Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кращі джури Придніпров’я


20.06.2018

10 червня у Дніпрі  біля будівлі ДніпрОДА відбулося урочисте відкриття ІІ (обласного) етапу Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Сокіл» – «Джура-2018». У ньому взяли участь 29 команд переможців районних і міських відбіркових турів змагань серед учнівської молоді середніх навчальних закладів Дніпропетровщини. Цьогорік 9 команд представляли об’єднані територіальні громади.

Другий рік поспіль Слобожанську ОТГ представляли «Слобожанські соколи». Цікаво, що в Слобожанському НВК № 1 (колишній Ювілейній ЗОСШ № 1) дитяча козацька організація «Соколи» була заснована у 1993-му році вчителем історії, української мови та літератури Анатолієм Худоконом ще задовго до запровадження Всеукраїнської гри «Сокіл-Джура». Сам родом з козацького краю, він почав виховувати дітей на засадах козацької педагогіки, яка передбачала  формування  у молодого покоління любові до своєї держави, сили духу і витривалості, шанобливого ставлення до національних і культурних традицій України. Саме він започаткував у закладі вітання «Слава Україні – Героям слава!» ще у далекому 1993-му. 
– Коли  не стало у школі піонерської організації, почали шукати альтернативу. Хтось запропонував створити скаутську організацію.  Але це було не наше – чуже. Тож вирішили ми з дітьми створити дитячу козацьку організацію «Соколи», бо місця ці козацькі, – згадував витоки своїх «Соколів» Анатолій Олексійович.
Вступаючи до організації «Соколи», козачата давали клятву вивчати історію козацтва,  захищати рідну мову і вікові традиції та звичаї, незалежну і соборну  свою Україну. Вони обирали свого отамана, хорунжого, писаря, скарбничого, суддю. Не одне покоління соколят вже вилетіло із соколиного гнізда. 
 І сьогодні у вишиванці  Анатолій Олексійович супроводжував команду «Слобожанських соколів» разом із їхнім наставником – вчителем предмету «Захист Вітчизни»  і керівником гуртка з кульової стрільби Віктором Данищуком.
 У приємній тривозі очікування на змагання шикувалися козацькі рої, і це хвилювання витало у повітрі і збадьорювало, радувало кожного, хто переймається національним вихованням і хто любить свою Україну. Під музику духового оркестру маршем пройшлися центральним парком ім. Лазаря Глоби  козацькі рої і вишикувалися між будівлями обласної ради і облдержадміністрації. 
  Команди представили назви своїх роїв і девізи. Кожна із команд привезли  із собою посилки воїнам АТО. Хвилюючим моментом відкриття стало покладання квітів і встановлення лампадок біля стел із сміливими обличчями загиблих учасників АТО.
  Після урочистого відкриття ІІ (обласного) етапу гри учасники групами поїхали на екскурсію до музею «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО», переглянули діораму «Битва за Дніпро», відвідали музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», а звідти попрямували до дитячого оздоровчого табору «Перлина Придніпров’я», де, власне, і пройшли всі п’ять днів змагань. 
   За умовами гри джури встановили біваки-палатки і облаштували їх за давнім козацьким звичаєм.
Щодня проходив конкурс «Таборування» на визначення кращого бівака.  
11 червня рої долали смугу перешкод з елементами орієнтування і надання першої допомоги. 12  червня учасники гри змагались на швидкість розбирання і складання автомата АК-74, а також пройшли військово-прикладну смугу перешкод та змагання «Стрільба з пневматичної зброї». Перетягування линви, стройова підготовка – все це теж було передбачено програмою змагань наступних змагальних  днів.
Кожен день завершувався творчо-мистецьким конкурсом «Ватра», що передбачав танцювально-музичні номери роїв.
За оцінкою журі, як торік, перемогу виборов рій «Фенікс» з м. Павлограда, який і представить Дніпропетровщину у ювілейній 10-ій Всеукраїнській військово-патріотичній грі «Джура-2018», яка проходитиме на Київщині з 2 до 15 липня.
Другим став рій «Воїни світла» з м. Дніпро, і третє місце поділили між собою рої «Нащадки козацької слави» з м. Жовті Води і «Молода Січ» з м. Кам’янське. 
Але крім цього, більшість учасників повезли додому грамоти, якими були нагороджені в тому чи іншому конкурсі. Але найголовніше – ці триста дітей (саме стільки було учасників) перевірили  свою навченість, силу волі, кмітливість, згуртованість, тобто пройшли такі важливі для молоді  етапи змужніння і особистісного зростання, відчули себе справжніми козаками – нащадками великих   лицарів Запорізької Січі. 
Світлана МАРКОВА,
м. Дніпро.
На знімку: Рій «Фенікс» ЗОСШ № 6 м. Павлограда уже вдруге буде представляти Дніпропетровщину  на ІІІ Всеукраїнському етапі гри «Джура-2018»
у Переяславі-Хмельницькому.