Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Корупція, вступна кампанія і автономія вишів


12.08.2015

Навколо цих питань йшла мова на прес-конференції за участі народного депутата Бориса Філатова і Миколи Полякова – ректора Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара.
Микола Поляков підбив підсумки цьогорічної вступної кампанії та з гордістю констатував, що очолюваний ним виш сьогодні лідирує за кількістю отриманих заяв серед ВНЗ Дніпропетровщини і увійшов в 10-ку найпопулярніших вузів України. Отже, найбільше заяв від абітурієнтів за денною, вечірньою та заочною формами навчання надійшло цьогоріч до ДНУ ім. О.Гончара - 22300, до Національного гірничого університету - 14850, Криворізького національного університету - 12590, Національної металургійної академії України - 8730. Тож відповідно ДНУ ім. Гончара отримав найбільше бюджетних місць - 1352 і Національний гірничий університет – 994.
Дніпропетровською облдержадміністрацією направлено пропозиції до Міністерства освіти і науки України щодо збільшення бюджетних місць у Дніпропетровському державному аграрно-економічному університеті на 92 місця з аграрних спеціальностей (агрономія, ветеринарія, гідротехніка, механізація сільського господарства) і за ІТ-спеціальностями в Дніпропетровському національному університеті залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна на 40 місць і в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара на 5 місць.
Зарахування на бюджетні місця у вузах тривало з 6 до 11 серпня. Якщо до 11 серпня не були подані оригінали рекомендованими до зарахування абітурієнтами, ці місця можуть бути передані особам, які подавали заяву на контракт і до 12 серпня принесли оригінали документів. Тож, перевірте, можливо, вас зараховано на бюджет. До 17 серпня виші прийматимуть оригінали документів від абітурієнтів, рекомендованих до зарахування за контрактною формою навчання.
У ці спекотні серпневі дні без перебільшення вирішуються долі сотень тисяч абітурієнтів, які хочуть, але не зможуть стати студентами. Як складеться їхня доля?
- Корупція знищує наше майбутнє, - так вважає Борис Філатов. - Якщо сьогодні талановиті діти не зможуть вступити до вузу, надалі не зможуть зробити власну кар’єру, від цього страждатиме майбутнє всієї країни.
Тож він рекомендував у разі виявлення корумпованих пропозицій чи дій звертатись до його громадських приймалень або до департаменту освіти і науки за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Свердлова, 70, к. 318, де працює спеціальний оперативний штаб з питань вступної кампанії (регіональна оперативна приймальня громадян). Прийом громадян проводиться з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00. Завдання цього штабу – надати дієву консультаційну допомогу всім абітурієнтам.
Також у штабі працює гаряча лінія за номером (056) 770-82-42.
Ректор ДНУ озвучив і офіційно передав Борису Філатову лист із пропозиціями щодо автономії вишів для розробки і прийняття у ВР відповідного законопроекту.

Ліза МАЇВСЬКА.