Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Індустрія оздоровлення


10.01.2013

По всій території України діє лікувально-оздоровча мережа санаторіїв, профілакторіїв, оздоровчих баз різного, як державного, так і приватного підпорядкування. До курортологічного переліку належить і Дніпропетровська фізіотерапевтична лікарня «Солоний лиман».
Наш кореспондент Олександр Святина зустрівся з головним лікарем закладу, заслуженим лікарем України, відмінником охорони здоров’я Валерієм Гаркушею.

– Валерію Володимировичу, в народі ходить чимало легенд про цілющі грязі і воду унікального лиману. Свого часу прискіплива увага закладу приділялась і з боку керівництва області та держави. Традиції не втрачаються?
– Ще понад десять років тому, коли мене призначали керівником цієї унікальної лікарні з курортним ухилом, ставили переді мною мету створити такий заклад, якому б не було рівних не тільки в нашому регіоні… Тобто, вже тоді передбачалась стратегічна перспектива не традиційного курорту для широкого загалу нашого населення. Ідея по-справжньому мене захопила і, сподіваюсь, разом з обласним відділом охорони здоров’я нам таки вдалося на базі новозбудованих лікувальних і побутових корпусів збільшити потужності та підібрати висококваліфікованих лікарів і спеціалістів середньої ланки для успішного вирішення поставлених перед нами задач. Причому увесь час ми відчували і відчуваємо себе в стадії і становлення, і постійного реформування, хоч курорт і до того вже мав відповідний позитивний імідж. Імідж, який насамперед базувався на унікальних грязях і цілющій воді озера Солоний лиман. Тут природа створила рідкісний куточок, який по праву називають перлиною Придніпров’я. Маючи такі природні багатства, ми разом з багатьма науковцями науково-дослідних інститутів курортології вивчали можливості лікування грязями, йодо-бромною та мінеральною водою. Окрім того, провідні світила медицини також працювали з нами в тісній співдружності, щоб добитися більшої ефективності лікування недуг. Результатом такого співробітництва вчених-дослідників, геологів, лікарів-новаторів стало розширення медичних послуг на базі місцевих природних ресурсів. Майже всі кафедри Дніпропетровської медичної академії проводили на нашій базі комплексні експериментальні клінічні дослідження впливу грязей та мінеральних і бромних вод на стан організму людини. Якщо раніше лікарня знаходилась в кількох корпусах барачного типу і лікування здійснювалося в примітивних умовах, то після розширення потужностей ми вже могли обслуговувати одночасно понад 240 дорослих пацієнтів і сто дітей. Причому, що також важливо, лікування здійснюється в так званому закритому режимі – спальний корпус і лікувальний зав’язані в єдиному комплексі. Крім двох дитячих відділень, ортопедичного і неврологічного, маємо ще три для дорослих: терапевтичне на 80 ліжок, неврологічне і ортопедичне на таку ж кількість пацієнтів кожне. У двох палатах, об’єднаних в один блок з туалетом, умивальником і душовою, по два пацієнти. Взимку тут по-літньому тепло. У кожному відділенні є палати для тяжко хворих і хворих пільгових категорій.

– На сьогодні одночасно приймаєте на лікування понад триста пацієнтів. Майже стільки ж працює і обслуговуючого персоналу. А яка на сьогодні лікувальна база?
– Щодо лікувальної бази, то вона складається з грязелікарні на 20 ліжок, куди подається заздалегідь заготовлена підігріта грязь, бальнеологічного відділення теж на 20 ванн, фізіотерапевтичного відділення для апаратної фізіотерапії, масажного блока з 10 масажних кабінетів, чотирьох залів ЛФК, бюветів з підігрітою і холодною водою. Маємо власну діагностичну базу, яку використовуємо для контролю захворювань, хоч за направленнями сюди прибувають пацієнти вже з встановленими діагностичними параметрами.
Процес реформування й освоєння сучасної апаратури й лікування різних хвороб відбувається постійно. Якщо наприкінці минулого сторіччя невеличкому колективу доводилось лікувати декілька хвороб відвідувачів, то на сьогодні цей спектр помножився в кілька разів. Успішно лікуємо хвороби опорно-рухового апарату (остеохондроз хребта, артрози, наслідки переломів кісток, контрактура суглобів і т. ін.); захворювання нервової системи (плексити, неврити, невралгії, наслідки черепно-мозкової травми, наслідки травматичного ушкодження спинного мозку); хронічні запалювальні хвороби статевих органів та інші захворювання.
Одним з найголовніших показників лікувально-оздоровчої роботи «Солоного лиману» є його стовідсоткова наповнюваність протягом усього року. Часто-густо не вистачає путівок бажаючим. Досить багато пацієнтів тих, які раніше вже побували у відомих санаторіях Криму, Карпат, Прикарпаття й Донбасу. Але потрапивши до нас, засвідчують, що наші грязі й обслуговування їх найбільше влаштовують. Ні, є, звичайно, нарікання на не дуже калорійне харчування, але ж ми – лікарня з обмеженим бюджетним фінансуванням. Буде країна багатшою, будуть і кошти на все і на всіх, а поки що криза торкається своїм крилом і нашої системи охорони здоров’я.
…За винятком днів масового заїзду на санаторно-курортне лікування до нашого комунального закладу в усі інші дні в жодному процедурному відділенні немає ніяких черг. Окрім вищеназваних «профілюючих» хвороб, пацієнти паралельно можуть за бажанням підлікуватись у кабінетах інгаляторію, парафінізації, отримати консультацію (при необхідності й допомогу) в стоматолога, уролога, обов’язково ще раз звірити електрокардіограму і обстежитись на УЗД. І все це безкоштовно.
В дитячих відділеннях багато уваги надається ще й індивідуальному навчанню і організації дозвілля юних пацієнтів.
В рамках реформування ми передбачили ряд нових заходів, спрямованих на підвищення ефективності реабілітаційного лікування, чого на сьогодні бракує практично всім лікарням області, з якими ми також підтримуємо тісний зв'язок.
– В системі охорони здоров’я Дніпропетровщина охоплена експериментами в організації лікування. Вас це також торкається?
– На щастя, під час нинішнього реформування не ставиться питання про зміну статусу чи перепрофілювання закладу, чого іноді побоюються мої колеги. А от про вищу ефективність надання медичних і реабілітаційних послуг ми повинні не тільки думати, це треба планувати і реалызовувати. На сьогодні колектив КЗ ДОФТЛ готовий працювати так, як того вимагає час.
І ще про одне. За останні роки завдяки підтримці місцевої влади налагоджене чітке транспортне сполучення з Дніпропетровськом і Новомосковськом. Разом з владою вдається вирішувати багато й інших важливих життєвих питань.

Записав Олександр СВЯТИНА. Дніпропетровська область.