Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Календар городника на травень


07.05.2020

7 травня. Місяць у Скорпіоні, Повний Місяць,  не рекомендується нічого садити і обробляти.
8 травня Місяць у Скорпіоні/Стрільці, спадаючий. Не можна нічого садити і сіяти, але можна прополоти бур’яни.
9 травня. Місяць у Стрільці, спадаючий. Можна сіяти редиску, ріпу, посадити картоплю, зайнятися суницею.
10 травня. Місяць у Стрільці, спадаючий. Хороший день для того, щоб розпушувати і удобрювати ґрунт, обрізати дерева. По овочах ті ж рекомендації, що і 9 травня.
11 травня. Місяць у Козерозі, спадаючий. Можна займатися посадкою редиски, ріпи, цибулі на перо, гороху, квасолі, гарбуза, перцю, часнику, а також рихлити і удобрювати ґрунт, доглядати за деревами. А ось декоративні квіти садити і пересаджувати не варто.
12 травня. Місяць у Козерозі/Водолії, спадаючий. Рекомендації 11 травня. Також можна займатися пересадкою декоративних квітів.
13 травня. Місяць у Водолії, спадаючий. У цей день краще не садити нічого, але можна полоти грядки, боротися із шкідниками, підстригати дерева і кущі, займатися мульчуванням.
14 травня. Місяць у Водолії, спадаючий. Остання чверть. Можна рихлити, полоти, мульчувати, боротися з хворобами і шкідниками. Посадкою рослин займатися не можна.
15 травня. Місяць у Водолії/Рибах, спадаючий. День підходить для посадки селери, редиски, цибулинних, гарбуза, огірків, суниці, малини. Можна садити перець, капусту, баклажани, помідори. Рекомендується зайнятися щепленням дерев, ягідних кущів, поливом.
16 травня. Місяць у Рибах, спадаючий. Займіться посадкою картоплі, редиски, селери, цибулі, розсади томатів, капусти, перцю, баклажанів, а також буряків і цибулинних рослин. Щепленням дерев, ягідних кущів також можна займатися, а також поливати.
17 травня. Місяць у Рибах/Овні, спадаючий. Слід посадити цибулинні культури, редиску, селеру, а овочеві рослини з теплиць можна перемістити на відкриті грядки. День підходить для культивації або удобрення ґрунту, щеплення дерев, ягідних кущів.
18 травня. Місяць в Овні, спадаючий. Не рекомендується сіяти і садити. Краще зайнятися обрізанням дерев, кущів, прополкою, розпушуванням, боротьбою зі шкідниками, закладкою компосту.
19 травня. Місяць в Овні, спадаючий. Від посадки краще утриматися, але можна обробляти рослини від хвороб, вносити підживлення.
20 травня Місяць в Овні/Тельці, спадаючий. Хороший день для садіння коренеплодів, цибулин і бульбових сортів рослин, багаторічних квітів. Можна обрізати дерева і кущі.
21 травня. Місяць в Овні/Тельці, спадаючий. Можна сіяти насіння однорічних рослин, червону квасолю, декоративну гарбуз, садити коренеплоди, цибулини, бульбові.
22 травня. Місяць у Тельці/Близнюках. Новий Місяць. Садити, сіяти, обробляти яким-небудь чином землю не рекомендується.
23 травня. Місяць у Близнюках, зростаючий. Можна саджати боби і кучеряві рослини. Хороший момент для обрізання зайвих пагонів, прополювання грядок, підготовки ділянки для посадки, мульчування, обприскування і обкурювання від шкідників.
24 травня. Місяць у Близнюках, зростаючий. Хороший день для висадки бобових і кучерявих рослин, видалення зайвих пагонів, мульчування, боротьби з шкідниками, хворобами. Можна сіяти петрушку.
25 травня. Місяць у Близнюках/Раку зростаючий. Відмінний час для посадки та пересадки майже всіх рослин, особливо кавунів, бобових, баклажанів, кабачків, патисонів, огірків.
26 травня. Місяць у Раку. Гарний час для посадки низькорослих рослин, а от з високорослими краще почекати. Рекомендується посадити розсаду низьких сортів помідорів, перцю, капусти, баклажанів, посіяти огірки, кабачки і бобові.
27 травня. Місяць у Раку, зростаючий. Місяць несприятливо впливає на висаджені садово-городні культури. Зате можна посадити дерева або кущі, зайнятися мульчуванням і боротьбою зі шкідниками.
28 травня Місяць у Леві, зростаючий. У цей день ризиковано садити овочі і квіти, краще зайнятися чагарниками і деревами: посадити, сформувати крони, обприскати від шкідників і хвороб. 
29 травня. Місяць у Леві/Діві, зростаючий. День не підходить для посадок будь-яких садово-городніх культур. Зате можна посіяти теплолюбні трави, такі як розмарин, майоран і базилік.
30 травня. Місяць у Діві. Перша чверть. Несприятливий час для посадки як насіння, так і розсади, зате вдалий – для декоративних рослин і чагарників. Рекомендується обробити вже посаджену полуницю.
31 травня. Місяць у Діві/Терезах, зростаючий. Краще не садити овочі, фруктові або ягідні дерева. Можна скосити траву, щоб повільніше зростала, розділити і пересадити багаторічні рослини.