Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Конференція AgroDay-2019


20.11.2019

Чи не вперше за всю історію незалежної України працівників агропромислового комплексу не збирали з нагоди професійного свята ні в столиці, ні в області. І це в той час, коли хлібороби Дніпропетровщини зібрали рекордний врожай зернових – понад 4 млн. тонн зернових. Таку думку висловив голова ЦК профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей Анатолій Білик під час проведення конференції AgroDay-2019, яка і зголосилася запросити на свій захід кращих сільгоспвиробників області.
«Можливо нині не до свят, – говорили хлібороби, запрошені для нагородження управлінням агропромислового розвитку Дніпропетровської ОДА. – Вчора он Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт 2178-10, який скасовує заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення. Закон передбачає скасування мораторію на продаж сільгоспземель уже  з 1 жовтня 2020 року. Проте, між першим і другим читанням, буде внесена поправка про проведення «всеукраїнського референдуму», на якому українці самі вирішать, чи давати іноземцям дозвіл. Так що попереду у нас ще багато цікавих подій», – сказав керівник одного з агроформувань, який просив не називати його прізвище.
Втім, організатори заходу – Центр інформаційної підтримки бізнесу, створений при Дніпропетровській торгово-промисловій палаті та Центр інформаційної підтримки бізнесу у м. Кропивницькому, заснований на базі Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати за підтрики ЄБРР провели у готельному комплексі «Хутір», на наш погляд, корисну конференцію за участю радника з питань сільського господарства Посольства Нідерландів в Україні, топ-менеджерів і аналітиків українського аграрного бізнесу.
Зокрема, директор Дніпропетровського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств Ольга Гонтова розповіла про напрямки державної підтримки аграріїв. Завідувач кафедри агрохімії Дніпровського аграрно-економічного університету, доктор сільськогосподарських наук Сергій Крамарьов поділився досвідом наукових напрацювань, які допомогають отримувати високі врожаї зернових культур навіть в умовах посушливого літа.
Про напрацювання вчених-селекціонерів Інституту зернових культур розповів заступник директора, доктор сільськогосподарських наук Анатолій Гирка. Він, зокрема, закликав ативніше сіяти на українських нивах нові вітчизняні гібриди кукурудзи, які відрізняються швидкою вологовіддачею та високою врожайністю за умови дотримання технологічних умов вирощування.
Вже наприкінці конференції подумалось: а може, і краще, що, крім отримання самих відзнак, сільгоспвиробники мали змогу почути розумні думки про те, як ефективно господарювати на своїй землі.
Олексій ГУДЕНКО, м. Дніпро.
 
На знімку: в.о.начальника управління агропромрозвитку Дніпропетровської ОДА Іван Гордієнко нагороджує Подякою директора ТОВ «Дніпро-Н» Верхньодніпровського району Анатолія Куксу.