Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Київські меморандуми


29.03.2012

Двадцять шостого березня в столиці нашої державі відбулася презентація інвестиційних можливостей Дніпропетровщини. Гості заходу – члени Американської торгівельної палати в Україні, представники міжнародних компаній, фінансових організацій тощо ознайомилися з різними галузями економіки краю. Можливості останніх та майбутні проекти представляв голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.

ВІН ЗАЗНАЧИВ, що Дніпропетровщина є однією з найбільш економічно розвинених областей України. За обсягами іноземних інвестицій вона посідає перше місце. За останні два роки залучено більше одного мільярда доларів, а всього за роки Незалежності – більше восьми. У Дніпропетровській області знаходиться близько половини усіх розвіданих запасів корисних копалин України, зокрема 100 відсотків марганцевих руд, 80 – залізних, є 2,5 млн. га родючих земель з помірно-континентальним кліматом. У краї проживає 1,85 мільйона працездатного населення, яке виробляє 10,2 відсотка ВВП України. Відтак регіон з такими можливостями зацікавлений у пошуку партнерів, які вкладатимуть кошти у розвиток економіки Дніпропетровщини.
Перший крок у цьому напрямку зроблено. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул та Президент Американської торгівельної палати Хорхе Зукоскі підписали Меморандум про співпрацю строком на три роки. Сторони сприятимуть соціально-економічному розвитку Дніпропетровщини, створюватимуть умови для інвестицій. Добрі наміри підтримало і Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України. Його голова Владислав Каськів та очільник Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул підписали свій Меморандум про співпрацю впродовж п‘яти років. Зокрема, Держінвестпроект України забезпечить 70-75 відсотків фінансування будівництва концертно-виставкого комплексу в Дніпропетровську, парку розваг у Кривому Розі, створення історико-культурного парку міжнародного рівня на Ігренському півострові, який розповідатиме про історію козацтва.
Йшлося на презентації і про чималі труднощі, з якими зіштовхуються діючі інвестори Дніпропетровської області. Заступник економічного радника посольства Франції в Україні Юлія Сотьє наголосила:
- Французьке посольство має чимало гарних ідей для реалізації у Дніпропетровській області. Але як надійно захистити французький капітал від митного свавілля на кордонах України? Як домогтися вчасного і повного повернення ПДВ?
Свого часу ще Леонід Кучма називав податок на додану вартість «кримінальним» податком. Та минули часи його президентства, а ПДВ служить, і не завжди відомо, кому…
А генеральний директор «Маїсадур» Франсуа-Олів‘є Кайо додав, що через податковий тиск будівництво другої черги насіннєвого заводу компанії в Царичанському районі відкладене до 2013-14 років. Ситуація нагадує відомий анекдот, коли господар запросив кума пообідати. «Так у вас же злий пес? – засумнівався той. «Так отож…» - відповів господар.
На всі ці складні й незрозумілі для іноземців питання має дати чіткі відповіді український уряд. Бо довіра інвестора, як справедливо зазначив Олександр Вілкул, є ключовим показником ефективності роботи влади.
Конкретні проекти в галузі сільського господарства публічно не обговорювалися. Своїми роздумами з цього приводу з читачами «Сільських новин» поділився директор ТОВ «Агро-Союз» із Синельниківського району Володимир Хорішко:
- Дуже важливо, щоб в область прийшли гроші. Сьогодні Дніпропетровщина виробляє біля 100 відсотків обсягу свинини України. Є проект селекційно-генетичної піраміди в свинарстві «Нуклес». За його впровадження 3 кг фуражного зерна даватимуть 1 кг приросту живої ваги свині. І відповідно вартість зерна збільшиться приблизно втричі. Тобто набагато вигідніше не просто продавати його за кордон, а виробляти свинину, яловичину і т.п. за сучасними технологіями. Безперечно, при цьому уряд має фахово працювати над розширенням ринків збуту і не допускати обвалу цін. Потенціал української аграрної галузі лише на початку розвитку. До речі, у Бразилії вже вирощуються свині, на приріст 1 кг яких потрібно всього 2,2 кг зерна, тобто у нас є широке поле для застосування світових аграрних технологій. Але без вкладення грошей ці питання не вирішити.
Як швидко українські законотворці і урядовці зроблять умови діяльності іноземних компаній в Україні прозорішими і зрозумілішими? Вочевидь, значною мірою ці «підводні камені», зокрема, надто широке застосування ПДВ, складнощі з його поверненням заважають і власному, українському інвестору.

Григорій ДАВИДЕНКО. На знімку (зліва направо): генеральний директор «Маїсадур» Франсуа-Олів‘є Кайо та директор компанії «Хадсон» Костянтин Ткаченко на презентації Дніпропетровщини у Києві.