Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Жіночий форум у Петриківці


05.02.2020

В останній день січня Петриківська громада гостинно приймала чарівних гостей – учасниць жіночого форуму, який був ініційований Національним демократичним інститутом у рамках програми DOBRE. Форум зібрав активне жіноцтво Слобожанської, Петриківської, Царичанської, Могилівської, Миколаївської, Мирівської, Покровської  громад Дніпропетровщини та Кочубеївської громади Херсонщини.

Відкрила форум господиня – привітна  і енергійна голова Петриківської об’єднаної територіальної громади Ольга Гавриленко, яка в історії Петриківської  селищної ради стала першою жінкою-керівницею. До цього були виключно чоловіки. І ось уже 18 років успішно головує в наймальовничішій громаді жінка-господиня, жінка-активістка, жінка-лідерка.
Відремонтована і обладнана сучасними технічними засобами школа і дитячий садок, центр інклюзивної освіти, центральний парк  на місці занедбаної території – це вже здійснені мрії головчині. А скільки ще ідей і мрій у цієї жінки, яка взяла на себе відповідальність за громаду і несе цю ношу за підтримки свого чоловіка та цілої команди однодумців. 
– Хотілося, щоб у наших жінок змінилося ставлення до їх громадської ролі у суспільстві, – поділилась Ольга Гавриленко своїми мріями.
Жінки інших громад теж мали змогу поділитися реалізованим проектами у своїх ОТГ. Наприклад, Юлія Сніжко презентувала діяльність релаксаційної кімнати «Рівновага», яка  створена у Могилівській ОТГ, про мотивацію дівчат і залучення їх до STEM-освіти в Царичанській школі повідали Ольга Блоха і Таїсія Рашевська.
Цікавою родзинкою жіночого форуму у Петриківці стала презентація двохтомника «Це зробила вона», «Це теж зробила вона» про 100 найвидатніших жінок-українок, які зробили великий внесок в економіку, політику, культуру і науку. Вони надихають своїм прикладом до діянь на благо суспільства і свого народу. Це як усіма знані княгиня Ольга, Леся Українка, Соломія Крушельницька, так і зовсім мало відома Галшка Гулевичівна та інші жінки, внесок яких ще досі не був гідно оцінений.
Книга була підготвлена колективом авторів у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин. Під час форуму  учасниці змогли познайомитися із співавторкою книги Яною Сотник та  ілюстраторами Віталією та Вікторією Лопухіними, поставити їм запитання і переглянути виставку картин  молодих художниць.
Дебати за участі місцевих лідерок-депутаток, в яких взяли участь Вікторія Вялих із Покровської ОТГ, Вікторія Акімова із Слобожанської ОТГ, Вікторія Ткаченко із Мирівської ОТГ, Оксана Насонова із Петриківської, Ельвіра Кривуля із Миколаївської та Наталія Алєксєєва із Кочубеївської ОТГ, довели, що в громадах формується  потужний жіночий актив для участі у наступних місцевих виборах, які відбудуться у жовтні цього року.
На такій піднесеній ноті готовності жінок-лідерок брати на себе відповідальність учасниці форуму відправились на екскурсію по цікавих об’єктах Петриківської громади у супроводі її голови Ольги Гавриленко. 
Світлана МАРКОВА,
сел. Петриківка,
Дніпропетровська область.