Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Козацький колорит у стінах бібліотеки


04.12.2019

Наша районна дитяча бібліотека завжди у вирі подій, які проходять у нашому рідному Підгородному. Тож 24 листопада було проведено історичний екскурс «Історія козацтва через призму віршів, дум та балад» в рамках участі у міському святі  - Другому фестивалі козацької пісні «Збирайся, роде, єднайся, народе».

Щоб кинути в дитячу душу зерно національної гордості і запалити в ній вогник національної свідомості, досить виразно, із захопленням прочитати будь-яку думу з козацької старовини. Дитяча душа сприймає історію України, як давню казку, про яку можна помріяти, щоб уявити себе мужнім козаком. Щоб створити справжнє свято, у бібліотеці звучали не просто вірші та думи про козаків, наші читачі Равшанова Маріанна та Санжаровський Богдан підготували сценку «Як жили козаки у давні часи» за легендою краєзнавця Леоніда Сідака. 
Вірний друг бібліотеки – поет та літературознавець Костянтин Дуб приготував для присутніх невеличку доповідь про козака Коржа та прочитав вірш-присвяту бандуристці Лесі Коваль. На наше свято завітали вихованці спортивного клубу «Барс» з тхеквондо ВТФ Нікіта Дураченко та Михайло Шевченко з показовим виступом. Хлопці порадували нас козацькою розминкою та мирилкою, викликавши у присутніх пожвавлення та захоплення. 
Родзинкою ж свята став виступ бандуриста Миколи Шапи. Магічно оживали під його руками струни бандури, чаруюче линув голос і,  коли закінчувалась пісня, слухачі ще кілька хвилин сиділи, затамувавши подих, ніби чекаючи продовження дивовижного звучання мелодії. 
Він божественно виконував у старосвітській манері старовинні пісні і грав на бандурі, яку сам зробив. Пан Микола - кандидат технічних наук, кобзар, який зголосився допомогти підгороднянам відновити вміння створювати та реставровувати бандури. Цим хистом у нас володіли наші земляки Олексій Коваль, Олександр Солодкий і тепер у нас є надія, що завдяки Миколі Шапі ця справа буде відроджена і спів бандури та кобзи буде і надалі лунати просторами Підгородного, нагадуючи нам, що ми нащадки козаків. 
Тетяна РУХЛІНСЬКА,
заступник директора РДБ по роботі з дітьми. 
м. Підгородне, Дніпропетровська область.
На знімку: бандурист Микола Шапа.