Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Коли закінчиться зима?


06.02.2014

Харківський степовий бабак Тимко II, який живе на біологічній станції Харківського національного університету ім. В. Каразіна в с. Гайдари, побачив свою тінь і передбачив затяжну зиму для України.
«Буде холодно. Лютий - холодний, березень - холодний, а у квітні швидко настане літо», - переклав «пророцтво» Тимка начальник біостанції Віктор Токарський.

На біостанції ХНУ День бабака відзначають з 2004 року. Тимко II передбачає погоду в четвертий раз. До цього прогнозами займався його попередник Тимко, який кілька років тому пішов на заслужену пенсію за віком. А відомий американський бабак-провісник Філ з міста Панксатоні, штат Пенсильванія, передбачив довгу зиму для Сполучених Штатів.
Про це повідомили місцеві телеканали, які транслювали церемонію давньої традиції Дня бабака. Передбачення довгої зими не стало радістю для американців, які втомилися від періодичних циклонів з арктичним повітрям та аномальних для багатьох штатів снігових опадів. Доброю новиною для них стало оприлюднення висновків Національного центру кліматичних даних про те, що Філ більшу частину свого пророцтва помиляється. Однак, День бабака, що традиційно відзначається в Сполучених Штатах 2 лютого, став святом, яке набуло національних масштабів.