Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ікра на різні смаки


12.07.2017

Кабачкова ікра з майонезом.

6 кг кабачків, 1 кг цибулі, 0,5 л майонезу, 0,5 л томатної пасти або соусу, 300 г рафінованої олії, склянка цукру, 4 ст. ложки солі, 2 лаврові листки, мелений  червоний перець – за смаком.
Кабачки почистити і перемолоти на м’ясорубку. Цибулю також пропустити крізь м‘ясорубку (дрібну сітку). Висипати кабачки і цибулю в алюмінієву каструлю, додати олію, цукор, сіль і варити до готовності. Коли овочі стануть м’якими, у каструлю з кабачковою масою додати томату пасту, майонез, перець – за смаком. Ікру варити 30-40 хв., розкласти у півлітрові стерильні банки і закатати кришками. 
 

Ікра з патисонів.

На 1 кг патисонів - 500 г цибулі, 2 зубки часнику, 5 г зелені кропу і петрушки, 100 г олії, 10 г цукру, 20 г солі, 30 г оцту.
Патисони нарізати невеликими кубиками, обсмажити на олії, пропустити через м‘ясорубку. Цибулю нарізати і обсмажити, часник розітерти із сіллю, зелень дрібно нарізати. Усі овочі перемішати, сумішшю наповнити банки і стерилізувати: банки 0,5 л – 75 хв., 1 л – 80 хв. Після цього герметично закупорити, перевернути кришками донизу і залишити до повного остигання. 
 

Ікра з перцю.

На 1 кг перцю -  60 г моркви, 80 г цибулі, 250 г помідорів, 
10 г кореня петрушки, 10 г зелені кропу і петрушки, 80 г олії,  ч. ложка солі,  ч. ложка оцту, 2-3 горошини чорного перцю.
Перець натерти олією, спекти у духовці, очистити від шкірки, видалити насіння, пропустити через м‘ясорубку з крупною решіткою. Моркву і петрушку нарізати і тушкувати до готовності, цибулю підсмажити до золотистого кольору, зелень подрібнити. Помідори пропустити через м‘ясорубку і уварити до половини початкового обсягу. У помідорну масу покласти всі овочі, сіль, перець, оцет і варити на слабкому вогні, помішуючи, 10 хв. Гарячим розкласти у банки і стерилізувати: банки 0,5 л – 70 хв., 1 л – 80 хв. 
 

Ікра овочева.

1 кг помідорів, 0,5 кг цибулі, 0,5 кг солодкого перцю, 0,5 кг моркви, 0,5 кг буряка, 2 ст. ложки оцту, 2 лаврових листки, гіркий перець і сіль - за смаком.
Окремо обсмажити на олії цибулю, моркву. Буряк і помідори. Все скласти, посолити і тушкувати 35 хв. Перед кінцем теплової обробки покласти лавровий лист, гіркий перець і оцет. Киплячу масу розкласти у невеликі банки, герметично закупорити, перевернути кришками донизу й залишити до повного остигання. 
 

Ікра-асорті.

1 кг перцю, 3 кг баклажанів, 1 кг моркви, 1,5 кг помідорів, 0,75 кг цибулі, 0,5 л олії, сіль – за смаком.
Всі овочі нарізати, окремо   підсмажити на олії, потім все скласти в емальовану каструлю і тушкувати при постійному помішуванні 40 хв. Киплячу масу розкласти по банках, герметично закрити, перевернути кришками донизу й залишити до повного остигання. 
 

Бурякова ікра.

4 кг буряка, 1,5 кг помідорів, 500 г цибулі, 500 г солодкого перцю, 200 г часнику, 2 ст. ложки солі, склянка цукру, склянка оцту, 500 мл олії, зелень петрушки  і кропу, гіркий перець – за смаком. 
Буряк натерти на крупній терці, цибулю дрібно нарізати і спасерувати на олії. Часник і помідори пропустити через м’ясорубку, змішати з буряком і цибулею, додати сіль, цукор, оцет і тушкувати 30-40 хв. Потім додати нарізаний дрібною соломкою солодкий перець і тушкувати ще 15 хв. Готовий салат  розкласти в стерилізовані банки і закатати.  Можна використовувати взимку і як заправку для борщу.