Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хто три доби морозив магдалинівців?


19.02.2016

Тривожна звістка надійшла з Магдалинівського району 10 лютого: в Гупалівці, Чернеччині, Мусієнковому та Дмухайлівці повністю припинене газопостачання житлових будинків. Через холоднечу в класах не навчаються учні чотирьох шкіл і трьох дитячих садків, дубіють люди в амбулаторіях та лікарні…

Ось що повідомив наш постійний автор Микола Мурчич, ветеран МВС із Чернеччини:

- Усі чотири села поставили перед фактом несподіваного зникнення газу в трубах. Всі люди платять за нього, у багатьох оформлені субсидії. До того ж користуємося газом власного Юр’ївського родовища в Дмухайлівці. Кажуть, в «Укрнафти» забрали ліцензію на наше родовище. Народ замерзає… Тепер треба врізатися до газопроводу високого тиску, прокласти 150 метрів трубопроводу. Чому це надумали робити тільки тепер? Ще й газівники бігають, пломбують людям вхідні крани… На підставі чого, де документи? Де акти про припинення газопостачання? А вони відповідають:

- Та це ми пломбуємо, щоб ви хати собі не попідривали, коли газ пустимо…

Люди добрі, та ми що тут – геть глузд втратили? Це опломбування лише бентежить усіх – на скільки? Нащо це взагалі робити? У нас є родина, в якій семеро дітей, малі. І є одинокі пристарілі - як їм себе обігріти, щоб не замерзнути? Всі бігають, шукають дрова, сільські ради намагаються допомогти найслабшим. Про відключення ніхто не попередив завчасно, а по-людськи годилося б… Тепер збираємо договори, складаємо акти про припинення газопостачання. У правовій державі мусить бути відповідальність за порушення прав людини і споживача.

І справді дивовижний факт стався у Магдалинівщині. Такого масового несподіваного відключення природного газу, тим паче взимку, на Дніпропетровщині, здається, ще не було. До того ж це зроблено в районі, який користується газом власного видобутку! Та й область наша – передова в Україні за деякими визначеними показниками… Але сталося.

Послуги з газопостачання у Магдалинівському районі надає ПАТ «Дніпропетровськгаз». За даними компанії 10 лютого в селах Чернеччина, Дмухайлівка, Мусієнкове та Гупалівка припинене постачання газу, а також в 4 школи, 3 дитячих садки, 3 амбулаторії та лікарню, до двох промислових підприємств. Державна служба геології та надр України зупинила видобуток газу на Юр’ївському родовищі та постачання газу з нього в мережі Магдалинівського району.

У свою чергу ПАТ «Укрнафта» 10 лютого підтвердило, що воно припиняє видобуток нафти і газу на Голубівському, Лопушанському та Юр’ївському родовищах у зв’язку з відкликанням ліцензій Державною службою геології та надр. Це втрата понад 35 мільйонів гривень податків щорічно, скорочення робочих місць, стагнація української нафтовидобувної галузі.

Як відомо, ПАТ «Укрнафта» – одна з найбільших нафтогазовидобувних компаній України. Зараз Державна фіскальна служба судиться з «Укрнафтою» через борги перед держбюджетом, а Мінекономрозвитку нарахувало компанії за 2015 рік 90 мільйонів гривень штрафних санкцій. Судова справа знаходиться на розгляді у Вищому адміністративному суді. Голова ДФС Роман Насіров констатує, що загальний борг «Укрнафти» перед держбюджетом становить 10,2 мільярда гривень, вони накопичилися після збільшення рентної плати з 2014 року та півторарічних самовільних податкових «канікул» «Укрнафти». Тож чи й справді в компанії відсутні кошти? Лише факт запрошення на посаду голови компанії іноземного спеціаліста, який вже підібрав, за його словами, собі трьох заступників, говорить сам за себе – зарплати там не нижчі європейських. До цього можна додати й недавнє рішення НАК «Нафтогазу України» про призначення голові правління ПАТ «Укргазвидобування» заробітної плати в сумі… 398 тисяч 120 гривень на місяць! Наприкінці січня прес-служба СБУ України заявила, що виявила факти корупції при закупівлі на аукціонах ПАТ «Укрнафти» нафти і газового конденсату. А якщо взяти до уваги «космічні» тарифи на природний газ та багатомільярдні суми субсидій, які щомісяця переходять з державної кишені у приватну – незалежно від того, використали споживачі увесь «нарахований» собезами газ чи ні – то бідними газівників навіть нашим судам визнати нелегко...

Одним словом, до прогнозованих партнерських стосунків держави з «Укрнафтою» ще неблизько. Схоже на те, що уряд через свій виконавчий орган - Держгеонадра Мінекології – вирішив показати акціонерній компанії, що податки треба платити всім. А чотири тисячі жителів Магдалинівського району, які мерзли три доби в лютому, стали «важелем впливу» «Укрнафти» для продовження ліцензії на видобуток вуглеводнів. Ось що повідомив «Сільським новинам» заступник голови Магдалинівської районної ради Віктор Лимар:

- На ці три сільські ради іде лише власний газ Юр’ївського родовища. Це не зовсім правильно - немає колового сполучення трубопроводів, але так зроблено давно. І коли «репнуло», то крайніми виявилися селяни… Щоб дати людям природний газ, держава мусила допомагати… солідній компанії - прорили 50 метрів канави, шукали 150 тисяч гривень для проведення робіт... Газівники завчасно знали про припинення дії ліцензії, але нічого не зробили, щоб люди не залишилися без газу. 12 лютого біля Юр’ївської ГРС зібралося близько двохсот обурених селян, які намагалися зняти пломби та відкрити засувки. Ми пояснили, що це не від нас залежить. А увечері надійшло повідомлення, що уряд продовжив ліцензію «Укрнафті». Родовище було розпломбоване, газівники зняли пломби в суботу і на садибах. За умовами договорів люди мають впродовж 5-ти днів подати акт-претензію до «Дніпропетровськгазу», і отримати від них завірений документ, що газу в оселі дійсно не було. Тоді можна сподіватися на відшкодування матеріальних та моральних збитків.

Такий акт-претензія вже поданий. Та й офіційні повідомлення «Укрнафти» і «Дніпропетровськгазу» про припинення газопостачання, публікації ЗМІ можуть бути взяті до уваги судом як належний доказ. Загалом магдалинівська триденна безгазова морозна епопея змушує іще раз задуматися усіх громадян України. Досі монополісти газового ринку, як і енергетичного, не вважають припинення постачання енергії споживачам чимось надзвичайним. Бо досі не отримують належної «оцінки» цих дій в судах! Магдалинівська ситуація є парадоксальною – люди живуть практично на власному газовому родовищі, надра держави належать усім українцям. Доки Юр’ївське родовище використовувала держава, ніякого форс-мажору не було. Коли ж на шляху народного надбання до своїх власників у приватних оселях опинилися руки приватної компанії, ця дорога виявилася не зовсім надійною…

До речі, Держгеонадра відстрочила зупинку спецдозволу на користування газом Юр’ївського родовища лише до 25 лютого. Міненергетики вже повідомило, що постачання газу до низки споживачів Магдалинівського району буде налагоджене за альтернативною схемою. А якою буде відповідальність газівників за тридобове припинення постачання газу, що переможе – верховенство права людей та споживачів чи інтереси монополіста - має сказати українська Феміда.

Підготував Григорій МИКОЛАЙЧУК.