Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Календар грудня


04.12.2015

Календар робіт садівника-городника на грудень місяць залежить від того, яка у вас погода. Звичайно, якщо не дуже холодно, немає снігу чи дощу, то в грудні садівники та городники на своїх дачах, присадибних ділянках, в саду, на городах можуть виконувати багато робіт, які не встигли зробити в листопаді. Зима не привід сидіти склавши руки. І якщо у вас вже морози щосили розігралися, замело, та не хочеться ніс висовувати за двері, то займіться кімнатними квітами, приділіть їм більше уваги

Роботи в саду

Перевіряйте закладені на зберігання яблука. Регулюйте вологість і температуру в сховищі. Якщо далі не буде можливості їх зберігати, то просто переробіть яблука на сік, повидло, джеми.

Не забувайте, що груші зберігаються гірше яблук.

Якщо випав сніг, то накидайте його під пристовбурні круги дерев.

Обов’язково проведіть заходи щодо захисту дерев від пошкоджень - від сонячних опіків, корінь від підмерзання, стовбур і гілки від морозу. Пошкодження деревини та серцевини (побуріння) плодових дерев від морозу може призвести до загибелі рослини.

Якщо не провели побілку дерев восени, то при будь-якій можливості зробіть це взимку. Вона буде хорошим захистом штамбів і скелетних гілок від сонячних опіків.

Захищайте сад від гризунів.

Досвідчені садівники не просто підкидають до дерев сніг. Вони його втоптують і поливають водою. Гризуни не зможуть пробратися через крижану кірку.

Коли опаде листя, на деревах добре буде видно муміфіковані плоди, гнізда зимуючих шкідників. Зніміть і спаліть їх.

Зараз можна зайнятися доглядом за корою плодових дерев, очищенням штамбів і гілок від старої кори, що відшаровується, моху та лишайника. Звичайно, якщо у вас не дуже холодно.

Якщо дозволяє погода, можна викопати посадкові ями для весни. Це завжди добре робити заздалегідь.

Обов’язково окучте кореневу шийку у молодих дерев на висоту до 30 см. Вона дуже чутлива до морозу.

На городі

У квартирі, в будинку можна посадити на зиму і виростити багато овочевих культур, а не тільки зелень. Це і огірки, і помідори. А що вже говорити про салати, петрушку, селеру, м’яту та інші зелені культури. А вигонка зеленої цибулі - найпростіше з того, що можна запропонувати для городу на підвіконні.

Перегляньте свої запаси насіння. Складіть списки. Намалюйте свою ділянку, подумайте, що і де будете сіяти. Так легше дотримувати сівозмін та відразу видно, що й де буде в наступному році, як готувати ґрунт до посадок.

Якщо якесь насіння викликає у вас сумніви, перевірте його на схожість. Якщо вони її вже втратило, то навесні ви загубите багато часу на пересівання, а іноді й на пошук улюбленого сорту.

Підготуйте ґрунтові суміші для вирощування розсади в другій половині зими. Часто використовують таке співвідношення - частина землі, дві частини перегною, частина піску.

Перевіряйте овочі, опущені в підвал на зберігання. За допомогою вентилювання регулюйте температуру й вологість. Якщо у вас багато капусти та ви сумніваєтеся у своїх можливостях її зберегти, то просто заквасьте капусту різними способами.

Якщо ви робили підзимові посіви, то саме час розкидати на них гілки, щоб сніг, який випаде, краще затримувався. Так само можна на них накидати сніг.

Можна й зараз провести підзимові та зимові посіви, якщо ви підготували грядки. А якщо морози ще не настали, то можна використовувати ці теплі зимові вікна для підготовки грядок для зимових посівів. Такі овочі дадуть вам ранню зелень.

При підвищенні температури вище 4˚С в овочесховищах може вийти з відкладених на картоплі яєць картопляна міль. Вона проникає в бульби та прогризає ходи. Тому підтримка температури в межах 3˚С веде до загибелі гусениць і лялечок.

Якщо ви восени готували ями з перегноєм, гноєм для виловлювання вовчка, то при настанні постійних морозів саме час розкидати їх. Це допоможе знищити велику кількість зимуючих шкідників.

Садівники-городники висівають помідори, огірки для вирощування в теплицях.

Укрийте листям, перегноєм, компостом та іншими матеріалами овочі-багаторічники, посадки озимого часнику при настанні сталих морозів.

На ягіднику

При випаданні снігу підкиньте його під кущі.

Якщо дозволяє погода й ви не встигли обрізати зайві пагони на ягідниках, то можете робити це зараз. Коли випаде сніг, то на білому тлі добре проглядаються кущі. Відразу видно, де що перехрещується, які гілки труться одна об одну. Тому проводити обрізку можна і в грудні.

Спостерігайте за малиною. Якщо ви не встигли підготувати малину до зими вчасно, то можна це зробити й зараз. Вибирайте метод, що підходить до ваших погодних умов.

Коли землю прихоплять морози, то укрийте суницю на зиму (і полуницю теж).

Якщо немає великих морозів, то можна нарізати однорічні пагони аґрусу та смородини. Їх навесні використовують для посадки. А взимку зберігають у вологому піску в підвалі.

Як і в саду, на ягіднику можна готувати для весняних висадок посадкові ями.

У квітнику

Перевіряйте покладені на зберігання жоржини. Підтримуйте температуру близько 5˚С.

Після настання морозів укрийте посадки цибулинних квітів травою, сіном, перегноєм, торфом іншими матеріалами.

Викопані на зиму цибулини гладіолусів захищайте від мишей.

Відправлені на зимове зберігання канни іноді збризкуйте водою.

Хризантеми взимку зберігають на грядках, на вулиці в ямах, в підвалах.

Якщо настали постійні морози, то троянди можна вкрити вже великим захисним шаром.

На винограднику в грудні, де необхідно, проводять укриття кущів, якщо це не встигли зробити восени.

Якщо ви заготовляли чубуки винограду, оглядайте їх періодично.

 

Загальні поради

Запасайтеся попелом. Все що обрізаєте в саду зайве, бадилля спалюйте. Попіл добре нейтралізує кислотність ґрунту. Його можна застосовувати в саду, на городі, в квітнику.

Якщо ділянка має схил, то зробіть поперечні борозни. Це попередить змив родючого шару талими водами.

Якщо ви не встигли прибрати рослинні залишки, то зробіть це до випадання снігу. Це хороший профілактичний захід для захисту від поширення хвороб.