Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Кіна» не буде


03.10.2013

Фестиваль миргородської свині скасовано через загрозу розповсюдження африканської чуми

ГОЛОВНИМ розчаруванням минулого тижня для шанувальників традиційного гастрономічного шоу в Миргороді стала відміна довгожданного дійства. Інформація про те, що свято таки не відбудеться, з’явилася усього за кілька днів до запланованої дати. Організатори пообіцяли провести третій фестиваль свині уже в травні наступного року, а необхідність його перенесення пояснили несприятливими погодними умовами, а також загрозою поширення африканської чуми, випадки захворювання якою вже фіксуються на території сусідньої Росії.
За словами головного лікаря Миргородського районного управління ветеринарної медицини Ігора Толстікова, ветлікарі не наполягали на відміні свята. Проте з рішенням організаторів цілком згодні.
- На жаль, ризик розповсюдження африканської чуми у нашій місцевості існує. Адже через Полтавську область протікають ріки Ворскла та Псел, що також течуть територією Росії. Тож вірус через трупи тварин, які потрапляють у водойми, може прийти і до нас, - коментує спеціаліст. – Якщо, не дай Боже, так станеться, постраждають тварини щонайменше в 150-кілометровій зоні. Крім того, небезпечний вірус можуть переносити дикі тварини та кліщі, він також передається через заражені корма тощо. На сьогоднішній день з метою профілактики ми перевели всі ферми району на закритий режим роботи. Тож, звичайно, проводити свято свині у такий час дещо недоречно.

Юлія ГУДЕНКО. Полтавська область.