Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кожному темпераменту - своя дієта


15.03.2012

Як відомо, існує чотири типи людей: сангвініки, флегматики, меланхоліки і холерики. Рідко вони зустрічаються у чистому вигляді, зазвичай вдача людини поєднує в собі кілька типів, але, як правило, один з них переважає.
І по переважному темпераменту, стверджують дієтологи, можна визначити ту дієту, якої людині варто дотримуватися, щоб залишатися у хорошій формі.

1. Сангвініки
Будучи людьми спокійними, вони легко справляються зі всілякими потрясіннями. У їжі сангвініки гурмани, вони полюбляють незвичайні страви. Дуже часто за рахунок різноманітних соусів, добавок і підливок, сангвініки і споживають зайві калорії.
Їм варто уважніше стежити за приготованою власноруч екзотикою і намагатися не зловживати надто калорійними компонентами майбутніх страв. Слід вибирати дієти, страви яких потребуютьо кількох годин приготування і овочеву або зернову основи.
2. Флегматики
Флегматики люди повільні, не люблять шуму і суєти. Флегматик скоріше з`їсть простий шматок хліба, ніж буде морочитися з приготуванням. Пастка для флегматиків - нескінченні перекуси. Тут бутербродик, через годину пакетик чіпсів, через півгодини - шоколадка, потім ще бутерброд і так разів двадцять за день - не дивно, що зайва вага тут як тут.
Флегматикам варто докласти зусиль і змусити себе їсти чи не по годинах, два або три рази на день, але повноцінно. Одна трапеза неодмінно повинна бути гарячою. Також флегматикам не слід забувати про перші страви. Найкраще цьому типу підійшла б дієта, що складається із супів або каш.
3. Меланхоліки
Посилювати природний песимізм меланхоліків суворими і тривалими дієтами було б дуже жорстоко. Тому їм краще вибирати дієти короткострокові або навіть розвантажувальні дні, а в звичайному житті додати до свого раціону більше фруктів, меду і солодощів. Від маленького шматочка шоколадки або двох-трьох штук печива меланхоліку стане легше на душі, а заодно з’являться енергія і бажання вести активний спосіб життя, займатися спортом, що також допоможе скинути зайву вагу.
4. Холерики
Холерикам властиві поривчастість, швидка зміна настроїв. Терпіння у них мало, тому вони часто потрапляють у пастку фаст-фуда і напівфабрикатів - адже це все не потрібно довго готувати, можна просто купити і розігріти.
Щоб зберегти стрункість, холерикам краще тримати під рукою овочі і фрукти замість чіпсів і солодощів, а також варто витратити хоча б один день на тиждень на приготування кількох гарячих страв, які можна розігрівати протягом кількох днів.
Дієта для холерика - будь-яка, але не надто сувора і не з тих, коли треба скрупульозно підраховувати калорії.