Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ініціатива має йти знизу


08.05.2014

Про це заявив аграрний міністр України Ігор Швайка у Дніпропетровську на нараді «Перспективи розвитку молочного скотарства та свинарства у Дніпропетровській області» 29 квітня. Відповідь стосувалася дуже важливого для селян, які родинами господарюють на землі, питання голови Магдалинівської РДА Віктора Ачимова:
- Як людям дієво домогтися прийнятної ціни на молоко від власних корів, на вирощених вдома свиней і бичків? Якою буде політика уряду щодо кооперативного руху в селах?
На це міністр зазначив:
- Уряд Арсенія Яценюка всіляко сприятиме кооперації власних селянських господарств, це є пріоритетом нашої діяльності. Але ініціатива має йти знизу: чим більші місцеві об’єднання виробників, тим у результатах їхньої діяльності більше зацікавлені переробники і споживачі. Коли будуть створені потужні горизонтальні кооперативи, тоді всі зрозуміють перевагу такої форми господарювання. З вересня уряд зможе надавати і фінансову підтримку, а консультації базового рівня дають обласні та районні управління Мінагрополітики.
До речі, приклади успішної діяльності молочних кооперативів Покровщини вже відомі у Дніпропетровщині. А до наради вранці Ігор Швайка побував у ТОВ АТП «Ювілейне» в Дніпропетровському районі і висловив захоплення цим сільгосппідприємством, яке дає роботу багатьом людям. Засновник товариства Анатолій Клименко виголосив спільні ініціативи аграріїв:
- Прохаємо уряд зберегти систему єдиного фіксованого сільгоспподатку. Варто обмежити всіма можливими способами неконтрольований ввіз продуктів в Україну; ми виробляємо достатньо свого, а Мінекономіки ввозить м’ясо тощо з-за кордону. Держсільгоспінспекція не допомагає, а лише штрафує. Треба спростити і здешевити процедуру реєстрації договорів оренди землі, бо сьогодні на один договір доводиться витрачати майже півтори тисячі гривень. За що, хіба ця послуга коштує стільки? Ще одне - енергетики нікому не платять за оренду землі під ЛЕП жодної копійки, тож хай хоч освітлюють наші села! У мене є гарний досвід спілкування з новим урядом – я звернувся щодо спрощення дозвільної системи, то з 66 дозволів 34 вже скасовані. Тож раджу всім так само звертатися у всі оновлені владні органи. А ще турбують нас відсотки по кредитах. Прикро, що від наших східних «братів» ми отримуємо справжню військову агресію щодо держави і національної валюти - гривні. Та вони забули, мабуть, що той, хто прийде на Русь з мечем, від меча і тікатиме… Ще одна проблема – деякі судді і прокурори мають по 50-100 гектарів землі і здають її в суборенду, тобто отримують гроші незаконно...
Зазначену корупційну схему нещодавно особливо виокремив і заступник голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов: «Земля є основною проблемою Дніпропетровщини, необхідні прозорість і відкритість у цій сфері». Про необхідність термінового напрацювання зрозумілих «правил гри» у сільськогосподарському виробництві говорили і Артур Лоза, президент Асоціації свинарів України, Олександр Демченко, директор ТОВ «Лан» Томаківського району та інші учасники наради. На більшість порушених питань Ігор Швайка дав юридично ґрунтовні короткі відповіді, деякі пообіцяв розглянути детальніше:
- На 2014-2015 роки фіксований податок на землю буде збережений. За ініціативою «Свободи» (за квотою цієї політсили і призначений Ігор Швайка – прим. авт.) ми спрощуємо закони для села. Зокрема готуємо Аграрний кодекс України, який міститиме правила поведінки аграрія на землі. Пропозицію про освітлення сіл навзаєм безкоштовного використання землі енергетиками почув, буду вивчати. Складніше з імпортом чужої продукції, Україна не завжди може обмежити її ввезення. Навзаєм збільшуємо експорт власної сільгосппродукції, для цього знижуємо ставку експортного мита з 25 до 5-ти відсотків. Вже поставлена вимога до Держземагенства – якомога швидше спростити реєстрацію договорів оренди землі, але не за рахунок якості, щоб не було випадків рейдерства.
… А «ХРОНІКІВ» - ЛІКУВАТИМУТЬ.
Добре знає «свободівський» міністр і про згадані на нараді зловживання в земельній сфері. Більше того, навіть має єдиний можливий варіант, як припинити ці корупційні дії:
- Треба зробити так, щоб деякі голови райдержадміністрацій, районних рад та інші держчиновники у Дніпропетровщині не були практично власниками 100, 150-ти гектарів ріллі і не здавали їх в оренду, як було дотепер, отримуючи незароблені гроші. Найбільш лояльний захід до таких осіб – добровільна відставка. Та почасти вони використовують хитромудрий захист – в разі чого одразу хворіють, невідомо на що. У нас є гарний «рецепт» для таких «хроніків», є добрі «санітари» з прекрасними «ліками». Ми розробили спосіб швидкого реагування на таку «хворобу», щоб писали заяви і лікувалися. Цим державним «фермерам» не варто доводити ситуацію до того, що сталося у Дніпропетровській міській ветеринарній службі, коли відповідального працівника довелося звільняти за рішенням суду. Теж саме сталося і у Вінницькій та Кіровоградській областях. Запевняю вас – у нас не буде недоторканих осіб. Стосунки в аграрній сфері будуть прозорими і відкритими, це ще і вимога МВФ та ЄБРР, які допомагають нам реформувати економіку. Аграрна галузь сьогодні є надійним локомотивом української економіки, який витягне її після всіх випробувань. Є всі підстави вважати, що так буде і надалі. Підтримали аграрії і позицію уряду щодо збереження мораторію на продаж українських чорноземів, земля має передаватися від батька до сина, а не служити предметом наживи ділків. Всі учасники наради погодилися з думкою, що в україномовній Дніпропетровській області немає найменших протистоянь на мовному ґрунті. А неоголошену війну Росії проти України міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка назвав новітньою підлою війною, дієві рецепти проти якої ще доводиться підбирати. Тому всім громадянам держави необхідно бути єдиними у відсічі агресорам, які використовують деяких одурених рашистською ідеологією громадян України як живий щит для «собіранія зємєль» новітньої імперії, що незабаром має луснути від падіння власної економіки, спричиненого війною. Не виключено, що антидержавні сили намагатимуться використати державне свято 9 Травня для подальшої ескалації напруги на Сході України.
Наприкінці наради міністр особисто сів за кермо нового трактора, виробленого дніпропетровським «Південмашом», та відзначив високий рівень комфорту кабіни. Цю модель уряд включив у державну програму підтримки, щоб «ЮМЗ» був більш доступним для українських аграріїв. Хлібороби України зможуть побачити цю та іншу сучасну вітчизняну техніку в Києві на традиційній виставці «Агро-2014», яка відбудеться 4 - 7 червня в Експоцентрі України.
.