Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кашель не приходить просто так


05.01.2012

Чому при застуді та різних захворюваннях ми кашляємо? Кашель - це захисна реакція організму на мікроби, мокротиння, слиз - адже від усього цього треба позбуватися. Кашель може бути алергічний, реакцією на чужорідне тіло, але найчастіше він є симптомом захворювань легенів і верхніх дихальних шляхів. При такому кашлі добре допомагають відволікаючі способи лікування: гаряче питво, розтирання, мазі, компреси, ванни для ніг, гірчичники. Чудово допомагають протикашлеві препарати, але кашель треба лікувати, а не заглушати.

ЗРОЗУМІЛО, до лікаря варто звернутися, однак є ще і рецепти народної медицини, і багато хто не з чуток знає, наскільки вони ефективні. Буває так, що не допомагають способи лікування, пропоновані офіційною медициною, а ось народні засоби швидко справляються з найскладнішими недугами.
Цибуля і часник завжди були відомі, як дієві засоби від багатьох хвороб. Ось і при кашлі треба дрібно нарізати цибулину, додати до неї 2 ст. ложки меду і 200 г цукру, залити 1 л води, довести до кипіння і варити 3 год. на повільному вогні. Отриману суміш процідити, остудити, і приймати по 1 ст. ложці 4-6 разів на день у теплому вигляді.
Якщо кашель дуже сильний, треба зварити в 0,5 л молока 2-3 подрібнених цибулини і головку часнику. Варити 10 хв., потім розім’яти, додати 2 ст. ложки меду і приймати по 1 ст. ложці 5 разів на день, також в теплому вигляді.
При бронхіті дуже швидко проходить кашель, якщо пити солодкий сироп, зварений з цибулі разом з лушпинням. Треба добре помити 2 неочищені цибулини, опустити їх в киплячу солодку воду (1 л води і склянку цукру). Варити 50 хв. на слабкому вогні, потім цибулю витягнути, а отриманий сироп пити теплим: дорослим - 0,5 склянки 3-4 рази на день, дітям - по 50 мл. Через кілька днів прийому сиропу кашель зазвичай проходить.
Звичайна морква допомагає позбутися кашлю досить швидко. Середню моркву треба натерти на дрібній тертці, залити склянкою гарячого молока і настоювати 20 хв. Випити перед сном. За три дні цей спосіб допомагає значно зменшити кашель і навіть повністю позбавляє від нього.
Допомагає зменшити кашель суміш фундука з медом. Склянку горіхів змолоти і змішати з медом (0,5 склянки), і протягом дня їсти по 1 ч. ложечці, запиваючи теплим молоком.
Позбутися від кашлю допомагає капустяний сік з медом. Треба просто додати до соку мед за смаком і пити протягом дня. Щоправда, це не дуже смачно, але кашель від вживання такої мікстури зменшується.
Інша суміш від кашлю більш прийнятна за смаком: вершкове масло (2 ст. ложки) змішати з двома свіжими жовтками, медом (2 ч. ложки) і крохмалем (1 ч. ложка). Цю суміш треба їсти протягом дня як можна частіше, по 1 ч. ложці.
Дивовижний засіб від кашлю готується на основі яєчного жовтка. У закипаюче молоко (1 склянка) додають мед і вершкове масло (по 1 ст. ложці), соду на кінчику ножа і сирий яєчний жовток, заздалегідь збитий у піну. Всі інгредієнти додають у молоко, поки воно ще стоїть на вогні, швидко перемішують і знімають. Така мікстура швидко готується, і допомагає навіть при сильному, «гавкаючому» кашлі - при трахеїті, ларингіті та бронхіті. Готувати її треба кілька разів на день, і пити у теплому вигляді.