Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Коли копати моркву


10.10.2013

ОПТИМАЛЬНИЙ ЧАС для збирання врожаю — це сухий осінній день, з температурою повітря в межах від +4 до –6°C.
При температурі повітря вище 15°C відбувається інтенсивне накопичення каротину, сухих речовин, цукрів і ферментів у цьому овочі.

Пізні сорти потрібно збирати до початку регулярних заморозків. Викопувати моркву під дощем, коли мокро й огидно, втім як і будь-які інші коренеплоди не рекомендується. Вони будуть дуже погано зберігатися і гнити.
Будь-які коренеплоди добре копати до настання затяжних дощів і заморозків (у кожному регіоні цей період свій), інакше можна втратити більшу частину врожаю.
Викопувати моркву краще садовими вилами, щоб не ушкодити овоч. Можна й лопатою викопувати, головне копати так, щоб підняти наверх розпушений шар ґрунту разом з коренеплодами. А далі збирайте її, струшуючи за бадилля.
Розкладіть врожай в 1 шар на землі, щоб він підсохнув.
Прилиплу землю в жодному разі не варто зіскрібати ножем або вдаряти моркву одну об іншу. Шкірочку можна дуже легко ушкодити, і морква буде погано зберігатися.
Наступний етап роботи - видалити бадилля. Це можна зробити декількома способами: можна просто викрутити і відірвати бадилля або обрізати листя на рівні головки, але не зачіпати її. Ви також можете відрізати листя, при цьому залишивши невеликі черешки. А можна обрізати верхню частину моркви на глибину 2-3 мм. Тоді при зберіганні бадилля не буде проростати, і овоч не буде втрачати свої живильні властивості.
Обов'язково візьміть до уваги, що не обрізане і залишене на кілька годин морквяне листя здатне викликати млявість усього коренеплоду.
Моркву можна починати викопувати з кінця вересня, у жовтні і до настання осінніх заморозків, після того, як викопаєте картоплю. Бажано закінчити збирання моркви до настання стійких холодів. Хоча сама по собі вона не боїться заморозків і може прекрасно жити в землі і під першим снігом, і бадилля при цьому буде радувати своєю зеленню.
Деякі садівники-городники намагаються тримати моркву на грядках подовше, щоб скоротити строк зимового зберігання. А дехто з городників залишає овоч зимувати на грядці, за умови, що грядка з піску і торфу.Не кваптеся занадто рано викопувати моркву і буряк. Навіть  у вересні вони ще прекрасно ростуть, а якщо викопати із землі не до кінця дозрілі коренеплоди, то вони будуть погано зберігатися.