Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Історія і традиції українського цирку


04.11.2015

Існують різні думки про зародження і становлення цирку як такого. Хтось вважає першою датою 1772 рік, коли Пилип Астлей, токар за професією і кавалерійський капрал у відставці, заснував школу верхової їзди у Лондоні. Інші ж називають ранішу дату першого стаціонарного цирку — 7-й рік  до н. е., коли був створений Великий цирк, який був одним з чудес Давнього Риму.

ІСТОРІЯ українського цирку сягає корінням у час мандрівних артистів — скоморохів або гистріонів, відомих з ХІ століття. Міські забавники-гистріони існували у всіх народів Європи. Слід зазначити, що гистріон був одночасно гімнастом, акробатом, жонглером, дресирувальником, танцюристом, музикантом, співаком і актором. Він умів показувати дивні фокуси, ходив на руках, стрибав через кільце, робив у повітрі сальто, балансував на канаті, жонглював ножами, кулями, факелами, що горять, ковтав шпагу — загалом, «людина-оркестр». Еквілібристи, скоморохи, вуличні гімнасти і кулачні бійці, що розважали публіку, замальовані на фресках Софійського собору, спорудженого в XI ст. у Києві.
Перший стаціонарний цирк-театр в Києві під назвою «Альказар» був відкритий у 1875 році австрійцем Ігнатієм Собботом.
У Катеринославі цирк з’явився 130 років тому, у 1885-му, і працював до 1929 року в будівлі, зведеній Ж. Труцці. З 1959 р. діяв стаціонарний цирк на вулиці Шмідта (навпроти Озерки), який працював тільки влітку, оскільки будівля не опалювалася. Оригінальна споруда сучасного Дніпропетровського цирку, збудована за проектом Павла Нірінберга на Набережній Леніна, була відкрита у 1980 році.
Зустрічаючи цьогоріч свій 35-літній ювілей, Дніпропетровський державний цирк презентує для своїх глядачів програму «Цирк мого дитинства», у якій представлені найкращі номери українських майстрів цирку – династії Главадських. Найменшій із Главадських – Владі – всього 7 рочків, Софійці – 9, але дівчатка уже уміло керують собаками, виступають із слонихою.
Верблюди, буйволи, яки, кози, лами, кумедний шимпанзе і різних порід песики – всі вони показують неабиякі таланти, дивуючи малечу і дорослих. Знаменитий дресирувальник Олег Главадський створює цілі постанови-вистави за участі своїх розумних і кмітливих тварин.
Безстрашні гімнасти – акробати на підкидних дошках під керівництвом Євгена Захарова, еквілібрист на дроті Григорій Каменський і мертва петля на апараті Лапендула у виконанні дуету «Екстрім» примушують зал завмирати від небезпечних трюків циркових артистів. Повітряна гімнастка Елеонора Богатирьова зуміла поєднати два жанри – уміло жонглює м’ячами і булавами під куполом цирку.
Веселий і смішний клоун Олексій Красних взагалі вчився на програміста. Але одного разу на кухні так розсмішив свою матір анекдотом, що та порадила синові спробувати вступити до естрадно-циркового училища в Києві. Юнака прийняли відразу на другий курс. А сьогодні він, безперечно, успішний артист цирку, який демонструє власні знахідки у цьому веселому жанрі.
Цирк – це завжди веселий спогад про дитинство. Подаруйте його своїм дітям!

Яна ОЛЕКСЮК.