Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Качки муларди


17.07.2013

Це відносно нова гібридна порода, одержана внаслідок схрещування качок різних видів. У цьому разі використовувалися мускусні та домашні пекінські качки. Муларди виведені французькими селекціонерами, яким вдалося зібрати всі переваги зазначених порід і позбутися їхніх недоліків. Бройлерні качки муларди, ціна яких дещо вища вартості більшості м’ясних порід цієї птиці, універсальні. Однаково успішно їх можна вирощувати для власних потреб і обрати для промислового розведення.

ПОПРИ ТЕ, що качки при досягненні статевої зрілості інтенсивно несуть яйця, вони залишаються безплідними. Але водночас відзначаються значною вагою. Муларди підходять для вирощування на м’ясо і для одержання жирної печінки при масовому її виробництві. Під час відгодівлі можна домогтися приростів ваги жирної печінки до 550 г і 0,5 кг загальної ваги птиці. Щодо заготівлі печінки для відомого делікатесу фуа-гра каченята муларди підходять навіть краще, ніж гуси. Вони значно швидше ростуть, і при спеціалізованій відгодівлі для збільшення жирності печінки їм потрібно набагато менше кукурудзи. У звичайному режимі відгодівлі бройлерні качки муларди споживають стільки ж корму, скільки і мускусні качки, але темпи їхнього росту перевершують темпи набрання ваги останніми. Так, у перші три місяці життя каченята можуть вирости до 4 кг, а за умови їхнього подальшого хорошого утримання до моменту статевої зрілості в середньому одна качка цієї породи може важити 7 кг.
Як уже було сказано вище, качки муларди є результатом селекції двох порід - пекінської і мускусної, які за своїми якісними характеристиками істотно різняться. Так, мускусні качки спокійного норову, відзначаються охайністю, з дуже смачним і поживним м’ясом. До недоліків цієї породи відносять низькі темпи набрання ваги і початкову малу вагу. Одночасно пекінські качки є повною протилежністю мускусним. Вони дуже галасливі, не відзначаються охайністю, але при цьому швидше досягають статевої зрілості, та й темпи набрання ваги у цих качок найвищі у порівнянні з більшістю відомих порід. Пекінські качки не підходять для м’ясного розведення, оскільки при щедрій годівлі схильні до ожиріння, а не до нарощування м’язової маси. Качка гібриду мулард поєднала переваги цих порід і не містить їх недоліків, оскільки переваги стали взаємодоповнюючими. Ця птиця має гарне здоров’я. У неї міцний кістяк, добре розвинена мускулатура. Бройлерні качки цієї породи дуже добре адаптуються до будь-яких умов утримання, не реагують на зниження температури і демонструють стабільно високі темпи набирання ваги, тим більше що кормами вони не перебирають. До досягнення місячного віку каченята гібриду мулард можуть перебувати на постійному вигулі біля водойм. У природних умовах такий гібрид не трапляється головним чином тому, що ареали перебування зазначених порід надто різні.

Олександр ФОМІН, приватний підприємець.
http://ukr.zmk-ua.com