Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Картопля в мішках і діжках


26.01.2015

У минулому році картоплю вирощували в основному для капустянок і колорадських жуків. Коли кинулись збирати, то картопля виявилась майже повністю з’їдена небажаними гостями. До речі, капустянка смакує не лише картоплю, а й солодкий перець, під’їдає коріння помідорів, внаслідок чого розсада гине.
Чи не могли б ви порадити, яким чином можна виростити здорові бульби?
Мирослава Гайдук,  Черкаська область.

Шановна пані Мирославо! Вашій увазі пропонуємо вирощування картоплі в мішках і діжках. Цей спосіб, сподіваємось, стане в нагоді й багатьом іншим городникам.
Готовлять вертикальні грядки в травні: візьміть для посадки бульб пластикові мішки місткістю 10 відер. Підійдуть і мішки з-під борошна, круп або цукру. Відверніть краї мішків назовні й у кожний насипте 2-3 відра живильної ґрунтової суміші, що складається з перегною і звичайної землі із грядки в рівних пропорціях. Викладіть посадкову картоплю. Зверху обережно присипте шаром ґрунту, щоб не ушкодити тендітні молоді пагони. Мішки треба виставити на сонячну ділянку, щоб перегній прогрівався, і картопля швидко пішла в ріст. Далі весь догляд за вертикальною грядкою складається у своєчасному поливі, а підсипати землю треба доти, поки мішок не заповниться на дві третини.

СОРТИ Й УРОЖАЇ
Вертикальні грядки в пластикових мішках дозволяють одержувати понад врожаї: з кожної посадженої бульби восени можна зібрати відро картоплі. Для культивування на таких грядках рекомендується використовувати такі сорти:
німецький Белароса,голландський Шанте,вітчизняні - Надійна, Світанок київський, Повінь, Молодіжна і Слов’янка.
Через два місяці після посадки можна вже ласувати молодою картоплею розміром з кулак. Ось так! Щотижня протягом сезону можна набирати по мисці молодої картоплі, а зверху підсипати землею. А з кожної бочки можна зібрати приблизно мішок картоплі! Причому бульби добірні: рівненькі, овальної форми і жодної гнилої або ушкодженої. Тільки бульби верхнього шару - молоденькі, зате інші - повністю спілі.

ЯК ВИРОЩУВАТИ КАРТОПЛЮ В ДІЖКАХ
Для вирощування картоплі можна брати також старі металеві діжки. Потрібно вибити з них днище, а з боків зробити невеликі отвори, щоб ґрунт отримував кисень, і не застоювалася зайва волога. Насипати в кожну по два відра землі, змішаної з компостом. Головне, щоб дно було закрите ґрунтом не менше, ніж на десять сантиметрів. Зверху по колу на відстані 20-25 см потрібно викласти пророщені бульби, акуратно присипавши їх землею.
Через два тижні на поверхні зазеленіють перші сходи. Між ними в шаховому порядку розкладіть ще по одному пагону картоплі і присипте шаром ґрунту. Більше рослин підсаджувати не слід. «Підсапуйте» кущики, поки бочка не заповниться землею до самих країв. Із цього моменту весь догляд за вертикальною грядкою - це тільки своєчасний полив. Добрива можна вносити в ґрунт, яким присипаєте картоплю, тоді і підживлення не знадобиться.
Колорадський жук та інші шкідники не стануть вас турбувати при такій агротехніці. Полоти вертикальну картоплю теж не треба, тому що в мішку або діжці бур’яни не заводяться. До речі, не загрожує і фітофтороз. Однак без поливу (а з бочки вода відходить швидше) гарного врожаю не чекайте.
Вертикальний метод вирощування картоплі дозволяє заощадити час і сили. Цей нехитрий спосіб у першу чергу для тих, хто звик раціонально розпоряджатися своїм часом і грішми. Якщо підвести до мішків з картоплею систему краплинного поливу - не потрібно навіть контролювати рівень вологості ґрунту.