Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Коли збирати моркву?


22.09.2011

Якщо стоїть суха погода і коренеплоди моркви не розтріскуються, можна не поспішати з її збиранням (тим більше, якщо грядка під нею невелика). Бо саме в цей період коренеплоди набирають вагу, а відносно суха погода забезпечить у подальшому кращу їх лежкість при зберіганні.
А ось при різких коливаннях вологості грунту морква на грядці починає розтріскуватись (особливо скоростиглі сорти раннього посіву). У такому випадку, щойно помітили розтріскування, моркву треба негайно викопувати.
Коренеплоди, пошкоджені заморозками, а також із механічними пошкодженнями, для зберігання непридатні.
Якщо ж грядка чимала і ви запізнюєтеся зі збиранням, моркву можна вирвати разом зі стеблами і скласти пірамідою коренеплодами досередини. Діаметр піраміди біля основи – 1,5-2 м, висота – 1,5 м. У такій піраміді морква може безболісно перенести легкі заморозки до моменту обрізання. Тримати моркву в пірамідах можна не більше 10-15 днів, щоб не допустити в‘янення коренеплодів.
Стебла обрізають нарівні з плечиками, але так, щоб не пошкодити тканину. Можна також залишати до 0,5 см черешка.
На зберігання закладають тільки здорові, цілі коренеплоди. Розтріскані, дрібні, з механічними пошкодженнями використовують для засолювання, квашення, консервування, виготовлення соку, а вибракувані згодовують домашній живності.