Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Картоплі у нас більше, ніж ми можемо з’їсти». Чому ж така дорога?


03.10.2013

Цьогорічний врожай повністю дає змогу забезпечити потребу населення, не допустити підвищення цін на споживчому ринку та забезпечити рентабельність виробництва. Так Прем’єр-міністр України Микола Азаров прокоментував поширену в ЗМІ інформацію про нібито недостатні обсяги вирощування овочів та картоплі і відповідно їх різке подорожчання.

ВІН ПОЯСНИВ, що дощова погода, звичайно, ускладнює збір урожаю, але ще до початку «дощового періоду» картопля була зібрана на 70 відсотків площ, що на 11 тис. гектарів більше, ніж на аналогічну дату попереднього року.
«Зараз картоплі вже зібрано майже 20 мільйонів тонн, а валовий збір прогнозується в обсязі 22 мільйонів, що майже на рівні минулого року», - повідомив Прем’єр-міністр. При цьому додав, що на споживання населенням потрібно в рік 6,3-6,5 мільйона, на насіння – біля 6 мільйонів тонн.
«Ми маємо приблизно два річні запаси картоплі, - заявив Микола Азаров. - Ми можемо запевнити наших людей, що картоплі у нас в країні більше ніж достатньо. Не треба піддаватися різним штучним ажіотажам і закуповувати картоплю на зиму за завищеними цінами. Це принесе вам лише втрати».
Але разом з цим глава уряду доручив перевірити факти подорожчання овочів. Виявилося, що випадки підвищення цін на продукцію, яку переважно реалізують дрібні посередники і товаровиробники, дійсно є.
«Наприклад, минулого тижня ціна на картоплю у місті Києві становила 4,2-5,3 гривень за кілограм, а вже після повідомлень у ЗМІ припущень щодо неврожаю ціна на окремих ринках підвищилася до 6-8 гривень. Такі випадки за останній тиждень також виявлені і в Житомирській, Львівській та Кіровоградській областях», - повідомив Азаров.
За його словами, це свідчить про те, що місцеві органи виконавчої влади незадовільно виконують функцію контролю за формуванням цін на овочі та картоплю.
Микола Азаров доручив негайно виправити ситуацію за рахунок організації ярмарків плодоовочевої продукції у великих індустріальних містах та виїзної торгівлі на замовлення підприємств і організацій, повідомляє урядовий портал