Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хто ще любить капусту?


26.05.2011

Давно помічено, що капуста – цінний продукт харчування - до смаку не лише людям, але й багатьом шкідникам. Приміром, для личинок капустяної мухи саме ця рослина – єдине джерело існування.
Доросла муха, перезимувавши в коконі у ґрунті, відкладає яйця на кореневу шийку капусти або в землю поблизу стебла. Личинкам по душі коріння, коренева шийка, нижня частина рослини й навіть головка. Розрізняють два види комах – весняна капустяна муха і літня. Перша вважається більш небезпечною, оскільки атакує молоді незміцнілі рослини й більш плідна - за теплий період року виводиться до чотирьох поколінь. Личинки другої полюбляють головки.
Ще один запеклий ворог капусти - метелик капустяної совки. Совками їх називають за нічний спосіб життя. Личинки совки – гроза не лише капусти, але й багатьох інших сільськогосподарських культур. Збираючись групами до двохсот особин, метелики відкладають яйця на внутрішньому боці листів рослин. Молоді личинки «прикрашають» поверхню листка отворами неправильної форми. Дорослі добираються до головки і свердлять її у всіх напрямках, залишаючи після себе довгі ходи, загажені рідкими екскрементами.
Обожнює капустяне листя і капустяна білянка. Як і білянкам, капуста потрібна для вигодовування потомства й капустяній молі. Її дрібні рухливі гусениці гризуть капустяне листя з весни до осені.
Їдять капусту не лише мухи і метелики, але й жуки. Капустяний довгоносик зимує під опалим листям. Його личинки вигризають ходи в черешках, по стеблу добираються до самого кореня.
Назва капустяного листоїда говорить саме за себе. Від листків, обраних ним для обіду, залишається один кістяк з товстих прожилок.
Найефективніші методи боротьби зі шкідниками, звичайно ж, інсектициди. Однак багато городників вважають за краще боротися з напастю традиційними дідівськими методами.
Ефективний, але трудомісткий механічний збір гусениць. Розпушування міжрядь і підгортання рослин стимулює ріст коренів, що допомагає рослинам боротися з непрошеними гостями. Імовірність появи шкідників на грядках і їх чисельність значною мірою знижує дотримання сівозміни, щорічна зміна грядки для вирощування капусти, прибирання й знищення рослинних решток відразу після збирання врожаю, боротьба з бур’янами.
Капустяна муха не любить запаху часнику. Якщо часник посадити поруч із капустою, личинок на ній буде менше.
Помічена нелюбов мухи до полину, м’яти та пижма. Васильки, кріп і помідори відлякують попелиць, а чебрець і шавлія – капустяну совку.