Поточний № 4 (1431)

17.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кооперативи по-данонівськи


01.09.2011

Всесвітньо відома французька компанія “Данон” втілює в життя національний проект “Розвиток молочних кооперативів в Україні.”

НАМ ПОСТІЙНО твердять про необхідність реформ: пенсійної, податкової, реформи медицини тощо, а ми тим часом всі разом: і селяни, і городяни - уже смакуємо гіркі плоди реформи аграрної, внаслідок якої було знищено колгоспи і радгоспи. Людям довелося знову вчитися господарювати одноосібно. Реформа дала селу безробітних власників землі без засобів виробництва, але найбільше постраждали тваринницькі ферми. Непідйомні за ціною, вони скоро стали пустками. Тепер маємо проблему, створену горе-реформаторами – дефіцит молока. Для багатьох воно уже не по кишені.
За офіційними даними, виробництво молока щороку скорочується і на сьогодні лише 19% його виробляється на товарних фермах, решта - 81% - на селянських подвір’ях, яких реформа відкинула на сто років назад і на тлі суцільної автоматизації тут доять досі вручну. Ну, а що на наших руках, може повідати тільки мікроскоп. Звідси і якість молока.
Компанія “Данон” перевіряє якість молока за дванадцятьма показниками і тому дуже зацікавлена в якісній сировині. Тож “Данон” стала ініціатором у створенні молочних кооперативів поки що в чотирьох областях України. За півроку уже створено 20 кооперативів у Херсонській, Дніпропетровській і Кіровоградській областях, а також у Криму, але функціонує лише 8.
У рамках прес-туру ми побували в одному з перших і одному з найбільших кооперативів на Херсонщині, який об’єднав 280 власників корів. Директор кооперативу “Асканія” Наталія Лопушанська продемонструвала журналістам охолоджувальне обладнання із нержавіючої сталі місткістю 3 і 4 тонни та аналізатор якості молока “Екомілк”, за допомогою якого вимірюється щільність молока, тобто відсутність у ньому води, жирність і кислотність. Крім того, молоко кожної корови аналізують на відсутність у ньому антибіотиків. Чим жирніше, чистіше молоко, тим більшу ціну завод “Данон-Дніпро” платить кооперативу. Тільки за перші шість місяців від 8 кооперативів було отримано 600 тонн молока на загальну суму більше півтора мільйона гривень.
Компанією “Данон” за підтримки Міжнародної благочинної організації “Добробут громад” (благодійний фонд із США, що бореться з бідністю, партнер із впровадження проекту) розроблена довгострокова програма створення молочних кооперативів в Україні. На цей проект тільки за 2010-2011 роки інвестовано 1 млн. євро. За ці кошти і було переобладнано молокоприймальні пункти, встановлено охолоджуюче обладнання, надані сучасні доїльні апарати для власників трьох і більше корів.
Членство у кооперативі дає власникам молочної худоби можливість отримувати ветеринарні послуги, комбікорми, обладнання для заготівлі сіна, послуги зі штучного запліднення. Існує навіть система мікрокредитування для створення сімейних ферм на 5-10 і більше корів. У подальших планах закупка і безоплатна передача племінних молочних нетелів для членів кооперативів за обов’язковим принципом передачі дара, тобто потрібно виростити нетеля і передати наступній сім’ї. Так планують покращувати поголів’я. Оскільки молоко – сезонний продукт, у планах компанії надавати членам кооперативів дрібних тварин, зокрема поросят, для того, щоб прогодувати сім’ю на час відсутності молока.
Юридично данонівські кооперативи – це неприбуткові організації, які створюються самими власниками корів. І компанія надає підтримку в юридичному оформленні таких об'єднань, оскільки з власного досвіду знає про непролазні хащі бюрократичних коридорів в Україні.
- Ті дозволи, які дехто отримує за тиждень, ми чекаємо місяць. І все через те, що не можемо давати хабарів, за це на “Даноні” можна втратити роботу, - розповідала нам Валерія Трифонова, РR-дирктор компанії.
Таким чином, французька компанія взялася за важливу справу – відродження молочного скотарства в Україні, яке всі останні роки поступово знищували наші реформатори. Тільки за 2010-ий виробництво молока скоротилося на 355,5 тисячц тонн. Хочеться вірити, що молочні кооперативи по-данонівськи вирішать і соціальні проблеми на селі.
- Ті села, в яких уже створені молочні кооперативи, не вимруть, - переконані на “Даноні”.

Світлана МАРКОВА. Херсонська область.