Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

І знову мобілізація


04.04.2015

Пройшов рік, як було розпочато часткову мобілізацію. Україна потроху стала вчитися зі зброєю в руках захищати свої кордони, відбиваючи захоплені території від терористів та найманців. Пройшов рік, як влада стала отримувати такий гіркий, але безцінний досвід піклування про українську армію, досвід її відновлення, підняла з колін Збройні сили України. До цього знищувалося все, починаючи від військового обліку місцевих комісаріатів, закінчуючи озброєнням, комплектуванням, бойовим духом солдатів та офіцерів.

МАЄМО визнати: воювати ми по-справжньому не вміли! Не вміли оперативно організувати мобілізаційну роботу, спілкуватися з військовозобов’язаними, вручаючи їм повістки. Не вміли якісно та професійно тримати зброю у бою, організовувати службу на передовій. Все це дало змогу окупантам міцно засісти на зайнятих територіях, зміцнюючи свої оборонні редути.

Але у нас було найважливіше – безмежна любов до своєї землі і бажання жити у власній державі, а ще нездоланний дух Українця, завзяття, про які ворог і не здогадувався. І це зробило свою справу! Українська армія вже не така безпомічна, має власне озброєння, належне тилове забезпечення, але найцінніше її надбання - це загартовані в боях командири і бійці, які чинять відчайдушний опір загарбникам.

Військовий комісаріат Дніпропетровського району отримав безцінний досвід щодо організації виклику військовозобов’язаних для проходження служби. Ми зуміли налагодити агітаційну роботу серед військовозобов’язаних Дніпропетровського району, тому отримали наявну кількість добровольців – справжніх патріотів України. Ми віднайшли на підприємствах Дніпропетровського району відносно достатню кількість АТТ, без шкоди для діяльності підприємств, що таку техніку надали. Вдосконалено облік військовозобов’язаних, відшліфовано до ідеального облік та вручення повісток. Свідомість, патріотизм та віра в Збройні сили України поступово відновлюється! Ніхто вже не скаже, що солдата відправляють у бій неозброєного, голодного, без бронежилета! Ми стали, можливо, не ідеальною армією, але армією боєздатною, вмілою, навченою, укомплектованою, яку вже бояться вороги!

Але ці успіхи не стали б реальними без окремих небайдужих людей, які організовують допомогу і підтримку нашій армії. Налагоджено тісну співпрацю з керівництвом району, з органами прокуратури та міліції, іншими держаними установами та приватними підприємствами. Дніпропетровський РВК хоче висловити безмежну вдячність кожному мешканцю району, волонтерам, всім тим, хто є справжніми патріотами України. Тим, хто допомагаючи армії, підтримує бойовий дух наших бійців, їхню віру у перемогу заради миру та добробуту в Україні.

Хочеться визнати, що й досі не все так ідеально, як того б хотілося. Багато людей, необізнаних у діючих реаліях, не знаючи фактичної обстановки, не володіючи інформацією та чинним законодавством, й досі продовжують вносити смуту. Одним з найболючіших питань з цього приводу – нібито впевненість матерів юнаків призовного віку в тому, що після призову їхні діти можуть бути направлені для служби в зону проведення АТО. Роз’яснюємо, що це не так! Жоден юнак після призову не буде направлений до зони АТО! Президент України це суворо заборонив! Своїм Указом № 744/2014 він увів у дію рішення ради національної безпеки України, в одному з пунктів якого зазначено про унеможливлення залучення військовослужбовців строкової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях.

Дніпропетровський РВК закликає місцевих мешканців підвищувати свою громадянську свідомість, обізнаність та знання законів. Не поширювати неправдиву інформацію серед інших без її перевірки. В свою чергу, РВК готовий спілкуватися з кожним, роз’яснюючи інформацію про чинне законодавство України, проходження служби за мобілізацією та призовом. Співробітники комісаріату професійно нададуть консультації також і про можливість проходження військової служби за контрактом і у резерві. Двері комісаріату відкрито для кожного.

Користуючись нагодою, хочеться згадати про те, що 50 років тому, 22 березня 1965 року, було засновано Дніпропетровський районний військовий комісаріат, який вірою і правдою служить вам і досі. Хочеться побажати кожному віри у себе, свої сили, свою країну та мирного неба.

Слава Україні!

Олександр ВОЛЬНІКОВ, військовий комісар Дніпропетровського РВК, майор.