Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Корисна журавлина


05.10.2016

Морс із болотної ягоди не тільки смачний, але й корисний. Він нормалізує гормональний фон, бореться із застудами й виводить холестерин.

НАСТАВ час збирати й заготовлювати журавлину. Ця ягода дуже примхлива і росте не скрізь. В Україні її можна зустріти в Карпатах і Прикарпатті, у Рівненській, Чернігівській, Житомирській областях. У центральних і східних вона не поширена. Але якщо добре пошукати – знайти можна – на березі річок і на болотах.

Як використовувати силу журавлини, діляться секретами лікарі-фітотерапевти.

5 ПРИВОДІВ ШАНУВАТИ ЖУРАВЛИНУ

1. Бореться з раком. Основні складові журавлини – лейкоантоциани – мають протипухлеву дію, катехіни підсилюють ефект рентгенівського опромінення, кверцетин і рутин перешкоджають росту пухлин, а вітамін С підвищує імунітет. Однак слід порадитися з лікарем у питаннях дози й періоду прийому ягоди.

2. Допомагає налагодити роботу гормональної системи. Журавлина має у своєму розпорядженні тритерпеноїди, які за своїм хімічним і генетичним складом максимально близькі до складу стероїдних гормонів людини – насамперед статевих, а також протизапальних (кортизола та ін.). Тому при їхньому дефіциті тритерпеноїди заповнять гормональну недостачу.

Пийте журавлинний морс – не менше ніж 0,5 л на день. Так ви одержите тритерпеноїди свіжими в натуральному вигляді, а рідина швидко засвоїться організмом (довідатися про гормональний фон можна у лікаря-ендокринолога).

3. Чистить судини. Завдяки пектиновим волокнам журавлина виводить з організму зайвий холестерин. Тому вона вкрай корисна сердечникам, які страждають га атеросклероз.

Тричі на день жуйте сушену журавлину – 7-10 ягід буде достатньо, і вживайте не менше літра морсу на день.

4. Бореться із застудами. Проантоціанідини у сполученні з бензойною й аскорбіновою кислотами борються з багатьма мікроорганізмами, знижують жар.

Як правильно вжити: пийте підігрітий до 35-36 градусів журавлинний морс, розмішавши в ньому ложку меду.

5. Допомагає при токсикозі у вагітних. Тритерпеноїди регулюють гормональний дисбаланс, а кислоти налагоджують роботу шлунка й рятують від нудоти.

З’їжте кілька сушених ягід – 7-10 шт., але не намагайтеся відразу розжувати й проковтнути, попередньо добре розімніть їх у роті 2-3 хвилини.

ЯК ГОТУВАТИ МОРС

500 г журавлини, 6-7 скл. холодної кип’яченої води, 300-400 г цукру.

1. Переберіть і промийте журавлину, облийте окропом і відразу ж промийте холодною кип’яченою водою.

2. Розімніть ягоди.

3. Додайте скл. води, розмішайте і відіжміть масу через щільну білу тканину.

4. Віджимки знову викладіть у миску й залийте ще скл. води, перемішайте й знову відіжміть.

5. Повторіть дії у 3-й раз, після чого вижимки викиньте, а сік розведіть кип’яченою холодною водою до потрібної концентрації й додайте за смаком цукор.

КОМУ ПРОТИПОКАЗАНА

Тим, у кого виразка шлунка й гастрит, захворювання печінки, тому що журавлина містить багато органічних кислот, які можуть загострити перебіг захворювання. Також варто проконсультуватися в лікаря мамусям, що годують. Не слід уживати ягоду при алергійних реакціях на неї.