Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Капустяні різносоли


06.10.2011

Домашні заготовки з капусти - чудова самостійна страва, а також доповнення до інших страв.
Квашена капуста у зимовий сезон - один з найкорисніших продуктів. Коли ми здорові, то їмо її і навіть не помічаємо, як вона впливає на здоров’я і довголіття. А коли людина нездужає, у багатьох випадках саме капуста допомагає організму боротися з хворобою. Достатньо з‘їсти 200 г капусти, щоб повністю задовольнити добову потребу організму у вітамінові С, який міститься в капусті у стійкій формі, не руйнується навіть при переробці.
Рецептів квашення капусти багато, і ви можете вибрати щось на свій смак.

Традиційний спосіб квашення капусти. 2 кг капусти, 2 середні морквини, 5 ч. ложок солі.
Знімаємо з головки верхні листки, кілька цілих залишаємо. Гострим тонким ножем шаткуємо капусту. Складаємо у емальовану миску, солимо і перетираємо руками. Потім додаємо в капусту нарізану соломкою або натерту на крупній терці моркву. Перемішавши, перекладаємо капусту в емальовану каструлю чи склянку банку, утрамбовуючи, щоб вона пустила сік. Зверху кладемо цілий капустяний листок і на нього гніт – тільки не металевий. На 2-3 дні залишаємо за кімнатної температури, потім прибираємо в холодильник. Аби капуста була ароматніша, можна додати до солі 1 ч. ложку перетертого насіння кропу. Можна покласти туди і антонівські яблука, попередньо видаливши у них серединку.
Капуста гостра з горіхами. Можна використовувати як салат, закуску і як гарнір. Особливо подобається шанувальникам гострої їжі.
1 кг нашаткованої капусти, 200 г цибулі, 100 г товчених волоських горіхів, 30 г солі, 2 ст. ложки оцту, часник і червоний мелений перець за смаком.
Капусту бланшуємо 1-2 хв. і одразу промиваємо холодною водою. Додаємо до неї нарізану цибулю і решту інгредієнтів. Перекладаємо у миску і доводимо до кипіння, після чого одразу розкладаємо по банках і закручуємо. Якщо капуста дасть мало соку, можна додати трішечки кип‘яченої води.
Капуста, квашена зі столовим буряком. 8 кг капусти, 300 г буряка, 100 г часнику, 100 г хрону, 50-100 г зелені петрушки, 3-4 солодкі перчини.
Для розсолу: 4 л води, по 200 г солі та цукру.
Розрізати головки на шматки, видалити кочережки. Часник і петрушку дрібно нарізати, хрін натерти на терці, буряк нарізати великими пластинами. Скласти овочі шарами в емальоване відро. Закип‘ятити розсіл, коли трохи охолоне, залити ним капусту, покласти гніт. Через тиждень капуста буде готова. Зберігати у прохолодному місці.
Солена капуста з яблуками і грибами. 3 кг капусти, 200 г моркви, 300 г свіжих яблук, 800 г грибів, 4 ст. ложки солі.
Нашаткуйте капусту соломкою, складіть у дерев‘яну діжечку, пересипаючи натертою на терці морквою, шматочками яблук і грибів. Утрамбуйте, накрийте цілими капустяними листками, зверху покладіть дерев‘яний круг і гніт. Стежте, щоб розсіл весь час покривав капусту. Готову капусту перекладіть у стерилізовані скляні банки, герметично закрийте.
Капуста, квашена з вином. 10 кг нашаткованої капусти, пляшка білого солодкого вина, 200-225 г солі.
Нашатковану капусту скласти в діжечку, посолити і втрамбувати дерев‘яним товкачиком. Рівномірно полити вином (краще робити це з невеликої лійки). Зверху накрити промитим капустяним листям, потім марлею, складеною вдвоє, покласти дерев‘яний круг, вирізаний по діаметру верхнього отвору тари, і гніт. Після цього капусту залишити закисати у холодному місці (погребі).
Малосольна квашена капуста. Дуже просто і смачно! Для цього знадобиться середня капустина, 2 морквини.
Розсіл: 3 л води, склянка солі. Закип‘ятити.
Нашатковану капусту перемішати з натертою на терці морквою, опустити в розсіл на 1 хв. і скласти в емальовану посуду, додати лавровий листок і запашний перець. Зверху покласти гніт. Через 2-3 дні проткнути паличкою. Через 3-4 доби капуста готова. Тримати в холодильнику.
Квашена капуста із зеленим чаєм. 10 кг капусти, 500 г моркви, 400-500 г солі, 30 ч. ложок зеленого байхового чаю.
Нашатковану капусту змішайте із сіллю, розітріть до появи соку. Додайте нарізану тонкою соломкою моркву і зелений чай. Все старанно перемішайте, складіть в емальовану каструлю, утрамбуйте, накрийте бавовняною салфеткою, зверху покладіть дерев‘яний кружок і гніт. Через 3-4 дні капусту, знявши з неї гніт, проколіть до дна ножем у кількох місцях, знову накрийте салфеткою і покладіть гніт.
Капуста «Мозаїка». Чудовий гарнір. З нього можна також приготувати смачний суп, голубці, солянку.
10 кг капусти, 0,5 кг червоного солодкого перцю, 0,5 кг перцю жовтого, 0,5 кг зелені петрушки.
Розсіл: 3 л води, склянка солі.
Капусту нашаткувати, перець і петрушку дрібно нарізати. Все змішати, скласти в емальовану каструлю або відро і залити гарячим розсолом. Зверху покласти гніт і виставити на холод. Через два дні капуста готова.
Салат «Білоцерківський». 1,3 кг капусти, 500 г солодкого красного перцю, 400 г моркви, 300 г цибулі, 50 г коренів і зелені петрушки, 50 г селери, склянка олії, сіль, цукор, оцет, гіркий і запашний перець за смаком.
Олію нагрівають до кипіння, дають трохи охолонути. Капусту нарізають соломкою, перець і цибулю – кільцями, моркву труть на крупній терці. Зелень петрушки і селери подрібнюють. У підготовлені банки 0,5 л наливають 2 ст. ложки олії, закладають невеликими порціями нарізані овочі, додають 0,5 ч. ложки солі, 1 ч. ложку цукру, 2 ст. ложки оцту, по 2 горошини гіркого и запашного перцю. Банки щільно наповнюють салатом на 2 см нижче верха горличка. Витримують годину, накривши кришками, а потім стерилізують 60 хв.