, залийте маринадом огірки і тут же закатайте. Цієї кількості маринаду вистачить на 3 банки об’ємом 1 л. 
 
ОГІРКИ ПО-КОРЕЙСЬКИ
4 кг великих, можна  перестиглих огірків,  кілограм моркви, гострий червоний перець, головка часнику, по склянці цукру, 9%-го оцту і олії, пакетик приправи для корейської моркви, 100 г солі.
 Огірки вимийте, очистіть від шкірки і наріжте півкільцями. Моркву натріть на «корейській» тертці. Часник пропустіть через прес. Перець очистіть від насіння і дуже дрібно наріжте. Всі інгредієнти з’єднайте, перемішайте і залиште на 4 години, періодично струшуючи огірки. Банки ретельно вимийте, кришки простерилізуйте. Викладіть огірки в банки, вливаючи сік, що виділився, і стерилізуйте 10 хвилин. Закатайте і охолодіть  перевернутими «під шубою».
 
ОГІРКИ БОЧКОВІ
На літрову банку - 700 г огірків, чайна ложка цукру,  ст. ложка 9%-го оцту,  лист вишні, лист хрону, корінець хрону розміром з мізинець, зубок часнику,  5 чайних ложок чорного перцю горошком, 2 бутони гвоздики, гілка кропу з парасолькою; для маринаду - літр води, ст. ложка солі. 
Відберіть невеликі молоді щільні огірочки, вимийте, замочіть на 5-6 годин у холодній воді. Після закінчення цього часу воду злийте, дайте огіркам трохи обсохнути. Банки і кришки простерилізуйте. У банки складіть листя і прянощі, щільно укладіть огірки, всипте цукор, влийте оцет. Заливку закип’ятіть, залийте огірки до самого верху банки, тут же накрийте кришками і швидко закатайте. Переверніть догори дном, укутайте і залиште до повного охолодження.
 
САЛАТ З ОГІРКІВ З МОРКВОЮ 
 5 кг рівних огірків середнього розміру, 20 морквин середнього розміру, 300 г часнику, 7 пучків петрушки (стандартних ринкових), 300 г цукру, 5 ст. ложок солі, по 0,5 л  олії і 9%-го оцту. 
Часник пропустіть через прес. Огірки і моркву наріжте тонкою соломкою. Петрушку подрібніть. Перемішайте овочі із зеленню, додайте інші інгредієнти, ще раз ретельно вимішайте і залиште на ніч маринуватися. Розкладіть салат в чисті простерилізовані баночки, прикрийте металевими кришками і стерилізуйте 15 хвилин (банки по 0,7 л) або 20 хвилин (1 л). Закатайте переверніть, закутайте і дайте охолонути. 
 
САЛАТ «НІЖИНСЬКИЙ» 
2 кг огірків, 3 цибулини середнього розміру, 3 зубочки часнику, 2 великих пучки кропу, 12 столових ложок олії, 6 столових  ложок 9%-го оцту, 3 ст. ложки цукру, 1,5 ст. ложки солі. 
Огірки наріжте тонкими кружальцями, цибулю – півкільцями, кріп дрібно нарубайте. Часник пропустіть через прес. Перемішайте овочі, кріп і всі інші інгредієнти в тазу, притисніть огірки до дна і залиште на 4 години (плюс-мінус – огірки будуть готові, коли виділиться стільки соку, що вони  повністю ним покриються). 
Поставте таз на середній вогонь, дайте закипіти і варіть хвилин 5-7 (огірки повинні тільки почати змінювати свій колір). Після цього розкладіть гарячий салат в чисті простерилізовані банки і стерилізуйте 15 хвилин. Тут же закатайте, переверніть і закутайте. 
Підготувала Марічка МАЇВСЬКА.