Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Капуста - королева овочів


02.02.2012

Упродовж багатьох століть капуста вважалася королевою серед овочів, не втратила своєї популярності вона і сьогодні. Адже до її складу входить велика кількість корисних речовин: вітаміни, мінерали, клітковина, вуглеводи, білки. На відміну від сезонних овочів, капусту, завдяки тривалому терміну зберігання, можна використовувати у свіжому вигляді протягом усього року.
Не менш корисна і варена, тушкована, квашена капуста. Проте в сирому овочі зберігається більше корисних речовин. Існує велика кількість різновидів капусти, завдяки цьому кожен зможе підібрати собі певний вид капусти на смак.
Цвітна капуста корисна тим, що білок, котрий входить до її складу, дуже швидко і легко засвоюється в нашому організмі. Недарма цей вид капусти рекомендується використовувати як перший прикорм малюкам після шести місяців.
Брюссельська капуста славиться великим вмістом вітаміну С, поступається тільки шипшині, смородині та обліписі. Така капуста швидко і легко готується.
Величезна кількість мікроелементів і корисних речовин знаходиться у броколі. До її складу входять сполуки, які перешкоджають розвитку злоякісних клітин у нашому організмі. Вона не містить розчинних волокон і жирів. Вітамін U, що міститься в броколі, запобігає розвитку виразки дванадцятипалої кишки і шлунку.
Найбільш поширеною є білоголова капуста. У ній міститься велика кількість заліза. До її складу входять грубі полісахариди, які важко перетравлюються травним трактом. У зв`язку з цим діткам такий вид капусти пропонують пізніше за інші.
Хоча червоноголова капуста містить вдвічі менше клітковини, ніж білоголова, зате в ній набагато більше каротину і вітаміну С. Така капуста сприяє зміцненню кровоносних судин.
Слід пам`ятати, що чим менше піддається термічній обробці будь-яка капуста, тим вона корисніша. Капусту бажано готувати на пару.