Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Крок у майбутнє


03.04.2019

Фестиваль професій щомісяця проводиться у ДПТНЗ «Дніпровський центр професійно-технічної освіти туристичного сервісу» для професійної орієнтації учнів шкіл. У формі квесту учасники ознайомлюються і випробовують свої сили у робітничих професіях.
21 БЕРЕЗНЯ відбулася зустріч з учнями  Обухівської ЗОШ №1 у ДПТНЗ «Дніпровський центр ПТОТС». Свято вибору професії проводилося у формі квесту, на якому учасники ознайомилися з   такими затребуваними спеціальностями, як кухар, кондитер, квітникар, декоратор вітрин, перукар, манікюрник, майстер ресторанного обслуговування. 
 24 учні 8 та 9 класів разом  зі своїми класними керівниками Тетяною Шатило і Людмилою Ільченко активно поринули у світ секретів, здавалося, всім знайомих професій.
 Без сумніву, вибір професії – важлива подія в житті й долі кожної молодої людини. І цей крок доводиться робити у тому віці, коли тільки починає формуватися життєвий досвід, тому так важливо зробити правильний вибір. Допомогти учневі у виборі покликана професійна орієнтація. Зазначу, що з Обухівською ЗОШ №1 налагоджена тісна співпраця у профорієнтаційній роботі згідно з укладеним договором  між директором Обухівської ЗОШ №1 Вірою Джур і директором ДПТНЗ «Дніпровський центр ПТОТС» Ніною Войтович. 
Важливе значення у профорієнтаційній роботі учнів і Центру мають правильне і всебічне врахування психофізіологічних вимог до обраної професії, виявлення загальних і спеціальних здібностей школярів. З цією метою практикуючий психолог Алла Шульц за допомогою анкетування виявляла особливості характеру і темпераменту підлітків, ступінь емоційності й енергійності, щоб дібрати такі види діяльності, які  максимально відповідають їхнім настроям. 
Школярі взяли участь у майстер-класах з різних професій. Кухарі ознайомили гостей з українською кухнею, яка відзначається різноманітністю страв, високими смаковими та поживними властивостями. Майбутні кухарі готували бутерброди, прикрашаючи зеленню і надаючи їм смакової виразності. Все виконувалося майстерно і швидко, і так же швидко з’їдалося майбутніми фахівцями. Бутерброди були естетично оздоблені, смачні й поживні. 
Кондитери демонстрували свої вміння з приготування і оздоблення печива, фахово  розмальовуючи краєчки печива в українському стилі  різнобарвними орнаментами, краплинками, смужками тощо.
Створення гарної сучасної зачіски – справа непроста. І роль перукаря у створенні чарівного образу є інколи вирішальною.  Щоб стати майстром перукарського мистецтва, потрібно ставитись до своєї професії творчо, постійно удосконалювати свої вміння і навички  відповідно до вимог сучасної моди. Саме тому професію перукаря повинні обирати учні з творчою натурою і достатньо розвинутим естетичним смаком. Майстер-клас з професій перукар, манікюрник проводили учні ІІ та ІІІ курсів під керівництвом досвідченого майстра виробничого навчання Наталії Вишнякової.  Її уроки відрізняються  інноваційними технологіями, новими методами (етно-дреди – стильне оригінальне укладання волосся за допомогою канікалонів; нейл-арт на тіпсах – мистецтво декоративного манікюру і розпису нігтів). 
Квітникарі та декоратори вітрин підготували цікавий матеріал про методи виготовлення паперових квітів. Майбутні фахівці майстерно та якісно плели різнобарвні віночки, якими прикрашає волосся сучасна молодь. 
Сучасне обслуговування банкетів і прийомів вимагає знань, умінь і навичок, які здобувають у Дніпровському центрі професійно-технічної освіти туристичного сервісу, де значна увага приділена особливостям обслуговування готельно-туристичних комплексів. Кандидати в майстри ресторанного обслуговування продемонстрували знання з основ професійної етики й етикету,  а також уміння складати серветки різними способами. 
Нові методи сервісу зацікавили школярів. Вони зрозуміли, що якісне обслуговування залежить від досвіду і знань з майбутньої професії. 
Всі учні отримали сертифікати, за допомогою яких абітурієнтів зараховуватимуть до навчального закладу без випробувальних тестів.
ДПТНЗ «Дніпровський центр професійно-технічної освіти туристичного сервісу» продовжує свою роботу в регіоні і запрошує учнів шкіл взяти участь у фестивалях, у квестах, щоб долучитися до творення краси, смачного настрою і обслуговування європейського рівня.
Ніна ВОЙТОВИЧ,
директор ДПТНЗ «Дніпровський центрпрофесійно-технічної освітитуристичного сервісу».
На знімку:  учні  Обухівської ЗОШ №1 отримали сертифікати.