Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Колектор - бути чи не бути?


26.07.2012

У прес-клубі Дніпропетровської обласної організації НСЖУ відбулась прес-конференція «Позиція антиколекторів щодо узаконення в Україні колекторського бізнесу». У ході медіа-заходу обговорювались питання легалізації діяльності колекторів в Україні.

ЯК ЗАЗНАЧИВ Федір Олексюк, голова координаційної ради Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія», головний координатор Оргкомітету по проведенню «Першого всеукраїнського з’їзду споживачів фінансових послуг», на сьогодні діяльність колекторів практично не врегульована національним законодавством. Це, на думку правозахисників, призводить до численних порушень в сфері громадських прав та інтересів, особливо боржників. 
«Перші колекторські компанії, які займалися стягуванням банківських боргів, у світі з’явилися в 1975 році, а вже наступного року утворився антиколекторський рух, – розпочав з невеличкого екскурсу в історію Федір Олексюк. – В Україні колектори почали діяти в 2005 році, а люди, які намагалися їм протистояти, почали об’єднуватися в 2008-му. У лютому 2009 року була створена Асоціація антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія», яка сьогодні має представництва в усіх регіонах».
«Зараз, напередодні чергових парламентських виборів, депутати хочуть поспішно прийняти закон «Про захист прав боржників при здійсненні професійної діяльності по стягненню грошової заборгованості в позасудовому порядку». Цей законопроект готується «закулісно», не було ніякого громадського обговорення. Як колектор може давати пропозиції до закону, який повинен захищати від дій тих же колекторів?» - зауважив правозахисник.
На питання: «Якщо закон буде прийнято, що все ж таки зміниться?» Федір Юрійович відповів, що перш за все зросте кількість самогубств. «Не так страшні колектори, як їхні методи роботи – до півсотні телефонних дзвінків усім членам родини, як вдень так і серед ночі, візити додому, особливо тоді, коли голова сімейства на роботі, турбування сусідів тощо. А низька обізнаність та поінформованість людей про їхні права доводить боржників до відчаю. В Україні зареєстровано 169 випадків самогубств саме через борги».
«Також досить поширене явище, коли з боржником працюють одночасно 4-6 колекторських компаній, - додав Михайло Ситько, директор Дніпропетровської обласної філії Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія». – А їх свавіллю немає меж. Ось свіжий приклад - водія маршрутного таксі прямо на маршруті викинули з авто, що перебуває у заставі, а машину відправили на штраф майданчик. Зараз наша організація готує позов до суду на захист прав цього чоловіка».
«Я ніколи не казав, що не треба повертати свої борги банкам, але не можна їх стягувати за будь-яку ціну! - підкреслив Ф. Олексюк. – Колекторський рух в Україні – це своєрідна схема продажу майна, придбання нерухомості за дешевою ціною».
Також він зазначив, що українські колекторські компанії як правило офшорні фірми. За звітними даними колекторів, у 2011 році з боржників стягнуто близько 20 млрд. грн. «А це означає, що 6 млрд. грн. податків оминули український бюджет», - сказав Федір Юрійович.
Щодо позиції судових органів, то, як запевняють учасники прес-конференції, вона не однозначна. Однак існує позитивна судова практика вирішення проблем позичальників при певних свавільних діях колекторів та фінансових установ.
На завершення правозахисники дали кілька корисних порад, як вести себе з представниками колекторських компаній: не відчиняти двері (ніхто не має права силоміць проникати до вашого власного помешкання), будь-якими засобами фіксувати телефонні розмови, візити колекторів і, тим паче, «вривання» до вашої оселі, викликати міліцію.