Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Китайський аґрус, або ківі


07.10.2020

ЗА ВМІСТОМ вітаміну С один плід ківі дорівнює двом апельсинам і покриває добову норму дорослої людини у цьому вітаміні. Вживання ківі знижує ризик ракових захворювань. Високий вміст калію робить ківі незамінним при підвищеному кров’яному тиску. 
Виростити цю ще до недавнього часу невідому нам рослину можна з насіння. Саме такі екземпляри краще пристосовуються до умов довкілля. Насіння для посіву підходить лише свіже, тобто від збирання врожаю поточного року. Сіяти його краще навесні у суміш землі, піску і перегною (співвідношення – 2:1:1). Зверху ґрунт накривають газетним папером і щодня поливають. Через 10-12 днів, коли з‘являються дрібні сходи, папір прибирають і продовжують щодня обприскувати теплою водою, не допускаючи пересихання верхнього шару ґрунту.  
Сходи тримають у світлому приміщенні, можна на підвіконні, але при цьому слід уникати прямих сонячних променів. У фазі третього справжнього листка сіянці пікірують у ємності із землею. Ківі походить з тропічних зон Китаю, тому доглядають за сіянцями, як і за іншими екзотами з тропіків: рясні поливи влітку, багато свіжого повітря, світла і тепла. Взимку утримання у прохолодному приміщенні (близько 10оС), обмежений полив без застою вологи.  
На другий-третій рік життя навесні рослини висаджують на постійне місце. Оскільки ківі – рослина дводомна, визначити стать сіянців неможливо, тому відбирають 4-5 з них з надією, що серед них будуть і чоловічі, і жіночі екземпляри. Для отримання високого врожаю на одну чоловічу рослину потрібно кілька жіночих. 
Цвісти і плодоносити ківі з насіння починають на 5-6 рік. За сприятливих умов спостерігається і більш раннє цвітіння. Цвітуть чоловічі й жіночі рослини одночасно, що забезпечує достатнє запилення. Саджати їх краще поруч, але не ближче 3 метрів одна від одної. Ківі можна вирощувати у приміщенні (при достатньому освітленні) і у відкритому ґрунті. Дорослі рослини витримують до 15 градусів морозу. В Україні  ківі добре почувається у відкритому ґрунті у Херсонській, Одеській та Миколаївській областях. У решті регіонів цю культуру вирощують у низькоштамбовій формі з укриттям на зиму. Укриття ідентичне укриванню лози винограду. Ліану знімають зі шпалер, пригинають до землі й накривають сосновими гілками або агроволокном, присипають 10-16 см шаром землі. Навесні з настанням стабільних +2-5оС спочатку прибирають землю, а через кілька днів і гілки. До розпускання бруньок піднімають рослину з землі, прикріплюють до опор і обов‘язково підживлюють. Підживлення потрібно проводити двічі на місяць аж до осені, чергуючи при цьому органічні й мінеральні.
З приходом тепла ківі потрібна незначна обрізка, щоб сплячі бруньки  проснулись і рослина закущилась. Висаджувати ківі слід у місцях, захищених від північного та північно-східного вітру, з південного боку споруд.
Треба стежити за чистотою пристовбурного кола. Але перекопувати і розпушувати землю під ліанами не можна, оскільки у ківі поверхова коренева система.