Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кривавий дует


05.04.2012

Нажахані страшною картиною родичі викликали міліцію. Оперативники, які прибули на місце скоєння злочину, говорили, що давно не бачили такого – всі стіни у крові, а на підлозі труп жінки з глибокими рубаними ранами голови і рук.

В ОДНОМУ з приватних будинків по вулиці Ольшанців у Миколаєві було скоєно кривавий злочин. Нажахані страшною картиною родичі викликали міліцію. Оперативники, які прибули на місце скоєння убивства, говорили, що давно не бачили такого – всі стіни у крові, а на підлозі труп жінки з глибокими рубаними ранами голови і рук. Експерти нарахували у жертви тринадцять глибоких ран. Оперативно-слідча група, до складу якої входили співробітники міліції і прокуратури, розпочала ретельний огляд місця, де поки що невідомий зловмисник чи зловмисники залишили сліди скоєння злочину. Роботі слідчих заважав різкий запах газу, що йшов від повністю відкритих конфорок газової плити. Біля дверей стояв стілець, а на ньому – блюдце зі згаслим недогарком свічки. Це наводило на думку, що таким чином зловмисники намагались знищити сліди скоєння злочину. Вони розраховували на те, що при значній концентрації газ від полум‘я свічки вибухне, виникне пожежа, на яку і спишуть знайдений обгорілий труп. Нещасний випадок у побуті при користуванні газом, і докопатись до істини вже нікому не вдасться. Однак убивці прорахувались. Їх плану завадило те, що двері трохи відкрились, і порив вітру загасив свічку…
Від родичів слідчі дізнались, що господиня жила самотньо. Тим більш дивним було те, що на столі у літній кухні стояли три чашки із засохлими на денцях залишками кави, а у попільничці лежали недопалки, причому кілька – зі слідами губної помади. Отже, у загиблої перед смертю були гості, а це вже зачіпка, щоб розмотати якнайшвидше клубок злочину. Далі нову інформацію одержали від експертів. У долоні убитої вони знайшли кілька волосин. Оперативники зробили припущення, що жертва під час боротьби вхопила рукою нападника за волосся. У будинку загиблої панував безлад, скоріше за все, вбивці щось шукали. Згодом оперативники з‘ясували, що донька загиблої знаходиться на заробітках в Італії. Доньці повідомили про трагедію, і вона прилетіла додому. Оглянувши помешкання, донька загиблої розповіла, що з будинку зникли відеоапаратура, шкіряні куртки, золоті вироби і валюта на загальну суму більше 16 тисяч гривень.
Міліція почала активно відпрацьовувати кілька версій. Спочатку запідозрили знайомого жінки, який приїздив до неї із сусіднього райцентру. Сусіди розповіли, що той начебто жартома говорив своїй знайомій: «І навіщо тобі стільки грошей?..» У ході перевірки виявилось, що цей чоловік позичив у цієї знайомої три тисячі доларів на розвиток бізнесу, однак гроші згодом повернув, і мав залізне алібі – в день убивства знаходився у Вознесенську.
Все говорило про те, що загибла знала своїх убивць і сама впустила їх до оселі. Тож оперативники почали ретельно відпрацьовувати коло знайомих жертви. Згодом у поле зору міліції потрапила 25-річна Світлана, яка ніде не працювала, але жила на широку ногу. Жила вона разом з раніше судимим за розбій і крадіжки Геннадієм. Свідок показав, що бачив, як у день вбивства до оселі жертви заходили молодий чоловік і дівчина. Однак за місцем проживання застати їх не вдалось. Оперативники дізнались, що підозрювані можуть переховуватись у свого знайомого, який мешкає у Кривому Розі. Також міліціонерам повідомили, що мати Світлани збирається їхати на зустріч з донькою. Жінка придбала квиток на автобус, який їхав в один з північних райцентрів області. Коли мати підозрюваної з важкими валізами сіла в автобус і той рушив у рейс, оперативники на авто поїхали слідом. У селі Дорошівна Вознесенського району мати вийшла з автобуса. Її зустрічала Світлана у дорогій шкіряній куртці, що належала доньці убитої на вулиці Ольшанців жінці. Підозрювану затримали й запропонували розповісти про скоєне. Під тиском незаперечних доказів Світлана погодилась, і повідомила, де у Кривому Розі переховується її співмешканець Геннадій, вказала місце, де вони викинули знаряддя злочину – невелику сокиру для рубання м‘яса.
До Кривого Рогу виїхали оперативники, які з місцевими колегами і затримали зловмисника. Потім його доправили до Миколаєва. У ході слідства вдалось з‘ясувати всі обставини скоєння злочину.
Світлана надто любила «розкішне» у її розумінні життя, але для цього були потрібні гроші. От вона й познайомилась з Геннадієм, який нещодавно «відкинувся» з «зони». Кримінальний дует вирішив зірвати «куш», щоб далі жити у своє задоволення. Парочка зайнялась спочатку квартирними крадіжками. Якось Світлана напросилась до своєї знайомої випити кави. Потім вийшла у передпокій і витягнула з косметички господині ключі від квартири. Згодом вийшла на балкон «перекурити», й кинула ключі Геннадію. Сама ж почала відволікати господиню різними балачками. Тим часом Геннадій встиг у майстерні зробити дублікати ключів. Згодом він викликав Світлану, віддав їй зв‘язку і та непомітно повернула оригінали ключів на місце. Зловмисниця подякувала господині за каву й пішла додому. Через день Геннадій з напарником, маючи дублікати ключів, обікрали квартиру. Вони викрали шубу з норки, інші хутряні вироби, золоті й срібні вироби, валюту. Після крадіжки парочка поїхала до Кривого Рогу, де й продали крадені речі. Однак гроші швидко закінчились, тож Світлана розповіла про знайому, яка працювала перукарем у будинку побуту і мала цінності, які її донька привозила з Італії. Знали вони і про повернутий бізнесменом борг у розмірі 3 тисяч доларів. Парочка розробила детальний план пограбування. З пляшкою горілки вони прийшли в гості до майбутньої жертви, яка нічого й не підозрювала. Світлана відволікла увагу господині, і в той момент Геннадій почав завдавати удари сокирою. Його подруга не залишилась осторонь. Світлана била жертву по голові металевим чайником. Потім убивці зібрали цінності й присіли «на дорожку». У Світлани закрались сумніви, чи дійсно вони вбили господиню. Тож для впевненості Геннадій ударив ножем уже мертву жінку. З убитої вони зняли золотий ланцюжок і браслет. Потім підготували фокус зі свічкою, щоб приховати сліди злочину, і зникли у темряві ночі. Під ранок убивці вже були у Кривому Розі, де мали надійну «хату».
В ході слідства подільники намагались звалити вину одне на одного, щоб зменшити собі покарання. Тепер згідно з вироком суду Геннадій З., 1972 р.н., двічі судимий, 15 років відбуватиме покарання у місцях позбавлення волі, його напарниця Світлана Б., 1973 р.н., проведе у жіночій колонії 13 років. Такий вирок Феміди.

Олександр ЮРЧЕНКО. Миколаївська область.