Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Крик» відтепер академічний


29.11.2012

Михайло Мельник родом із Сумщини. Дитяча мрія стати художником або артистом збулася не відразу. Після служби в армії в почесній варті Москви він приїхав до Києва, де працював на авіазаводі токарем. Обідати любив у вареничній, що перебувала поруч із театральним інститутом. Далі - випадкова зустріч із викладачем театрального інституту Нінелю Биченко, яка підготувала Михайла до вступних іспитів. 1982-го року закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва імені Карпенка-Карого. За розподілом молодого артиста було направлено до Миколаївського українського театру драми та музичної комедії.Протягом 1982-1989 років - актор працював Дніпропетровського українського театру ім. Т. Г. Шевченка.

В 1987 році Михайло Мельник створив театр-студію «Крик» на основі театральної студії монтажного технікуму. Зі спектаклями «Гайдамаки» і «Пропащі» виступали в Москві й Прибалтиці. Перші глядачі Театру одного актора запрошувалися прямо з вулиці. По Дніпропетровську поповзли слухи, що гарний високий молодий чоловік ходить по вулицях і роздає запрошення у свій театр. За інформацією сайту www.krik-theatre.dp.ua, театр «Крик» - єдиний випадок, коли в театрі режисер є актором, сценаристом, музредактором та костюмером. Ось такі відомості про тепер вже нашого земляка подає «Вікіпедія». А приводом для зустрічі з цією талановитою людиною стало запрошення інформагенції «Мост – Днепр» з нагоди присвоєння театру одного актора «Крик» статусу академічного.
- Присвоєння театру «Крик» статусу академічного для мене є великою сенсацією, - повідомив на прес-конференції режисер і засновник театру одного актора «Крик», народний артист України Михайло Мельник. - Але без моїх глядачів не відбулось би цього визнання, - переконаний актор.
Михайло Мельник розповів, що в його найближчих творчих планах – постановка вистави за новелою Стефана Цвейга «Листи до незнайомки».
- Спектакль я планую назвати «Квіти від повії». До речі, Цвейг дуже кохав жінок, він у кожній бачив Богиню. Але ніхто ще не ставив вистав за цією новелою, і я відчуваю, що Муза висить наді мною, але ще не сіла на плечі,- зізнався Михайло Мельник.
Також у планах Михайла Мельника ще багато нових творчих ідей, на які треба ще чимало часу, здоров’я і наснаги. А ще, як зізнався сам актор, він мріє дожити до того дня, коли йому вдасться зробити виставку робіт своєї доньки у своєму театрі.
А ще Мельник вчиться грати на саксофоні, і це захоплююче заняття відбирає у нього багато часу.

Яна ОЛЕКСЮК. м. Дніпропетровськ.