Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кошти бюджетів мають працювати на маленьких українців


16.08.2017

Уряд в рамках реалізації п’яти ключових реформ держави розпочинає пілотні проекти загальнодержавної програми «Нова українська школа» і залишає в числі пріоритетів інвестування в освіту та подальше збільшення зарплат українських вчителів. Про це сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у місті Дніпрі під час спеціальної селекторної наради з питань підготовки до нового навчального року. 
«Ми починаємо програму «Нова українська школа». Людина лише раз в житті може отримати якісну дошкільну й шкільну освіту. І наше завдання – забезпечити доступ до такої освіти, аби наші молоді люди були конкурентними в подальшому житті. В 2017 році ми також визначили пріоритетом збільшення на 50% зарплат вчителям. Ми будемо підтримувати цей напрямок, і в бюджеті 2018 року він знайде своє відображення. Ми маємо повернути в школи вчителів, які через брак коштів свого часу пішли шукати кращої долі». 
Прем’єр-міністр нагадав, що уряд сприятиме розбудові освіти в декількох напрямках, а саме: продовження створення опорних шкіл, яких в Україні налічується вже понад 380, закупки шкільних автобусів, забезпечення освітніх потреб в гірській та сільській місцевості. Відповідні доручення вже дані профільним міністерствам, в тому числі Мінрегіону та Мінфіну. Окрема увага - забезпеченню умов навчання - від ремонту шкіл до повної комплектації підручниками вже з 1 вересня, «а не в грудні», а також вирішенню питання перевантаження шкіл і зменшення черги в дошкільні навчальні заклади. Глава уряду висловив впевненість, що проблему черг в дитячі садки можна вирішити вже за три роки спільними зусиллями уряду та місцевої влади, яка завдяки децентралізації має в своєму розпорядженні достатні ресурси: 
«Завдяки децентралізації місцеві бюджети зросли на 100 млрд. гривень. Думаю, ми приймемо рішення і зобов’яжемо місцеву владу вирішити проблему будівництва садків. Кошти бюджетів мають працювати на маленьких українців».